News

Motivul uluitor pentru care jurista Nordis a fost amendată de poliție. Și-a sfătuit prietena să nu își cumpere apartamente în blocurile de la Mamaia

Camelia Bîndiu, șefului oficiului juridic în cadrul Nordis Management, a contestat în instanță o amendă primită de la poliție.
14.03.2025 | 13:10
Motivul uluitor pentru care jurista Nordis a fost amendata de politie Sia sfatuit prietena sa nu isi cumpere apartamente in blocurile de la Mamaia
Camelia Bîndiu este cercetată în dosarul Nordis. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, pe 14 februarie, eliberarea celor 14 inculpați arestați preventiv în dosarul “Nordis”, în frunte cu soții Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. În referatul prin care procurorii DIICOT au cerut arestarea preventivă apare și o interceptare cu jurista companiei, Camelia Bîndiu, care își sfătuiește o prietenă să nu își cumpere apartamente în blocurile ridicate de Nordis la Mamaia.

Jurista Nordis a fost amendată pentru că a parcat neregulamentar

„Ăștia o să scape acum de astea, iau banii pe ele, după care se vor reorienta și vor face, ai văzut cum fac de unde e de scos bani! Nu știu ce să zic, nu vreau să te influențez negativ, faci cum crezi, dar eu nu…pfff… Stai cu banii tăi în bancă, că și eu am, și la fel nu fac nu știu ce pui, da mai bine îi știi la tine decât la alții și când vezi ce se întâmplă să îți faci zile negre, să trăiești cu groază, îți dai seama în ce stres să trăiești, că nu o să îți vezi vreodată apartamentul?”, a spus jurista Nordis.

ADVERTISEMENT

În referat mai apare o referire la Camelia Bîndiu, procurorii relatând că sunt relevante discuțiile din 27.11.2024, purtate între inculpata Bîndiu Camelia și Bîndiu Claudiu, soțul acesteia, în contextul declarării insolvenţei Nordis, din care rezultă că membrii grupării fac demersuri pentru a înscrie propriile societăți la masa credală, pentru creanțe create artificial. Numele Cameliei Bîndiu apare ca petent într-un dosar înregistrat pe 2 martie 2023 la Judecătoria Sectorului 1 București, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

Camelia Bîndiu a solicitat, în contradictoriu cu Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Brigada de Poliţie Rutieră Bucureşti, anularea procesului-verbal din 07.02.2023. În motivarea plângerii, petenta a arătat că a fost sancţionată contravenţional pentru că, la data de 06.11.2022, ar fi oprit voluntar neregulamentar autoturismul pe trotuar, la locaţia din Sector 1. Bîndiu a susţinut că agentul constatator nu a făcut altceva decât să o amendeze pe proprietatea privată a acesteia, respectiv locul de parcare dobândit prin act autentic de vânzare din 26.06.2018.

ADVERTISEMENT

Jurista Nordis a solicitat ca intimata să depună planşa fotografică din care rezultă că se afla parcată pe trotuar, în condiţiile în care strada respectivă nu are trotuare, ci un bandou de locuri de parcare proprietate privată, între care şi lotul de 16 metri pătrați, proprietatea ei, înscrisă în cartea funciară. La data de 10.05.2023, Poliția a depus la dosar întâmpinare, solicitând respingerea, ca neîntemeiată, a plângerii contravenționale și menținerea procesului-verbal contestat ca legal și temeinic încheiat.

Procesul-verbal a fost întocmit în lipsa Cameliei Bîndiu

În motivare, intimata a arătat că, la data de 07.02.2023, Camelia Bîndiu a oprit neregulamentar autoturismul și a susţinut că procesul-verbal contestat îndeplinește toate condițiile de fond și de formă prevăzute, sub sancțiunea nulității. Intimata a mai arătat că fapta a fost constatată direct de către agentul de poliţie aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu.

ADVERTISEMENT

Instanța a arătat că prin procesul-verbal, petenta Camelia Bîndiu a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 290 lei şi 2 puncte de penalizare, reținându-se în sarcina sa că a oprit în mod voluntar neregulamentar autoturismul marca Volkswagen pe trotuar, la adresa din Bucureşti. S-a specificat faptul că procesul-verbal a fost întocmit în lipsa Cameliei Bîndiu.

ADVERTISEMENT

În concluzie, instanţa a reţinut că dreptul la un proces echitabil al petentei este respectat, în ciuda faptului că aceasta are sarcina de a răsturna prezumţiile relative de care se bucură procesul-verbal de contravenţie pentru a-şi proba nevinovăţia. Pentru respectarea drepturilor petentului, sarcina instanţei rămâne aceea de a respecta limita proporţionalităţii între scopul urmărit de autorităţile statului de a nu rămâne nesancţionate acţiunile antisociale şi respectarea dreptului la apărare al persoanei sancţionate contravenţional.

Instanța a admis plângerea formulată de jurista Nordis

Instanţa a reţinut că dreptul la apărare al Cameliei Bîndiu este respectat în măsura în care aceasta are acces la un „tribunal” în sensul art. 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, în faţa căruia poate propune probe prin care să-şi probeze nevinovăţia. În mod concret, instanţa a observat că petentei i s-a dat ocazia de a-şi prezenta punctul de vedere prin introducerea plângerii contravenţionale, prin depunerea la dosar de cereri, precum şi prin solicitarea administrării probelor pe care le-a considerat concludente.

S-a specificat că, în cauza de faţă, petenta spcontestă însăși săvârșirea faptei reținute în sarcina sa prin procesul-verbal contestat, arătând că nu a parcat neregulamentar, pe trotuar. Analizând întregul probatoriu administrat în cauză, instanţa a apreciat că petenta a reuşit să probeze existenţa unei situaţii de fapt contrare celei reţinute prin procesul-verbal contestat. În acest sens, s-a reţinut că petenta a dobândit prin contractul de vânzare din 26.06.2018, locul de parcare în suprafaţă de 16 metri pătrați, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Instanța a menționat că din planşele foto depuse la dosar de către Camelia Bîndiu, se reţine că la adresa respectivă, numai spaţiul din imediata proximitate a imobilului, pe partea laterală, poate fi ocupat de autoturisme. Acesta nu are însă destinaţia de trotuar, ci este amenajat ca loc de parcare, fiind marcat corespunzător. Totodată, destinaţia spaţiului de loc de parcare rezultă din actele de proprietate ale petentei şi din extrasul de carte funciară. Ținând cont de cele expuse, s-a constatat că petenta nu a parcat neregulamentar autoturismul, ci pe locul de parcare pe care îl deţine în proprietate. Pe 11 ianuarie 2024, Judecătoria Sectorului 1 a admis plângerea contravențională a Cameliei Bîndiu, care a câștigat procesul cu Brigada de Poliție Rutieră București.