News

Mugur Isărescu, sfaturi pentru români în perioada de criză: ”Să mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut”/ Iohannis: ”Acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult”. Update

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu a îndemnat, joi, la calm. În contextul unei crize economice care se arată la orizont, oficialul BNR a spus: ”Să mai bem câte un ceai de tei”.
12.05.2022 | 13:21
Mugur Isarescu sfaturi pentru romani in perioada de criza Sa mai bem cate un ceai de tei Eu lam baut Iohannis Acolo sunt mai multi tei in parc si se bea mai mult Update
Guvernatorul BNR îndeamnă la calm. Mugur Isărescu: ”Să mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut”. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT
12-05-2022
10:22

Klaus Iohannis, după declarațiile lui Mugur Isărescu: ”Acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult”

Președintele Klaus Iohannis a susținut, joi, o declarație de presă, la finalul unei vizite la Spitalul Clinic Colentina din București.

Șeful statului a fost întrebat ce sfaturi le-ar da românilor în contextul în care inflația a explodat. În acest sens, jurnaliștii i-au amintit poziția de mai devreme a lui Mugur Isărescu, cel care recomanda un ceai de tei.

”Probabil că sunt mai mulți tei acolo și se bea mai mult. Eu cred că este o încercare grea prin care trecem, de-asta am făcut remarcile pe care le-am făcut, toată lumea le va resimți.

Dăm mai mulți bani pentru benzină, alimente, trebuie să fim un pic mai atenți pentru ce cheltuim, cât cheltuim.

Guvernul lucrează la scheme de compensare, se discută despre anumite compensări și la pensii, salarii, trebuie să fim conștienți că acest război va crea crize. În perioade de criză trebuie să judeci de două ori ce faci, cum cheltui bani”, a spus Iohannis.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat, joi, raportul asupra inflației pe primul trimestru al acestui an. Oficialul băncii centrale a oferit o serie de declarații extrem de interesante.

Guvernatorul BNR îndeamnă la calm. Mugur Isărescu: ”Să mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut”

Vorbind despre cele mai arzătoare probleme la zi pe plan financiar, Isărescu le-a recomandat românilor să se calmeze cu un ceai de tei când aud informații alarmante.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul BNR a recunoscut, în raportul prezentat joi, că au fost câteva episoade de panică în primul trimestru al acestui an.

”Avem şi câteva episoade de panică, le-am trăit cu toţii, nu le dezvolt. A fost un început de panică calmat, dar a durat vreo două săptămâni pe piaţa valutară, în special pe piaţa caselor de schimb valutar, din motive de lipsă fizică de bancomate, altminteri cursul am reuşit să îl ţinem stabil.

ADVERTISEMENT

Dar a fost panică şi în ceea ce priveşte unele alimente, în special uleiul comestibil şi carburanţii”, a explicat Isărescu.

În acest context extrem de delicat pentru majoritatea populației, Isărescu a îndemnat la calm și… la un ceai de tei.

ADVERTISEMENT

”Prețurile la energie s-au transmis în cotațiile produselor agroalimentare pe canalul costurilor cu transportul, îngrășăminte și furaje, dar și pe un fundal de început de panică. De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația este caracteristică perioadelor de criză, e de înțeles. Dar eu cred că autoritățile asta trebuie să transmită, mai calm.

Am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (n.r. director în BNR). Este un sfat bun, pentru că și acest canal psiho-social al anticipațiilor, discuțiile care nu se mai termină cu inflația și exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a declarat Mugur Isărescu.

ADVERTISEMENT

BNR a majorat la 12,5% prognoza de inflație pentru finalul acestui an

În conferința de joi, șeful BNR a mai declarat că ”putem să ne consolăm” cu faptul că România nu mai are cea mai mare inflație din Europa. ”Avem 7-8 țări înaintea nostră, inclusiv din zona euro. Și Bulgaria are inflație mai mare”, a afirmat Mugur Isărescu.

În raportul prezentat în cursul acestei zile, Isărescu a precizat că Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7 pentru sfârşitul anului viitor.

Reamintim că BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.

ADVERTISEMENT