News

Record mondial: Mugur Isărescu, din nou guvernator BNR! Ce au facut unii lideri PSD în timpul votului

03.07.2019 | 18:37
Record mondial Mugur Isarescu din nou guvernator BNR Ce au facut unii lideri PSD in timpul votului

Parlamentul României, reunit în sesiune extraordinară, a votat miercuri cu majoritate de voturi ca Mugur Isărescu să râmăne pentru al șaptelea mandat consecutiv la conducerea BNR. Au fost 300 de voturi pentru și numai 15 împotrivă. Astfel, Mugur Isărescu își consolidează recordul din Cartea Recordurilor, pe care îl deține oricum din 2009, când a primit distincția de guvernator care a stat cel mai mult la conducerea unei bănci centrale.

Protest la numirea lui Mugur Isărescu drept noul guvernator al BNR

Chiar dacă a primit numeroase voturi, atât din partea PSD cât și a opoziției, Mugur Isărescu a avt însă parte și de un boicot din partea mai multor lideri ai PSD. Printre aceștia se numără senatorul Șerban Nicolae și fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Aceștia și-au arătat astfel nemulțumirea față de numirea făcută de Viorica Dăncilă.

„Se îmbină continuitatea cu noutatea, tinerețea cu experiența. Mandatul nostru e stabilit de legile bancare, dar avem și un mandat nou, hotărât de programul de aderare la zona euro. Avem un mandat ambițios, cu multe provocări. Acum, la sfârșitul mandatului fostului Consiliu, dați-mi voie să vă spun câteva vorbe: am avut onoarea să prezidez acest Consiliu și l-aș caracteriza drept un Consiliu de profesioniști, de patrioți și de oameni pragmatici, care au răspuns în mod concret la diversele provocări în fața cărora am fost noi, cei din BNR, expuși”, a spus Isărescu, după votul pe care l-a primit.

Mugur Isărescu a fost desemnat din nou guvernator BNR *foto: hepta.ro
Mugur Isărescu a fost desemnat din nou guvernator BNR *foto: hepta.ro

Mugur Isărescu, noul și vechiul guvernator BNR, despre susținerea primită de la PSD

Întrebat despre susținerea pe care o primește de la PSD și ALDE, în condițiile în care a fost extrem de criticat de cele două formațiuni în ultimii ani, Mugur Isărescu a spus: „Surpriza n-a fost foarte mare, apare (surpriza, n.red.) la un număr mare de voturi contra”, a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a ajuns la 69 de ani și în mandatul său le-a văzut pe toate, de la hyperinflatia din anii 90 care a dus România în pragul falimentului, și până la criza financiară globală din 2008.