News

Motocicliștii lui Vladimir Putin, vizați și ei de sancțiunile UE. Cine sunt Lupii Nopții

Poreclită ”Îngerii lui Putin”, banda de motocicliști susținători ai lui Vladimir Putin se află pe lista celor cărora li se aplică sancțiunile din cel mai nou pachet adoptat de Uniunea Europeană.
25.07.2022 | 18:01
Liderul Lupilor Nopții, Alexander Zaldostanov, este un apropiat al președintelui Putin Foto: hepta
ADVERTISEMENT

O bandă militantă anti-ucraineană de motocicliști, condusă de un prieten și susținător vehement al lui Vladimir Putin, este una dintre multele organizații lovite de o rundă de sancțiuni din partea UE săptămâna aceasta.

Motocicliștii lui Vladimir Putin, vizați de sancțiunile UE

Lupii Nopții, un grup de motocicliști de tip Hell’s Angels, are peste 7.000 de membri – și a organizat mitinguri și proteste în sprijinul invaziei în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a spus că membrii grupului au luptat alături de militanții pro-ruși în războiul în curs și au participat la atacuri pe frontul de est al conflictului.

Clubul a fost, de asemenea, descris de mulți drept un „împuternicit” al Kremlinului și a desfășurat și sprijinit mai multe operațiuni militare în numele guvernului rus – păstrându-se oficial la distanță de președintele rus Putin, prieten personal al șeful grupului și susținător deschis al năzdrăvanilor sale.

ADVERTISEMENT

Alexander Zaldostanov, în vârstă de 51 de ani, șeful grupului, care se întâlnește regulat cu Putin, a fost unul dintre cei vizați de sancțiunile aprobate de bloc săptămâna trecută.

Ele sunt concepute pentru a pedepsi propagandiștii care susțin în mod public războiul și includ alte figuri proeminente din autoritățile rebele pro-Moscova care luptă cu trupele guvernamentale în țara sfâșiată de război.

ADVERTISEMENT

Zaldostanov, un bărbat masiv și dur, care și-a văzut mișcarea crescând de la un grup patriotic sovietic la sfârșitul anilor ’80 la unul dintre cele mai mari grupuri pro-rusești din țară – a spus că „nu a fost surprins” de sancțiunile de vineri și că ele „nu au nici un sens”.

Sancțiunile – care ar îngheța activele a 48 de persoane pro-Putin și a nouă entități, inclusiv Lupii Nopții, și le-ar interzice să ajute în continuare invazia rusă – ar putea, totuși, să afecteze excursiile de propagandă ale grupului în toată Europa, unde au 44 de ”capitole” (organizații locale n.r.).

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Zaldostanov – care a organizat o călătorie publică cu Putin în 2019 după ce și-a pus grupul la dispoziția Kremlinului ca miliție informală – a declarat că membrii s-ar reuni în Rusia dacă li s-ar interzice să facă acest lucru în altă parte.

„Dacă nu vom mai putea face călătoriile, atunci prietenii noștri, frații noștri, vor veni în schimb aici”, a declarat pentru Financial Times Zaldostanov, potrivit Daily Mail.

Zaldostanov conduce Lupii Nopții din 1989

Zaldostanov și-a asumat conducerea grupului – care a început ca un amestec de fani ai muzicii rock și pasionați de motociclete și a evoluat de atunci într-un grup activist patriotic – în 1989 și, în curând, s-a declarat în favoarea lui Putin, care a ajuns la putere după o carieră proeminentă în KGB în 2000.

În 2019, lui Zaldostanov i-a fost acordată Medalia Libertății din Crimeea de către Putin, iar apoi a pornit într-o plimbare cu motocicleta foarte mediatizată împreună cu Putin în luna august a acelui an pentru a-i arăta sprijinul cu puțin timp înainte de viitoarele alegeri, pentru controversatul său al patrulea mandat prezidențial.

Alți câțiva lideri ai grupului au fost numiți în documentul prin care se instituie sancțiunile – printre ei Josef Hambalek, președintele capitolului european al clubului. Oficialii l-au acuzat pe cetățeanul slovac că antrenează membri într-o tabără din Slovacia sa natală pentru a lupta în Ucraina.

Documentul afirmă că „are legături strânse cu fostul guvern slovac și poate fi conectat cu președintele rus Vladimir Putin”.

În prezent, grupul colectează donații în numerar de la mii de oameni de pe continentul european, destinate celor care locuiesc în statele ocupate de ruși din estul Ucrainei.

De la debutul invaziei ruse în Ucraina, grupul a fost văzut defilând prin Rusia Centrală în procesiuni cu mii de oameni, unde membrii arborează simbolul pro-război Z și steaguri rusești.

Poreclit „Îngerii lui Putin”, grupul organizează în mod regulat plimbări și evenimente pentru a rușii care au luptat în Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial și victimele care au murit în acele războaie.

Grupul de motocicliști se afla deja pe lista neagră a SUA din cauza participării sale la anexarea rusă a peninsulei Crimeea a Ucrainei în 2014.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar....
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul