News

Mugur Isărescu anunță scăderi de prețuri pentru mai multe produse agroalimentare. Care sunt acestea

Vești bune pentru români de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta anunță scăderi de prețuri pentru mai multe produse agroalimentare.
12.05.2023 | 16:35
Mugur Isarescu anunta scaderi de preturi pentru mai multe produse agroalimentare Care sunt acestea
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunță scăderi de prețuri. Care sunt produsele vizate de ieftiniri. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, anunță scăderi de prețuri pentru mai multe produse agroalimentare importante. Care sunt acestea.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunță scăderi de prețuri. Care sunt produsele vizate de ieftiniri

Vineri, 12 mai, Banca Națională a României a publicat Raportul Trimestrial asupra Inflației, pentru aprilie 2023. Datele documentului spun că, deși inflația a scăzut, prețurile au crescut.

ADVERTISEMENT

INS a anunțat că, în comparație cu anul trecut, s-au înregistrat scumpiri importante la unele alimente. Zahărul a fost mai scump cu 58,25% în aprilie 2023 faţă de aprilie 2022. Și alte alimente au avut creșteri importante de preţ în decursul anului precedent: untul (35,16%), cartofii (34,15%), ouăle (30,71%), laptele (27,97%) sau pâinea (17,97%).

Dacă trecutul este sumbru, viitorul preconizat de cei de la BNR pare ceva mai luminos. Guvernatorul Băncii centrale, Mugur Isărescu, spune că în perioada următoare nu se vor înregistra creşteri mari de preţuri la alimente. Mai mult, el spune că România este o ţară agricolă și va avea preţuri mai scăzute față de alte țări din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Isărescu anticipează că unele produse agroalimentare, vorbim aici de legume, fructe sau ouă, vor avea scăderi de prețuri. Guvernatorul își exprimă speranța că s-ar putea să avem scăderi ușoare de preț și la uleiul alimentar.

”Unele scăderi cred că vor apărea. La legume-fructe, spre exemplu, am văzut că au apărut preţurile la cireşe. La început de luna mai sunt trufandalele, aşa se numesc în România, şi de regulă sunt mai scumpe.

ADVERTISEMENT

Deci, categoric că unele produse agroalimentare mai ales legume, fructe, ouă vor avea scăderi de prețuri. Că așa se întâmplă, sunt sezoniere. V-am prezentat niște grafice care ne dau speranța că s-ar putea să avem cel puțin diminuări ușoare de preț şi la produsele care ne-au durut cam mult: untdelemn, ulei, uleiul comestibil”, spune Isărescu, conform Agerpres.

Isărescu: Suntem aproape siguri că nu o să mai fie creșteri mari de prețuri în perioada următoare

Referindu-se și la alte produse, șeful BNR a spus că e greu de precizat dacă acestea vor avea scăderi de prețuri. Ceea ce e cert, în opinia lui Isărescu, e că ”suntem aproape siguri că nu o să mai fie creșteri mari de prețuri în perioada următoare”.

ADVERTISEMENT

”La alte produse nu putem să ne dăm seama, că ar trebui să facem analize sectoriale, dar ceea ce aproape suntem siguri, nu o să mai fie creşteri mari de preţuri în perioada următoare. Acum, dumneavoastră spuneţi aşa: ne aşteptăm totuşi la o o scădere importantă, perceptibilă de preţuri.

Trebuie să fim foarte atenți când ne uităm la aceste mișcări relative şi la nivelul absolut al prețurilor. Suntem în Uniunea Europeană şi nu cred că noi mai putem să sperăm să avem prețuri mult mai ieftine în România la produse agroalimentare decât în restul Europei“, a mai adăugat Mugur Isărescu.

ADVERTISEMENT