News

Mugur Mihăescu acuză organizatorii concertului: “Trebuie să fii dement. Doar că nu au turnat benzină pe ei”

Legislaţia e stufoasă şi nu se poate aplica la maxim, de către cluburile din România, pentru că se bate cap în cap, dar până la urmă omul sfiţeşte locul, a declarat actorul Mugur...
31.10.2015 | 21:21
Mugur Mihaescu acuza organizatorii concertului Trebuie sa fii dement Doar ca nu au turnat benzina pe ei
ADVERTISEMENT

Legislaţia e stufoasă şi nu se poate aplica la maxim, de către cluburile din România, pentru că se bate cap în cap, dar până la urmă omul sfiţeşte locul, a declarat actorul Mugur Mihărescu, totodată proprietar a două cluburi din Centrul Vechi, care a comentat pentru EVZ tragedia din clubul Colectiv.

Acea clădire în care este amplasat clubul, respectiv o hală dezafectată, ar trebui să fie destul de sigură.„Nu are ce să ia foc decât dacă te apuci să pui bureţi. Doar că nu au turnat benzină pe ei. Cum să faci foc de artificii indoor? Nu patronii mi se par mai vinovaţi, ci organizatorii evenimentului”

ADVERTISEMENT

„Faci orice ca să câştigi câtă vreme este sigur, e o regulă lementară a bunului simţ. Există o minimă normă de decenţă. NU zice nimeni să fii NASA, dar trebuie să foloseşti raţiunea. Multe cluburi au investit enorm într-o economie care nu ne-a prea ajutat. Trebuie să existe măcar o medie a ceea ce contează din punct de vedere al siguranţei, pentru că altfel înseamnă că eşti dement la cap.”

„Când te autorizează RECOM nu se uită la fişa tehnică”

Patronul de club a explicat şi cum se oferă autorizaţiile. „Autorizaţia de funcţionare ţi se oferă imediat ce obţii certificatul de la Registrul Comerţului. Numai că oamenii de la Registrul Comerţului nu ştiu fişa tehnică şi dacă pot să îţi dea autorizaţie”. Astfel spus, nu contează dacă firma îndeplineşte condiţiile tehnice pentru activitatea pe care o deşfăşoară potrivit codului CAEN.
„Apoi, în funcţie de activităţile pe care le desfăşori îţi trebuie autorizaţie sanitară, de la pompieri, dacă ai un club de capacitate mai mare, iar acestea se obţin separat, trebuie şi de la primărie, să le dai şi ălora.”

ADVERTISEMENT

Ieşirile de care trebuie să dispună un club sunt stabilite în funcţie de fluxul de oameni care poate apărea la un moment dat. „Nu este nevoie neapărat de un anumit număr de ieşiri ci de o deschidere a ierşirii suficientă încât să asigure evacuarea.”

„Sunt locuri în care nu aş intra”

Mugur Mihaăescu spune însă că România nu este mai periculoasă decât alte ţări. Totuşi, există şi locuri nesigure. „Sunt cluburi underground mai populare printre tinerii rebeli, în locuri unde nu aş intra, pentru că ori nu sunt consolidate sau mi-e frică să nu cadă tavanul sau nu mă simt safe.”

ADVERTISEMENT

Este şi o vină a celor care trebuia să efectueze controale? De regulă, se fac controale la cluburile care produc bani. „Ştiţi câte controale sunt? Dar la cei care produc mai mulţi bani. Se gândesc, la ăsta mic nu mă duc, că nu am ce să iau”. Pe de altă parte, sunt prea puţini inspectori şi nu ai cum „să ţii sub control o ţară întreagă”.

Acesta aproximează că există circa 500 de cluburi în Bucureşti din care 20 sunt cele foarte mari, iar circa 90% din afluxul de turişti este atras de locurile sigure din punct de vedere al dotărilor.

ADVERTISEMENT