News
notix pixel id

Mugur Isărescu ar putea scăpa de dosarul de colaborator al Securității. CCR discută sesizarea guvernatorului BNR

Mugur Isărescu ar putea scăpa de dosarul de colaborator al Securității. CCR discută joi o sesizare a guvernatorului BNR.
30.09.2021 | 09:17
Mugur Isărescu ar putea scăpa de dosarul de colaborator al Securității. CCR discută sesizarea guvernatorului BNR
Mugur Isărescu ar putea scăpa de dosarul de colaborator al Securității. CCR discută sesizarea guvernatorului BNR. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Joi, 30 septembrie, Curtea Constituțională a României (CCR) judecă sesizarea lui Mugur Isărescu în procesul deschis de CNSAS pentru constatarea calității de colaborator al fostei Securități.

Conform unui document CNSAS, guvernatorul BNR ar fi colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ ”Manole”, se arată în documentul înaintat instanței prin care cere constatarea calității de colaborator al Securității.

În aceste condiții, Isărescu a atacat la CCR o lege și alte două prevederi din OUG aprobat prin actul normativ pe baza cărora Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a solicitat Curții de Apel București să constate că actualul șef al băncii centrale a colaborat cu fosta poliție politică.

ADVERTISEMENT

Mugur Isărescu, zi importantă la CCR. Guvernatorul BNR ar putea scăpa de dosarul de colaborator al Securității

În aprilie 2021, Mugur Isărescu a obținut o sentință de la Curtea de Apel București prin care i-a fost admisă cererea de sesizare a Curții Constituționale privind două articole din legea care vizează deconspirarea Securității.

”Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de pârât (Mugur Isărescu – n.r.). Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a Legii nr.161/2019, a art.12 ind.1 din OUG nr.24/200 şi a art.2 lit.b teza I din OUG nr.24/2008, invocată de pârât. Pronunţată azi, 02.04.2021, în condiţiile art.402 teza finală C.pr.civ.” se arăta în minuta ședinței din 2 aprilie a Curții de pel București.

ADVERTISEMENT

Anterior, colegiul CNSAS a introdus o acțiune în instanță prin care cere stabilirea calității de colaborator al Securității pentru Mugur Isărescu.

În anii comunismului, el ar fi dat note Securității privind colegii săi de muncă.

Potrivit unor documente prezentate de Agerpres, Mugur Isărescu ar fi fost recrutat de Securitate pe când era cercetător la Institutul de Economie Mondială.

ADVERTISEMENT

Acesta ar fi activat ca informator în perioada 1979-1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.

Ce reclamă Mugur Isărescu la CCR

Conform informațiilor furnizate de Gândul.ro, în sesizarea făcută la CCR, Mugur Isărescu susține că modificarea adusă în 2019 legii, care a permis reluarea verificărilor în cazul său, a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, fiind adoptată mai întâi la Camera Deputaților și apoi la Senat, deși traseul ar fi trebuit să fie invers.

ADVERTISEMENT

Astfel, Mugur Isărescu atacă întreaga Lege 161/2019, care a modificat OUG 24/2008, intrată în vigoare la jumătatea anului 2029 și două articole din ordonanța de urgentă menționată.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri