Life

Mucenici muntenești fierți cu nucă, făcuți după rețeta bunicii. Se prepară simplu și sunt delicioși

08.03.2021 | 08:05
Mucenici muntenesti fierti cu nuca facuti dupa reteta bunicii Se prepara simplu si sunt deliciosi
ADVERTISEMENT

FANATIK îți arată cum să faci cei mai buni mucenici muntenești fierți cu nucă, realizați după o rețetă veche de-a bunicii. Preparatul gătit special pentru ziua de 9 martie este unul cât și poate de simplu și pe deasupra extrem de delicios. 

Mucenicii se fac diferit în funcție de zonele țării, însă de data aceasta ne vom axa pe cei muntenești, adică fierți într-o zeamă dulce și aromată. Dacă nu ți-au ieșit până acum să știi că avem câteva sfaturi utile pentru tine, care nu vor da greș nicio secundă.

ADVERTISEMENT

Și pentru că este vorba de un desert care se consumă în post trebuie să ținem cont de ingredientele pe care le folosim. Așadar, mucenicii muntenești vor fi fără ou, cu nucă din belșug, esență de vanilie sau rom, în funcție de care vă place și multă dragoste.

Rețetă simplă de mucenici muntenești fierți cu nucă, ca la bunica

Mucenicii se fac dintr-un aluat simplu, fără ou sau la fel de bine pot fi cumpărați de la magazin. În cazul în care vrei să faci chiar tu cifrele în formă de 8 trebuie să frămânți bine un aluat, în foaie subțire, care se va decupa ulterior cu o formă specială.

ADVERTISEMENT

Mucenicii nu reprezintă deloc o muncă ușoară și chiar sunt migăloși având în vedere timpul care trebuie alocat, de aceea pentru această rețetă am venit și cu varianta celor uscați, la pungă, care se pot găsi perioada aceasta în orice magazin sau supermarket din țară.

Ingredientele necesare pentru mucenicii muntenești fierți: 

  • 100 grame de mucenici
  • 150 grame de zahăr alb
  • 100 grame de nucă
  • esență de vanilie sau un plic de zahăr vanilat
  • un vârf de cuțit de scorțișoară măcinată
  • o linguriță de coajă de lămâie sau portocală rasă
  • un praf de sare
  • o sticluță de esență de rom, opțional.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare mucenici muntenești fierți cu nucă. Pașii de urmat:

  1. Primul pas de care trebuie să țină cont toate gospodinele este siropul special pentru mucenici care se face pe aragaz, într-o cratiță în care se pun toate ingredientele
  2. Peste produsele de la pasul 1 se adaugă un litru de apă și se lasă totul la fiert, la foc potrivit
  3. Sfat: dacă doriți mai multă zeamă puteți adăuga și mai multă apă
  4. Siropul trebuie să stea pe aragaz până când începe să clocotească
  5. Pont: în cazul în care vrei să pui esență de rom trebuie să știi că nu se va adăuga în timpul fierberii, ci abia la final când mucenicii sunt aproape gata
  6. Esențele nu se lasă la foc pentru că își pierd aromele și nu am făcut absolut nimic
  7. Când siropul este gata se pune o tigaie la încins în care se va prăji puțin nuca pentru o aromă mai bună și mai intensă
  8. Nuca se mărunțește după ce a fost prăjită și scoasă din tigaia încinsă
  9. Mucenicii se adaugă în sirop și se dă totul din nou pe aragaz respectând indicațiile de pe ambalaj, apoi se lasă circa 20-30 de minute să absoarbă toate aromele
  10. La final se adaugă nuca și preparatul poate fi servit numaidecât!