News

Mugur Isărescu, scrisoare disperată către Parlament! De ce ar putea să piardă funcția de guvernator al BNR dacă trece legea care interzice cumulul pensiei cu salariul

Mugur Isărescu nu a ezitat o clipă și a transmis o scrisoare disperată către Parlamentul României!
23.06.2021 | 17:50
Mugur Isarescu scrisoare disperata catre Parlament De ce ar putea sa piarda functia de guvernator al BNR daca trece legea care interzice cumulul pensiei cu salariul
ADVERTISEMENT

Concret, guvernatorul BNR se teme că ar putea rămâne fără funcție dacă proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, recent aprobat de Executiv, trece în forma inițială. Drept pentru care Mugur Isărescu a solicitat de urgență o modificare.

Acesta dorește includerea la excepții și a membrilor Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României. Astfel, toţi aceştia vor avea posibilitatea să își desfășoare activitatea și după împlinirea vârstei de 70 de ani. Vă readucem aminte că Mugur Isărescu împlineşte în acest an 72 de ani.

ADVERTISEMENT

Mugur Isărescu, scrisoare disperată către Parlamentul României!

Esenţa problemei pleacă de la Palatul Victoria, conform celor de la profit.ro. Executivul lui Florin Cîţu a aprobat recent proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar și prin care persoanele din sistemul public sau privat, ajunse la vârsta de pensionare, pot opta să își continue activitatea până la 70 de ani.

Mai mult decât atât, ideea a fost acum transmisă spre dezbatere și adoptare Parlamentului în regim de urgență. Interesant este că în proiectul care va ajunge pe masa politicienilor au fost stabilite şi câteva excepții.

ADVERTISEMENT

Mai exact de la interdicția cumulului pensiei cu salariul în sistemul public sunt scutiţi parlamentari şi membrii Academiei Române. Tocmai acest capitol îl interesează cel mai mult pe Mugur Isărescu și ceilalți membrii din conducerea BNR.

Guvernatorul BNR a ținut să precizeze că în cuprinsul proiectului de lege nu sunt incluse prevederi referitoare la persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui act de numire în funcție în cadrul autoritatilor și institutiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, și care au împlinit vârsta de 70 de ani anterior intrării în vigoare a legii.

ADVERTISEMENT

Întâmplător sau nu, dar și el se află chiar în această situație. Isărescu a mai transmis că lipsa acestor prevederi poate conduce la interpretarea că, în cazul acestor persoane, actul de numire în funcție încetează de drept la data împlinirii vârstei de 70 de ani, cu mențiunea că încetarea de drept produce efecte anterior expirării perioadei prevăzute în cuprinsul actului de numire în funcție.

”Nefiind prevăzută în proiectul de lege nicio excepție de la regulă, aceasta este aplicabilă și membrilor Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, în funcție la momentul intrării în vigoare a legii, ceea ce conduce la imposibilitatea exercitării mandatului acordat, pe întreaga sa durată, de către o parte dintre membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României”, a notat Isărescu.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul BNR spune că o asemenea normă ar încălca prevederile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene cu privire la Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene.

Practic, spune Isărescu, ar fi aduse atingeri și ”independenței personale a membrilor Consiliului de administrație”, prevăzute în Tratat, fiind de natură să afecteze stabilitatea mandatului conferit membrilor organelor de decizie ale băncii centrale naționale.

”Durata minimă a mandatului guvematorilor nu trebuie să fie afectată de eventuale prevederi la nivel național privind vârsta obligatorie de pensionare. (…) Nu în ultimul rând, normele privind stabilitatea mandatului și motivele eliberării din funcție a guvematorilor se aplică și în cazul celorlați membri ai organelor de decizie ale băncilor centrale naționale, în caz contrar independența personală a acestora putând fi compromisă”, a mai zis guvernatorul BNR.

Totodată, Mugur Isărescu a ținut să explice că regula potrivit căreia membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României și-ar putea exercita mandatul numai până la împlinirea vârstei de 70 de ani este în contradicție cu Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.

”Având în vedere aspectele anterior menționate, considerăm că este necesară introducerea în cuprinsul proiectului de LEGE privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare a unei excepții, astfel încât membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României să aibă posibilitatea să își desfășoare activitatea și după împlinirea vărstei de 70 de ani”, a adăugat Mugur Isărescu. Întreaga scrisoare transmisă Parlamentului de guvernatorul BNR poate fi citită AICI

ADVERTISEMENT