Sport

MP al Belgiei de Formula 1. Rezultate şi clasament piloţi

27.08.2018 | 10:10
MP al Belgiei. Rezultate și clasamente piloți și constructori. Germanul Sebastian Vettel a terminat pe primul loc

Marele premiu de Formula 1 al Belgiei, care avut loc pe circuitul de la Spa-Francorschamps a fost câştigat de către germanul Sebastian Vettel, urmat de britanicul Lewis Hamilton. Pe treapta de bronz s-a situat Max Verstappen. Vettel a făcut o cursă perfectă, instalându-se în frunte de la bun început şi nemaicedând acestă poziţie până la final. Cu acest succes germanul a acumulat în clasamentul gneral 217 puncte, fiind acum la 14 puncte de liderul mondial, britanicul Lewis Hamilton, care are 231 de puncte.

A fost o cursă impecabilă din partea lui Vettel, care a reuşit astfel să triumfe fără dubii în cel de-al 13-lea MP de Formula 1 din acest an. Din cele 13 MP-uri Vettel a câştigat 5. Succesul de la Spa-Francorschamps este al 52-lea din cariera germanului. La capătul celor 44 de ture germanul a avut un avans consistent, de 11,3 secunde faţă de actualul lider al clasamentului, Lewis Hamilton.

MP al Belgiei de Formula 1. Trei abandonuri din primul tur

Cursa nu a fost lipsită de incidente. În chiar prima tură trei piloţi au fost nevoiţi să abandoneze, după ce pilotul lui Sauber, Charles Leclerc şi veteranul spaniol Fernando Alonso de la McLaren au avut un impact violent. Ambii au fost constrânşi la abandon, al treilea fiind Niko Hulkenberg, de la Renault. Până la final şi experimentatul finlandez Kimi Raikkonen şi australianul Daniele Ricciardo au avut acelaşi deznodământ în cursă, nordicul având marele ghinion de a pierde pur şi simplu o roată la un moment dat, ceea ce l-a obligat să meargă la boxe, pentru a schimba pneul. În acest fel, din cei 20 de piloţi care au luat startul în MP al Belgiei doar 15 au trecut cu bine linia de sosire la capătul celor 44 de ture.

În ierarhia piloţilor clasamentul după etapa a 13-a arată astfel în privinţa podiumului: 1. Lewis Hamilton, 231 puncte, 2. Sebastian Vettel 217, 3. Kimi Raikkonen 146 puncte, 4. Valterri Bottas 144. Aşadar ambii piloţi de la Ferrari se află în primele trei poziţii (Vettel şi Raikkonen), iar pentru locul 3 bătălia este eminamente finlandeză (Raikkonen – Bottas). La fel şi cei doi de la Mercedes (Hamilton şi Bottas). Ultimele trei poziţii sunt ocupate de Lance Stroll de la Williams – 4 puncte, Brendon Hartley de la Toro Rosso 2 puncte şi Serghei Sirotkin  de la Williams – 0 puncte.

La constructori Mercedes are un mic avans peste Ferrari

În clasamentul constructorilor anul acesta situaţia este mai echilibrată ca oricând, faţă de anii precedenţi, când Mercedes sau Ferrari făceau legea. Acum s-a impus Ferrari, dar lider rămâne Mercedes, cu 375 de puncte, urmată de Ferrari 360 şi Red Bull 238. Singura echipă care în 13 etape nu a acumulat nici un punct este Force India, deşi cei doi piloţi ai scuderiei, Sergio Perez şi Esteban Ocon ocupă locuri onorabile între cei 20: poziţiile 10 şi 11, cu câte 40 şi respectiv 37 de puncte. Circuitul de la Fra-Francorschamps a fost marcat de-a lungul istoriei de o singură tragedie, în care şi-au pierdut vieţile doi piloţi: în 1960 britanicii  Chris Bristow şi Alan Stacey au murit pe altarul Formulei 1.

Urmăoarea etapă va avea loc pe 2 septembrie în Italia, pe circuitul de la Monza. Aici istoria competiţiei a consemnat trei decese: Wolfgang von Trips în 1961, Jochen Rindt în 1970 şi Ronnie Peterson în 1978.