News

Mugur Isărescu, avertisment ferm la prezentarea Raportului BNR! Ce anunț a făcut legat de inflație

10.07.2019 | 16:37
Mugur Isărescu, avertisment ferm la prezentarea Raportului BNR! Ce anunț a făcut legat de inflație
Mugur Isărescu a strâmbat din nas atunci când a prezentat raportul BNR. Sursa foto - facebook

Mugur Isărescu a lansat un avertisment ferm la prezentarea Raportului BNR! Astfel, guvernatorul Băncii Naționale spune că am avut parte de o creșetere a economie robustă, bazată în principal pe consum şi mai puţin pe investiţii, în contextul în care dezechilibrul extern a continuat să se accentueze. Isărescu nu a ezitat și a tas câteva semnale de alarmă asupra stimulării cererii interne dincolo de potenţialul economiei, ceea ce a dus la creşterea puternică a importurilor şi la dezechilibrarea balanţei comerciale şi la accentuarea deficitului de cont curent.

Mugur Isărescu, avertisment ferm la prezentarea Raportului BNR!

”Creşterea economică din 2018 a rămas robustă, dar s-a bazat în continuare pe consum şi mai puţin pe investiţii. Asistăm la o accentuare a dezechilibrului extern, pe fondul expansiunii absorbţiei interne dincolo de potenţialul economiei româneşti. Avem o creştere economică dincolo de ce poate da economia. A fost stimulat consumul dincolo de ce poate să dea economia.

O parte din această creştere de cerere, venită din majorări salariale, din stimularea cererii de consum, nu a putut fi acoperită din producţia internă, ci din import”, a spus Mugur Isărescu care a transmis că dezechilibrul extern se apropie de un nivel îngrijorător. ”Începând cu 2016, permanent, am adăugat câte ceva la dezechilibrul extern. Ne apropiem de nivelul de, să nu spun alarmă, poate e prea mult, de îngrijorare, de un deficit extern de 5%”, a mai zis Isărescu.

Mugur Isărescu, avertisment ferm la prezentarea Raportului BNR! Mugur Isărescu
Mugur Isărescu nu crede în creșterea economică. Sursa foto – facebook

Ce anunț a făcut legat de inflație

Guvernatorul BNR a atras atenţia şi asupra creşterii tensiunilor de pe piaţa muncii. ”În acest context, condiţiile de pe piaţa muncii s-au menţinut tensionate pentru al treilea an consecutiv, companiile reclamând dificultăţi în procesul de recrutare – indicatorul de necorelare a pregătirii candidaţilor cu cerinţele angajatorilor, deşi în uşoară decelerare, s-a plasat la un nivel înalt şi în anul 2018”, se arată în raport.

De remarcat că BNR se aştepta la o scădere a inflaţiei pentru luna iunie, însă nivelul de 3,84%, anunţat miercuri de Institutul Naţional de Statistică, a fost unul surprinzător de mic. „Cifra este bună şi ne avantajează din punctul de vedere al credibilităţii. Ne aşteptam parţial la ea. Personal, nu credeam că va fi sub 3,9. Dar uitaţi că ne-a surprins. 3,8 (% – n.r.)”, a mai spus Isărescu

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri