News

“Împuţitul de Mourinho” contra Pep de Bavaria

Cei doi s-au bucurat împreună la Barcelona, cînd Guardiola era jucător, dar acum sînt ca doi boxeri care caută mereu lovitura de KO. Faptele se prezintă astfel din punct de vedere strict...
30.08.2013 | 20:10
Imputitul de Mourinho contra Pep de Bavaria

Cei doi s-au bucurat împreună la Barcelona, cînd Guardiola era jucător, dar acum sînt ca doi boxeri care caută mereu lovitura de KO. Faptele se prezintă astfel din punct de vedere strict fotbalistic. Vineri seară, începînd cu ora 21:45, Eden Arena din Praga are privilegiul de a găzdui o confruntare de cinci stele, Supercupa Europei, în care se vor afla faţă în faţă cîştigătoarea Ligii Campionilor, echipa germană Bayern Munchen şi cea a Europa League, formaţia engleză Chelsea.

La prima vedere o dispută ce-i drept la un înalt standard fotbalistic, dar cîte nu au mai avut loc în istoria acestui trofeu. |nsă datele problemei se schimbă radical şi toate privirile se îndreaptă ca un magnet spre ceea ce va fi la Praga, pentru că se vor afla faţă în faţă, pentru a 16-a oară, doi super-antrenori, care însă sînt rivali de moarte: spaniolul Pep Guardiola la Bayern şi lusitanul Jose Mourinho la Chelsea.

Acesta este războiul care suscită deja un interes enorm, mai ales că, în stilul caracteristic, Mou a şi trimis săgeata otrăvită spre rival, aşa cum a făcut-o întotdeauna, provocînd deliberat conflictul. „Bayern cu Jupp Heynckes pe bancă a fost cea mai bună echipă din Europa. Acum e un nou antrenor şi noi jucători, dar nu ştiu dacă sînt la fel de buni”. Fără a-i rosti numele, Mourinho a ţintit perfect, portughezul avînd sămînţa scandalului în ADN. Probabil că Guardiola, care a explodat mult mai puţin decît omologul său, se gîndeşte cum să-i răspundă, aşa cum a reuşit de mai multe ori, strict cu armele unui fotbal superior pe teren, cîştigînd trofeul.

15 directe

Istoria confruntărilor directe s-a oprit la 15. {i bilanţul e unul clar favorabil spaniolului, cu 7 victorii, 5 egaluri şi doar 3 KO-uri. E drept, Mourinho e mai bun ca număr de trofee, 20-14, dar e şi firesc, pentru că are mulţi ani în plus faţă de Pep la acest capitol. Cînd Guardiola prelua echipa mare a Barcelonei, în 2008, Mourinho avea deja 12 trofee în blazon, 6 cu Porto şi tot atîtea cu Chelsea.

Iată graficul celor 15 partide

16.09.2009         Inter – FC Barcelona    0-0 (grupe L.C.)
24.11.2009         FC Barcelona – Inter    2-0 (grupe L.C.)
20.04.2010         Inter – FC Barcelona    3-1 (semifinală L.C.)
28.04.2010         FC Barcelona – Inter    1-0 (semifinală L.C.)
29.11.2010         FC Barcelona – Real Madrid 5-0 (Primera)
16.04.2011         Real – FC Barcelona    1-1 (Primera)
20.04.2011         Real – FC Barcelona    1-0 (finala Cupei Spaniei)
27.04.2011         Real – FC Barcelona    0-2 (semifinală L.C.)
03.05.2011         FC Barcelona – Real    1-1 (semifinală L.C.)
14.08.2011         Real – FC Barcelona    2-2 (tur Supercupa Spaniei)
17.08.2011         FC Barcelona – Real    3-2 (retur Supercupa)
10.12.2011         Real – FC Barcelona    1-3 (Primera)
18.01.2012         Real – FC Barcelona    1-2 (sferturi tur Cupa Spaniei)
25.01.2012         FC Barcelona – Real    2-2 (sferturi retur Cupa)
21.04.2012         FC Barcelona – Real    1-2 (Primera)

Incredibil! Momentul în care s-au îmbrăţişat!

|ntre cei doi mari tehnicieni tot timpul armele au stat pe masă, ţintind cu bună ştiinţă ca o lovitură psihologică, din partea lui Mourinho, sau încercînd să reziste pînă la un punct fără a replica din partea lui Guardiola, dar, după cum vom vedea, atunci cînd nu s-a mai stăpînit a oferit cea mai dură tiradă la adresa rivalului. Această animozitate nu şi-o poate nimeni explica, mai ales cei care s-au aflat la Barcelona în perioada anilor 1996-2000, cînd Guardiola era metronomul liniei de mijloc blaugrana şi portughezul era trecut în schema clubului drept traducătorul antrenorului englez Bobby Robson şi mai apoi ca asistent manager pentru olandezul Louis van Gaal. Erau în excelente relaţii şi după cum pelicula de celuloid a păstrat ca amintire, după fluierul final al finalei Cupei Cupelor de la Rotterdam, contra lui PSG, în care Barca l-a avut căpitan pe Gică Popescu şi a fost cîştigată cu 1-0, Guardiola şi Mourinho aleargă unul spre altul spre a se îmbrăţişa!

Cine a pornit scandalul?

Toată lumea îl va arăta, sîntem siguri, cu degetul pe Jose Mourinho, cunoscîndu-i stilul de provocator, de creator de polemici. |nsă, adevărul este la polul opus. Primul atac a venit din partea lui Guardiola după semifinala Ligii Campionilor din 2010, pierdută în faţa lui Inter. {i a fost un atac murdar, aşa cum rar s-a văzut la Pep, care a acuzat un gol din ofsaid marcat la Milano de Milito şi tot în acel meci un penalty nedat la Dani Alves. Deşi mai apoi un post de radio catalan a insinuat că arbitrul meciului de la Milano, compatriot cu Mourinho, Olegario Benguerenca, l-ar fi ajutat necondiţionat pe Jose, fiind prieteni buni şi avînd un local împreună la Leiria, pe nume „O Menino”, Mourinho a declarat că ştie de unde a fost dată această informaţie, făcînd referire la antrenorul Barcelonei. Adevărul este că o lună mai tîrziu arbitrul, invitat la un show de televiziune, a cîntat tocmai cîntecul Soy di Milano („Sînt din Milano”),ceea ce, evident, s-a aflat şi la Barcelona şi e simplu de imaginat reacţia fanilor blau-grana, care au umplut adresa de email a arbitrului cu ameninţări cu moartea.

„Împuţitul de Mourinho ştie totul”

Episodul doi, poate cel mai dur, s-a consumat, culmea, tot legat de o semifinală de Liga Campionilor, în 2011, cu Mourinho adversar direct la Real Madrid, în Primera Division. Atacul a fost cum s-ar spune în scrimă simultan. Cu cîteva zile mai devreme Real bătuse Barcelona în finala Cupei Spaniei, iar catalanilor le fusese refuzat un gol la Pedro, pentru un ofsaid milimetric, dar just. Guardiola a ironizat decizia centralului, spunînd că nu poate decît să aplaude colaborarea cu asistentul atît de brav în a semnala un ofsaid vizibil doar la microscop. Mourinho nu a rămas impasibil şi a răspuns: „Pînă acum existau două grupuri de antrenori, unul care nu comenta deciziile arbitrilor, foarte redus ca număr, altul, în care mă includ primul, care ia poziţie şi se simte frustrat de greşelile lor. Guardiola a inventat un al treilea grup, al celor care sînt nemulţumiţi şi cînd arbitrii procedează corect”.

A fost picătura care l-a transformat pe mai puţin incisivul Guardiola într-un uragan, deşi remarca lui Mou era justă: „|n această încăpere, el este împuţitul de şef, împuţitul care ştie tot despre lume şi eu nu vreau să concurez cu el. E tipul de joc pe care nu-l cunosc şi pe care nu vreau să-l joc”.

Ce spune Mou despre Pep

Poate sună incredibil, dar într-un interviu acordat în ianuarie 2010 publicaţiei argentiniene „El Grafico”, Mourinho laudă calităţile de antrenor ale lui Guardiola. „Dacă aş fi preşedintele Barcelonei, aş semna cu Guardiola pentru 50 de ani. Este un om de casă al Barcelonei, pe care o are în sînge. Este omul cel mai potrivit, filozofia lui despre fotbal e ideală, cu suporterii are o relaţie excelentă. {i aş fi semnat cu Guardiola pe cel puţin 20 de ani chiar dacă aş fi fost preşedinte la Real Madrid, pentru că Pep chiar e un mare antrenor”.

Fac subiectul unei cărţi

Mourinho versus Guardiola este şi titlul unei cărţi apărute în Spania, autori Juan Carlos Cubeiro şi Lionel Gallardo, în care ambii sînt daţi exemplu inclusiv managerilor economici din Peninsula Iberică pentru calităţile lor de lideri manageriali şi de buni conducători ai grupului. Sînt analizate minuţios modul de gestionare a vestiarului, ideile tacticce, modul de a gestiona situaţiile sub presiune, capacitatea de găsi la secundă soluţiile cele mai bune, diplomaţia sau abilitatea de a conduce psihologic dialogul. Concluzia este că Mourinho şi Guardiola sînt exemple perfecte pentru succes.

Compatibilitate minus 50

Deşi născuţi în ianuarie, Mourinho este vărsător ca zodie, iar Guardiola capricorn. Astrologic, compatibilitatea dintre ei este sub zero, mai precis minus 50, dar ambii respectă foarte multe dintre caracteristicile zodiei lor. Mourinho e tot timpul gata să iasă la rampă, îşi studiază ca un regizor fiecare mişcare. Este capabil să pună mereu presiune, să provoace, nu are frică de nimeni şi de nimic. Îi plac culorile gri şi albastru şi permanent dă senzaţia că el este şeful peste orice. Guardiola este mult mai conservator, mai puţin deschis polemicilor, dar odată stîrnit devine greu de oprit. Culorile favorite sînt negru şi indigo şi greu poate fi convins să plece dintr-un loc pentru a începe alt proiect.

JOSE MOURINHO / CARTE DE VIZITĂ

Nume: Mourinho Felix
Prenume: Jose Maria dos Santos
Data şi locul naşterii: 26 ianuarie 1963 Setubal

CARIERĂ JUCĂTOR
Post: mijlocaş central
Echipe: Rio Ave (1980-82; 16 meciuri/2 goluri), Belenenses (1982-83, 16/2), Sesimbra (1983-85; 35/1), Comercio e Industria (1985-87; 27/8)
Total meciuri: 94 meciuri/13 goluri – nici un trofeu cucerit ca juc`tor

CARIERĂ ANTRENOR
1992-93 asistent Bobby Robson la Sporting Lisabona, 1993-96 asistent Robson la FC Porto, 1996-2000 asistent Robson şi Louis van Gaal la FC Barcelona, 2000 Benfica, 2001-2002 Uniao Leiria, 2002-2004 FC Porto, 2004-2007 Chelsea, 2008-2010 Inter, 2010-2013 Real Madrid, 2013 – prezent Chelsea

Trofee: 20

FC PORTO (6): 2 titluri, o cupă a Portugaliei, Supercupa Portugaliei, Liga Campionilor şi Cupa UEFA
CHELSEA (6): 2 titluri, 2 Cupa Ligii, o cupă a Angliei, o Supercupă a Angliei
INTER (5): 2 titluri, o Cupă a Italiei, o Supercupă a Italiei, Liga Campionilor
REAL MADRID (3): un titlu, o Cupă a Spaniei, o Supercupă a Spaniei

* îi lipseşte din palmares Supercupa Europei şi Campionatul mondial al cluburilor
* 17 premii individuale drept antrenorul anului în lume, în Europa sau al campionatului unde a activat
* decorat de guvernul lusitan cu titlul de ofi]er al Ordinului Prin]ului Henrique
* decorat de Universitatea din Lisabona cu titlul de doctor Honoris Causa pentru contribu]ii aduse la dezvoltarea fotbalului

JOSEP GUARDIOLA / CARTE DE VIZITĂ

Nume: Guardiola i Sala
Prenume: Josep
Data şi locul naşterii: 18 ianuarie 1971 Santpedor

CARIERĂ  JUCĂTOR

Post: mijlocaş închizător
Echipe:1990-92 Barcelona B (59 meciuri/5 goluri), 1992-2001 FC Barcelona (263/6), 2001-2002 Brescia (11/2),2002- 2003 AS Roma (4/0),2013 Brescia (13/1), 2003-2005 Al Ahli (18/2), 2005-2008 Dorados (10/1)
Total meciuri: 378 meciuri/17 goluri

Trofee cîştigate ca jucător: 16
6 titluri, 2 cupe ale Spaniei, 4 supercupe ale Spaniei, Liga Campionilor, Cupa Cupelor, 2 Supercupa Europei şi campion olimpic cu Spania 1992

CARIERĂ ANTRENOR
2007-2008 Barcelona B, 2008-2012 FC Barcelona, 2013 – prezent Bayern Munchen

Trofee cîştigate ca antrenor: 14
3 titluri, 2 cupe ale Spaniei, 3 supercupe ale Spaniei, 2 Liga Campionilor, 2 Supercupe ale Europei, 2 Campionate mondiale ale Cluburilor

* 8 premii personale
* Medalia de aur a ordinului regal pentru merit sportiv
* Catalanul anului 2009

Tags: