Sporturi

MTS a ajuns la UDMR în urma negocierilor politice. Ungaria, investiții majore în sportul românesc

18.12.2020 | 20:42
MTS a ajuns la UDMR in urma negocierilor politice Ungaria investitii majore in sportul romanesc
ADVERTISEMENT

În urma alegerilor parlamentare de la începutul lunii s-a format o nouă majoritate, iar în urma negocierilor politice MTS a ajuns la UDMR, partid aflat în coaliția de guvernare alături de PNL și USR-PLUS.

Uniunea Democraților Maghiari din România urmează să decidă în zilele următoare numele noului ministru al Tineretului și Sportului.

ADVERTISEMENT

Funcția a fost deținută în ultima perioadă, în mandatul de premier al lui Ludovic Orban, de Ionuț Stroe.

Negocierile politice au trimis MTS sub tutela UDMR

La scurt timp după ce negocierile politice s-au încheiat, liderii celor trei formațiuni din alianță au ieșit la declarații iar președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că printre cele trei ministere pe care formația sa le-a obținut este cel al Tineretului și Sportului (MTS).

ADVERTISEMENT

”Ne vom asuma trei ministere importante, cel al Mediului, Apelor și Pădurilor printre acestea, dar și al Sportului”, a declarat liderul Uniunii Maghiarilor din România după ieșirea de la negocierile pentru formarea noului Guvern.

Această hotărâre vine după ce Guvernul de la Budapesta a arătat în ultimii ani o atenție sporită pentru sportul românesc. Până în anul 2017, nicio echipă din Secuime nu a obținut vreodată promovarea în Liga 1. Sepsi Sfântu Gheorghe a ”spart gheața” și a ridicat aceste bariere. O echipă patronată de ”regele panificației” din Covasna, Laszlo Dioszegi.

ADVERTISEMENT

Sepsi Sfântu Gheorghe și FK Csikszereda se bucură de o infuzie de capital și de la Budapesta, care, cu siguranță, a ajutat la ascensiunea celor două echipe în primele două ligi ale fotbalului românesc. De altfel, Guvernul de la Budapesta a recunoscut investițiile.

Guvernul de la Budapesta ”atacă” și handbalul românesc

Dacă în acest moment investițiile Guvernului condus de Viktor Orban sunt în Secuiume, în curând această rețea se va amplifica. Budapesta sprijină construirea unei academii de fotbal și în Satu Mare, o altă zonă cu mulți etnici maghiari. Conform statisticilor, Satu Mare este al patrulea județ din România la numărul de persoane cu etnie maghiară (după Harghita, Covasna și Mureș), cu aproximativ 115.000 de persoane din această categorie.

ADVERTISEMENT

Guvernul maghiar a alocat deja 650.000 de euro pentru construirea bazei, iar centrul va fi finalizat la aproximativ doi ani de la începerea lucrărilor. Investițiile guvernului de la Budapesta în sportul românesc se concentrează asupra zonelor cu mulți cetățeni de etnie maghiară, banii fiind virați județele în care numărul acestora este cel mai mare.

Numai că investițiile nu se concentrează doar la fotbal. FANATIK a aflat că handbalul este pe „agenda” investițiilor de la Budapesta în sportul românesc. Din informațiile noastre, sunt ajutate cu bani și echipamente mai multe cluburi de copii și juniori din localitățile apropiate de granița de vest cu Ungaria.

În ultimii ani, Viktor Orban a lansat Strategia de Politică Naţională Maghiară, program care urmăreşte, conform guvernului de la Budapesta, ”creşterea şi dezvoltarea numerică, economică şi intelectuală a comunităţii maghiare din Bazinul Carpatic”.

ADVERTISEMENT