News

Afacerile lui Mugur Isărescu în pandemie. Ce s-a întâmplat cu pensiunea de la Drăgășani a guvernatorului BNR

Mugur Isărescu a primit recent o veste bună în dosarul în care este cercetată o presupusă colaborare a sa cu Securitatea. Mai puțin bine stă însă o afacere de suflet a guvernatorului Băncii Naționale a României.
25.11.2021 | 15:35
Afacerile lui Mugur Isarescu in pandemie Ce sa intamplat cu pensiunea de la Dragasani a guvernatorului BNR
Activitatea pensiunii lui Mugur Isărescu de la Drăgășani a fost grav afectată de pandemie
ADVERTISEMENT

De meserie economist, Mugur Isărescu (72 de ani) ocupă de 31 de ani funcția de guvernator al Băncii Naționale a României, fiind cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume. În intervalul 22 decembrie 1999-28 decembrie 2000, Isărescu a fost și prim-ministru.

În vara anului trecut, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a declanșat o acțiune în justiție prin care se cerea judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul lui Mugur Isărescu.

ADVERTISEMENT

CNSAS susţine că actualul guvernator al BNR a activat ca informator pentru Securitate, în perioada 1979 – 1989, sub numele conspirativ ”Manole”, interval în care acesta ar fi furnizat informații prin care se denunțau ”activități potrivnice regimului comunist”.

Cum poate scăpa Mugur Isărescu de eticheta de colaborator al Securității

Numai că, pe 23 noiembrie anul curent, Curtea Constituțională a admis o sesizare depusă de Mugur Isărescu. Și asta după ce avocatul guvernatorului BNR, Valeriu Stoica, le-a cerut judecătorilor sesizarea CCR cu o excepţie privind neconstituţionalitatea dispoziţiilor legale în baza cărora CNSAS l-a declarat pe clientul său colaborator al fostei Securităţi comuniste.

ADVERTISEMENT

În consecință, hotârârea Curții Constituționale poate conduce la respingerea acțiunii CNSAS la Curtea de Apel, așa că Mugur Isărescu are toate șansele să scape oficial de eticheta de colaborator al Securității.

Pe lângă veniturile încasate din postura de guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu deține împreună cu familia și o firmă care a înregistrat în ultimii ani creșteri impresionante. Astfel, firma Măr SRL a avut pentru ultimul an fiscal, 2020, o cifră de afaceri de 5,26 milioane lei și un profit de 1,87 milioane lei.

ADVERTISEMENT

Mugur Isărescu este acționar într-o firmă alături de soție și de copii

”Mugur Isărescu este acționar majoritar cu o 54,01%, soția deține 25,39%, iar cei doi copii dețin fiecare câte 10,3%. De administrarea firmei se ocupă fiul Costin Isărescu”, nota presa economică despre structura acționariatului firmei familiei Isărescu.

În cadrul firmei sunt produse mai multe sortimente de vinuri cu mare căutare în lanțurile de magazine din țară. Prețurile pentru o sticlă de vin pornesc de la 19 lei, sunt în medie în jur de 30 de lei, dar pot ajunge și la 99 lei, așa cum se arată și pe site-ul producătorului.

ADVERTISEMENT

Originar chiar din Drăgășani, Mugur Isărescu are aici o podgorie care se întinde pe 45 de hectare. Acum 8 ani, în zonă a fost ridicată și o pensiune, care are sală de degustare și cramă, toate incluse într-un circuit turistic dedicat vinului.

Pensiunea ridicată din fonduri europene s-a închis în pandemie

”Pentru construcția pensiunii au fost accesate în 2012 fonduri europene prin Programul Operaţional regional la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia. Clădirea care exista pe terenul deținut de familia Isărescu a fost transformată în pensiune. Valoarea întregului proiect a fost de peste 330.000 de euro, iar firma a solicitat finanţare de aproape 200.000 de euro”, nota economica.net, la vremea respectivă, despre afacerea familiei Isărescu.

În prezent, însă, pandemia a afectat serios bunul mers al pensiunii, așa că, de câteva luni, aceasta nu mai este disponibilă turiștilor. ”Din păcate, în condițiile pandemice de azi, pensiunea este închisă. Cel mai probabil, se va discuta redeschiderea ei din vară”, așa sună anunțul celor de la Casa Isărescu, informează FANATIK.

Amplasată într-o locație remarcabilă, pensiunea punea la dispoziția celor interesați un număr de 6 camere, la următoarele prețuri: două camere la prețul de 200 lei pe noapte, două camere la prețul de 250 lei pe noapte și alte două camere care costă fiecare 300 lei pe noapte.

 

 

ADVERTISEMENT