Editoriale

Moumificaţi, dar nu eliminaţi

Steaua e Steaua. De cîte ori nu aţi auzit acest refren. De regulă, el transmite respect, valoare şi supremaţie. În ciuda banalităţii lui. Problema în seara asta a fost că Chelsea nu a mai...
02.10.2013 | 07:46
Moumificati dar nu eliminati
ADVERTISEMENT

Steaua e Steaua. De cîte ori nu aţi auzit acest refren. De regulă, el transmite respect, valoare şi supremaţie. În ciuda banalităţii lui. Problema în seara asta a fost că Chelsea nu a mai fost Chelsea. Pentru că Champions League nu e Europa League. Pentru că Filip nu e Pintilii. Dar mai ales, MAI ALES, pentru că Mourinho nu e Benitez!

Portughezul este un colos între antrenori. S-a luptat cu cea mai mare echipă din istoria Barcelonei, cîţiva ani, aproape de la egal la egal, şi a umilit-o sezoane întregi pe Atletico. Acum, fără el, Real arată ca Bute în faţa lui Froch: la primul pumn încasat poate cădea la pămînt. Deşi acolo e Ancelotti, gigantul pare fragil. La fel a fost şi la Inter. După ce a plecat, s-a ales praful. Acum, Mou a revenit la Chelsea. Clubul unde are un singur mare regret din primul său mandat: că nu a luat Liga Campionilor. Ori pentru el, un arogant şi un orgolios cum rar îţi este dat să vezi, la Bucureşti nu exista decît varianta victoriei.

ADVERTISEMENT

Şi ştia foarte bine că nu are cum să nu o obţină. Acum cîteva luni, dorind să îl „înţepe” pe Benitez, Mourinho oferea o declaraţie care ar fi trebuit să le dea serios de gîndit steliştilor: „Cînd cîştigi Europa League, înseamnă că nu ai trecut de grupele Champions League. Şi, în plus, în Champions League nu întîlneşti echipe precum Steaua”. Asta era părerea lui sinceră despre clubul „prietenului” Gigi. Atît de prieten, încît Jose nici nu ştia că este în puşcărie! Înaintea jocului, însă, Mourinho a ştiut să fie diplomat. A vorbit despre o echipă bună, care ştie să stea în teren şi de la care nu a vrut să remarce pe nimeni „pentru a nu oferi o motivaţie în plus”. Nu a vrut sau nu avea pe cine! Mai degrabă cred în a doua variantă. Pentru că la Steaua, în acest moment al sezonului, lipseşte exact omul care să se facă remarcat în astfel de meciuri.

Rusescu nu mai face parte din lot, iar Piovaccari nu poate mai mult, deşi este un vîrf bun pentru… tururile preliminare. Tănase este jumătate accidentat, jumătate „sofisticat”. Popa este mai milos decît un popă: nu mai driblează pe nimeni, nu mai dă un şut la poartă şi este absolut inutil. Acum se vede că pierderea cea mai mare a Stelei nu a fost Chiricheş, pentru că Gardoş a fost excelent, ci Chipciu! El era omul care avea tupeul şuturilor de la distanţă, dar şi a incursiunilor vijelioase! Stanciu vrea, dar e necopt. Vîrsta este, ÎNCĂ, un refugiu pentru el. Dar timpul nu iartă pe nimeni.

ADVERTISEMENT

Şi, pe lîngă toate aceste lipsuri evidente pe fază ofensivă, Reghecampf a mai avut o problemă. I-a lipsit Pintilii. Fără el, Bourceanu este mai degrabă Bour decît Greuceanu. Acest binom a făcut Steaua să pară bine aşezată în teren pentru Mourinho. Reghe, care are şi el partea sa de vină, i-a introdus în teren pe Kapetanos (considerat prea slab pînă şi pentru cel mai “părăginit” CFR din era Paszkany!), pe Tatu (probabil cel mai bine plătit plimbăreţ din lume) şi pe Varela (despre care însuşi Meme recunoştea că a fost adus pe o sumă mai mare pentru că Steaua era „strînsă cu uşa”). Atît a avut pe bancă. În schimb, Mourinho a fost „obligat” să îl bage pe Eto’o în locul lui Torres, cînd acesta s-a accidentat. Apoi i-a introdus pe Azpilicueta, ofertat recent de FC Barcelona, şi pe Willian, brazilianul transformat în vedetă de Lucescu şi cel care a declanşat un război de zeci de milioane de euro în Londra, între actuala lui echipă şi Tottenham.

Pentru că la final, într-o competiţie a bogaţilor, banii fac diferenţa! E atît de simplu. Uitaţi-vă cum Ozil şi Neymar au dus în spate Arsenal şi Barcelona în această seară. Ce mai poate face Steaua după ce a fost Moumificată? Să se trezească şi să învingă pe Basel de două ori. Să spere că va fi ajutată de Chelsea cu Schalke. Şi să nu uite cît de umilită a fost acum! Iar dacă Pintilii şi Chipciu vor fi pe teren la viitoarele partide, credeţi-mă, primăvara Champions League nu este chiar o himeră!

ADVERTISEMENT