Mou: Specialul. Arogantul. Nimeni nu-l poate ignora!

Cel care instigă şi intrigă de 10 ani încoace vine la Bucureşti cu Chelsea ca s-o întîlnească pe Steaua în Ligă. E prima confruntare pe teren între portughez şi fotbalul nostru...
01.10.2013 | 12:40
Mou Specialul Arogantul Nimeni nul poate ignora

Cel care instigă şi intrigă de 10 ani încoace vine la Bucureşti cu Chelsea ca s-o întîlnească pe Steaua în Ligă. E prima confruntare pe teren între portughez şi fotbalul nostru

Sînt 10 ani de cînd fostul traducător a ajuns mare antrenor şi a început să schimbe istoria fotbalului. Sînt 10 ani de cînd instigă şi intrigă, se laudă şi critică, umileşte şi calcă în picioare. Sînt 10 ani de cînd arogantul este blamat de unii, idolatrizat de alţii, dar nu poate fi ignorat de nimeni. Mourinho. Jose Mourinho, căci despre el este vorba, vine pentru prima dată în România cu treabă. Va înfrunta campioana României, pe Steaua, în al doilea meci din Grupa E a Ligii Campionilor. Contextul este teribil pentru roş-albaştri. Atît Steaua, cît şi Chelsea au pierdut primul joc din Grupa E. Pentru români, calificarea în primăvara Ligii ar fi o premieră şi, mai degrabă, o utopie. Pentru englezi, o obligativitate, o necesitate. Echipa multimiliardarului Roman Abramovici nu-şi permite al doilea sezon consecutiv fără calificare în primăvara Ligii, nu-şi închipuie a doua înfrîngere la rînd în grupe, nu-şi doreşte al doilea eşec la Bucureşti în decursul unui an calendaristic. Peste toate, pentru Steaua şi, mai ales, pentru Reghecampf rămîne sărbătoarea unui duel cu inegalabilul The Special One.

Mou contra Mu

L-a deconspirat că a consumat cocaină
Jose Mourinho a avut o relaţie scurtă şi tensionată cu Adrian Mutu, liderul naţionalei României în anii 2000. Românul a început sezonul 2004-2005 ca titular în echipa lui „Mou”, a marcat trei goluri în primele patru partide, dar, în septembrie, a explodat bomba. Mutu a fost descoperit pozitiv la un control anti-doping. „Briliantul” l-a acuzat pe lusitan că l-a „vînat”, iar portughezul a insistat ca românul să fie dat afară. Pe 29 octombrie 2004, Mutu a fost suspendat pentru 7 luni, iar Chelsea l-a concediat, iar apoi l-a dat în judecată, cerîndu-i despăgubiri de peste 17 milioane de euro. „Poate portughezul e mai bun, cel mai bun chiar, dar nu se compară cu Don Cesare (n.r. – Prandelli, antrenorul de la Fiorentina) la partea umană, la comunicarea cu jucătorii. Don Cesare n-ar fi zis niciodată «Fuck you, Mutu!» sau «Fucking Romania!» cînd nu făceam ceva bine! Iar Mourinho mi-a zis asta de mai multe ori, inclusiv cînd a fost scandal cu mine la Chelsea”, a declarat peste ani Adi Mutu.

Relaţia cu Chivu

Au pus mîna pe Liga Campionilor
Mourinho l-a avut elev şi pe al doilea mare fotbalist al naţionalei României din primul deceniu al noului mileniu, fundaşul Cristi Chivu. Relaţia lusitanului cu reşiţeanul a fost la 180 de grade faţă de cea cu Mutu. Mou şi Chivu au conlucrat perfect timp de două sezoane şi au trăit împreună bucuria cuceririi multor trofee: campioni ai Italiei în 2009 şi 2010, o Cupă a Italiei, în 2009 şi, peste toate, Liga Campionilor, în 2010. Cristi Chivu este primul român care a cucerit Liga în noul format, iar Mou l-a folosit titular în finala cu Bayern Munchen, deşi românul trecuse cu cîteva luni înainte printr-un moment cumplit, teribila accidentare la cap din ianuarie 2010. „Jucătorul Chivu poate fi înlocuit, omul Chivu însă, niciodată”, a declarat Mourinho despre fundaşul român. Lusitanul a vrut să-l aducă pe Chivu şi la Real Madrid, dar mutarea nu s-a mai perfectat.

La Palat

A băut şampanie cu Gigi
Jose Mourinho a venit prima dată în România în octombrie 2008, ca să vadă pe viu partida România – Franţa, desfăşurată la Constanţa, contînd pentru preliminariile Mondialului din 2010. Lusitanul n-a mers direct la meci, ci a trecut, în prealabil, pe la palatul lui Gigi Becali. Cei doi au băut şampanie, s-au pozat în faţa reşedinţei şi atît. Gigi Becali spunea înaintea vizitei portughezului că i-l va vinde pe Mirel Rădoi la Inter cu 10 milioane de euro, dar a rămas cu buza umflată. „Nu este doar o simplă relaţie de afaceri”, a spus atunci Mourinho despre relaţia cu familia Becali. Gigi a continuat să se laude cu vizita pe care i-a făcut-o Mourinho La una dintre nenumăratele sale apariţii televizate, Gigi a susţinut că vărul Giovani vorbeşte zilnic cu super-tehnicianul portughez şi că acesta nu uită niciodată să-l întrebe: „Ce face Gigi? Ce face Steaua?”.

Ironii de primăvară

„În Liga Campionilor nu întîlneşti formaţii ca Steaua”
Mourinho „a uitat” că l-a vizitat pe Gigi la palat şi n-a ezitat să ironizeze echipa din Ghencea astă-primăvară. Atacul la Steaua a fost indirect, fiindcă ţinta portughezului a fost predecesorul său de la Chelsea, Rafa Benitez. Efectul a fost însă direct şi toată lumea ştie acum că „The Special One” nu dă doi bani pe cel mai titrat club din România. „Cîştigătorii Europa League pot fi analizaţi în două moduri. Primul mod: ai adus un trofeu. Al doilea mod: cum ai reuşit să aduci un trofeu? Ai cîştigat Europa League fiindcă nu ai reuşit să treci de grupele Ligii Campionilor. Şi nu ai trecut de grupele Ligii Campionilor, fiindcă acolo nu sînt echipe de genul Steaua Bucureşti…” Ironia sorţii face ca acum Mourinho să joace în grupele Ligii Campionilor împotriva echipei pe care a ironizat-o în urmă cu cîteva luni.

Palmares

20 de trofee în 10 ani
Jose Mourinho şi-a început cariera în urmă cu 20 de ani, în sezonul 1992-1993, ca „secund” la Sporting Lisabona. Traducătorul lui Bobby Robson a atras atenţia însă abia peste 10 ani, în sezonul 2002-2003, cînd trofeele au început să se înghesuie în palmaresul său, care pînă atunci fusese imaculat. A luat titlul, Cupa şi Supercupa Portugaliei şi, cel mai important, Cupa UEFA, cu FC Porto. Peste un an,  în 2003-2004, numărul trofeelor „dragonilor” lui Mourinho s-a înjumătăţit. Au fost doar două, dar ce trofee: campionatul şi Liga Campionilor.
A venit marea provocare, Chelsea, unde lusitanul autointitulat „The Special One” s-a pus pe treabă: două titluri (2004-2005 şi 2005-2006), Cupa Angliei (2006-2007), Cupa Ligii Angliei (2004-2005 şi 2006-2007) şi Supercupa Angliei (2005). A plecat însă cu un mare zero în dreptul trofeelor internaţionale. La Inter a stat doi ani şi a mai luat cinci cupe de toarte: două titluri (2008-2009 şi 2009-2010), o Cupă (2009-2010), o Supercupă (2008) şi, din nou, perla coroanei, Liga Campionilor (2009-2010). La Real Madrid a luat un titlu (2011-2012), o Cupă (2010-2011) şi o Supercupă (2012). Prea puţin pentru cel angajat cu scopul de a aduce a 10-a Ligă în vitrina „albilor”. Al doilea mandat al lui Mourinho la Chelsea a început cu un eşec, în Supercupa Europei, împotriva rivalului de-o viaţă Guardiola.

Coincidenţă

„Dictatorul” portughez, născut în aceeaşi zi cu Ceauşescu!
Mourinho are un crez, rezultatul, un unic ţel în orice competiţie, trofeul, şi un singur mod de exprimare, arogant. Nu-l interesează estetica fotbalului – vezi ce „autobază” a făcut cu Inter în semifinala Ligii cu Barcelona -, nici diplomaţia. Iată cîteva dintre deciziile care au scandalizat doar din mandatul de la Real. A început „curăţenia” cu simbolul Raul şi a umilit altă legendă, pe Iker Casillas. L-a contrat pe uriaşul Alfredo Di Stefano („El e o legendă, eu sînt zero, dar eu sînt antrenor şi iau decizii”) şi şi-a semnat „preavizul” după ce l-a pus pe Cristiano Ronaldo să facă şi faza defensivă. „Mou” n-a ţinut cont nici de etichetele morale şi i-a băgat degetele în ochi lui Tito Vilanova. Iar rivalitatea Mourinho – Guardiola are un singur corespondent pe teren: războiul dintre Leo Messi şi Cristiano Ronaldo. Acesta este pe scurt portretul „dictatorului” Mourinho, cel care, ce coincidenţă, s-a născut pe 26 ianuarie, la fel ca Nicolae Ceauşescu, dictatorul care a pus umărul la crearea mitului Stelei. Orice asemănare între cele două personaje este pur întîmplătoare.

Declaraţii speciale

„Sînt arogant pentru că sînt un tip special, campion european. Sînt (Jose Mourinho, la prezentarea din primul mandat la Chelsea)
„Sîntem pe primul loc, dar nu pentru că are clubul bani, ci datorită muncii mele perfecte” (Jose Mourinho, tot la Chelsea)
„Avem jucători de top şi, chiar dacă veţi spune că sînt arogant, un antrenor de top” (Jose Mourinho)
„Dacă m-ar ajuta Abramovici la antrenamente, am fi pe ultimul loc, iar dacă eu aş lucra în domeniul lui, am fi faliţi” (Jose Mourinho)
„Ca să devii un jockeu bun, nu trebuie să fi fost un cal de curse înainte” (Jose Mourinho, răspunzîndu-le celor care i-au amintit că a fost zero ca fotbalist)
„Dumnezeu trebuie că gîndeşte despre mine că sînt un tip excepţional. Trebuie să gîndească aşa, altfel nu mi-ar da atît de multe” (Jose Mourinho, „The Special One”)

Vizite dese ale unui Sir

Ferguson s-a distrat în România
Sir Alex Ferguson, managerul care timp de 28 de ani, a schimbat total faţa formaţiei Mancheter United şi al întregului fotbal din Regat, este ultimul antrenor uriaş care a călcat pămîntul României ca adversar al unor formaţii autohtone. în toamna anului 2004, Manchester United le-a răpit visul celor de la Dinamo de a ajunge în grupele Ligii Campionilor. La Bucureşti, Sir Alex a venit cu o echipă cu multe rezerve şi a bătut cu 2-1. Pe „Old Trafford”, scoţianul a bătut echipa lui Ioan Andone cu echipa a treia, rezervele rezervelor. După jocul de pe vechiul „Lia Manoliu”, Ferguson a uimit cînd a spus că l-a remarcat pe fundaşul stînga dinamovist Dorin Semeghin. Ferguson a venit şi pe noul stadion al Bucureştiului, „Naţional Arena”, ca adversar al Oţelului în grupele Ligii Campionilor. A bătut lejer şi acasă, şi în deplasare, cu acelaşi scor, 2-0. Sezonul trecut, tot în grupele Ligii, Ferguson a venit la Cluj, a bătut CFR cu 2-1, dar a pierdut returul de la Manchester. Pentru el nu mai conta…

Alte celebrităţi cu care ne-am duelat

I-am bătut pe Happel, Rinus Michels şi Bill Shankly
în România, de-a lungul istoriei participării echipelor noastre în cupele europene, au ajuns mulţi antrenori celebri, care au schimbat istoria jocului şi şi-au construit CV-uri impresionante. Unii au şi păţit-o în România. Feyenoord, campioana Europei din 1970, antrenată de uriaşul Ernst Happel a fost eliminată de UTA, iar în 1983, cînd o conducea pe SV Hamburg, de asemenea, campioana Europei, a fost scos din competiţie de Dinamo. Barcelona pregătită de Rinus Michels a fost eliminată de Steaua cu dublă victorie în 1972. „Roş-albaştrii” au grăbit demiterea lui Vicente del Bosque de la Beşiktaş în 2004, după ce i-au învins cu 2-1 în Cupa UEFA. în 2010, Del Bosque a dus-o pe Spania spre titlul de campioană mondială. Cea mai spectaculoasă victorie a Petrolului, 3-1 cu Liverpool, din 1966, l-a scos probabil din minţi pe legendarul Bill Shankly.
Iată lista celor mai tari antrenori cu care ne-am duelat în cupele europene:
Miguel Munoz cu Real Madrid, în 1963, contra lui Dinamo
Helenio Herrera cu Inter Milano, în 1964 în 1965, contra lui Dinamo
Alfredo Di Stefano cu Espanol, în 1966, contra celor de la Steagul Roşu
Bill Shankly cu Liverpool,în 1966,contra Petrolului
Bill Shankly cu Liverpool, în 1970, contra lui Dinamo
Rinus Michels cu Barcelona, în 1971, contra Stelei
Udo Lattek cu Bayern München, în 1972, contra Stelei
Miguel Munoz cu Real Madrid, în 1972, contra lui FC Argeş
Don Revie cu Leeds United , în 1973, contra Rapidului
Ernst Happel cu Feyenoord, în 1970, contra formaţiei UTA Arad
Ernst Happel cu Feyenoord, în 1971, contra lui Dinamo
Ernst Happel cu Brugge, în 1976, contra Stelei
Luis Aragones cu Atletico Madrid, în 1977, contra lui Dinamo
Rinus Michels cu Barcelona, în 1977, contra Stelei
Brian Clough cu Nottingham Forest, în 1979, contra lui FC Argeş
Ernst Happel cu Standard, în 1980, contra Stelei
Sven-Göran Eriksson cu IFK Göteborg, în 1981, contra lui Dinamo
Alfredo Di Stefano cu Real Madrid, în 1982, contra lui FC Baia Mare
Aimé Jacquet cu Bordeaux, în 1982, contra lui Dinamo
Sven Goran Erkisson cu Benfica, în 1983, contra Universităţii Craiova
Ernst Happel cu Hamburger SV, în 1983, contra lui Dinamo
Sven-Göran Eriksson cu AS Roma, în 1984, contra Stelei
Valeri Lobanovski cu Dinamo Kiev, în 1985, contra Universităţii Craiova
Guus Hiddink cu PSV Eindhoven, în 1989, contra Stelei
Otto Rehhagel cu Werder Bremen, în 1991, contra lui FC Bacău
Raymond Goethals cu Marseille, în 1992, contra lui Dinamo
Arsene Wenger cu AS Monaco, în 1993, contra Stelei
Jupp Henynckes cu Eintracht Frankfurt, în 1994, contra Rapidului
Ottmar Hitzfeld cu Borussia Dortmund, în 1995, contra Stelei
Marcello Lippi cu Juventus, în 1995, contra Stelei
Ottmar Hitzfeld cu Borussia Dortmund, în 1996, contra Stelei
Radomir Antic cu Atletico, în 1996, contra Stelei
Jupp Heynckes cu Benfica, în 1999, contra lui Dinamo
Valeri Lobanovski cu Dinamo Kiev, în 2001, contra Stelei
Vicente Del Bosque cu Beşiktaş, în 2004, contra Stelei
Giovanni Trapattoni cu Stuttgart, în 2005, contra Rapidului