Fotbal intern

Multe bune, puține rele. Cum a fost mandatul lui Cristiano Bergodi la Universitatea Craiova!

13.11.2020 | 08:32
Multe bune putine rele Cum a fost mandatul lui Cristiano Bergodi la Universitatea Craiova
Mandatul lui Cristiano Bergodi la Universitatea Craiova, analizat de FANATIK © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

FANATIK a analizat mandatul lui Cristiano Bergodi pe banca tehnică a Universității Craiova. Italianul a avut parte de momente plăcute în Bănie, însă înfrângerile au venit fix în momentele cele mai nepotrivite.

Antrenorul și-a dat demisia de la club după înfrângerea cu Chindia Târgoviște, 0-1, iar locul său a fost luat deocamdată de Corneliu Papură. Acesta va conduce antrenamentele până la sosirea viitorului tehnician. M irel Rădoi este prima variantă la care va apela acționarul Mihai Rotaru.

ADVERTISEMENT

Oltenii au un drum lung și greu în acest campionat, deoarece vor trebui să răzbune sezonul trecut, atunci când Știința a ratat titlul în ultimul meci, chiar cu CFR Cluj.

Analiză FANATIK a mandatului lui Cristiano Bergodi pe banca echipei Universitatea Craiova. Start de mandat perfect pentru italian

Cristiano Bergodi a fost numit antrenor principal la Universitatea Craiova în mai 2020, după demisia lui Corneliu Papură. Susținut de conducere și mai ales de Sorin Cârțu, italianul a preluat echipa când era la puncte lungimi distanță de liderul CFR Cluj, dar Știința se afla la egalitate și cu FCSB, ambele cu 26 de puncte, astfel că speranțele pentru titlu nu erau atât de mari, mai ales că la ultimul meci înainte de pandemie, Universitatea fusese învinsă clar de FCSB, scor 1-4. FANATIK a anunțat în exclusivitate că Bergodi a fost instalat în funcția de tehnician al clubului din Bănie.

ADVERTISEMENT

De la primele sale declarații, Cristiano Bergodi a anunțat că obiectivul este titlul și nu a fost departe să-l îndeplinească. Acesta a ratat o săptămână de pregătire, deocarece s-a aflat în carantină după zborul din Italia. Au urmat meciurile „de prietenie” cu FC Viitorul, unde trupa sa nu a arătat mare lucru, la fel s-a întâmplat și în amicalul cu Chindia, realizat pe repede înainte, deoarece FC Botoșani a avut probleme legate de coronavirus, iar debutul oficial al lui Bergodi a fost amânat.

Până la urmă, primul meci oficial a fost cu Astra Giurgiu, de pe 19 iunie. Craiova s-a impus cu 2-1, însă cu emoții. Elvir Koljic a marcat golul victoriei în prelungirile partidei, totul pornind de la sclipirea lui Ștefan Baiaram. A urmat FC Botoșani, o nouă victimă, dar tot cu mari emoții pe final de joc. Oltenii au condus cu 2-0, au primit gol în minutul 89 și au trăit intens finalul de meci. Următoarea victorie, cea din Gruia, cu CFR Cluj a reprezentat biletul de titlu al Universității. Alexandru Cicâldău a punctat pentru 3-2 în minutul 87 și a arătat că el și colegii săi au față de campioni.

ADVERTISEMENT

Dezamăgirea pierderii campionatului și eliminarea rușinoasă din Europa League

Valul de emulație și simpatie la adresa lui Bergodi a fost uriaș. Delegația Craiovei era așteptată mai mereu după meciuri de mii de suporteri. De referință este și victoria cu FCSB, 2-1, reprezentând un „blestem” rupt de echipa condusă de pe margine de Cristiano Bergodi. De altfel, acesta a bifat și primul succes din istoria echipei craiovene pe terenul de la Botoșani.

După aceste meciuri a urmat cea mai mare dezamăgire pentru olteni de foarte mulți ani încoace. Universitatea Craiova a jucat cu titlul pe masă, chiar pe stadionul „Ion Oblemenco” și a avut 1-0 în duelul cu CFR Cluj, dar a pierdut cu 3-1. A fost un moment greu de explicat. Mii, sute de mii de oameni au vărsat lacrimi pentru o seară neagră. Au apărut și primele critici, în ideea că Bergodi a mizat pe aceeași echipă meci de meci, filosofie pe care nu a schimbat-o foarte mult nici în acest an competițional. Italianului i-a fost criticată și lipsa de reacție.

ADVERTISEMENT

În fine, la doar puțin timp a venit un alt eșec incredibil. Debutul în sezonul 2020-2021 a fost chinuit pentru Craiova. „Juveții” au câștigat cu mari emoții la Sfântu Gheorghe, 1-0, cu un gol care a fost contestat de mulți. Calificați în preliminariile UEFA Europa League, Universitatea Craiova a nimerit să joace la Tbilisi, cu necunoscuții de la Lokomotiv. A venit surpriza neplăcută din partea oamenilor care ar fi putut aduce titlul în Bănie după 29 de ani. Repet, aceeași jucători care s-au luptat până în ultima etapă pentru a face Oltenia fericită. 2-1 a fost pentru Lokomotiv Tbilisi. Un meci în care Craiova a arătat incredibil de prost, fără nicio realizare. De altfel, Gică Craioveanu a anunțat că acesta a rerprezentat un moment de cotitură pentru cariera lui Cristiano Bergodi la Universitatea Craiova:

„Lui Mister i-a făcut mult rău meciul de la Tbilisi. Atunci poate s-au răcit puțin relațiile între el și club. Au fost câteva neînțelegeri cu câțiva jucători, cred. Eu nu înțeleg decizia, dar e a lui. Sorin Cârțu a avut multă încredere în el,” a spus „Grande” la DigiSport.

Victorii pe linie, dar fără a convinge. Înfrângerile cu Clinceni și Chindia au agitat apele Jiului

Cumva, Bergodi a redresat echipa, iar elevii săi au mers „ceas” în campionat, însă nu au arătat că pot da de pământ cu adversarele din Liga 1. Singura victorie la scor a fost cu Viitorul, în deplasare, 4-1. Prima înfrângere din Liga 1 în actualul sezon a venit în partida cu Academica Clinceni, pe „Ion Oblemenco”, un loc în care nimeni nu ar trebui să ia mai mult de un punct și acela chinuit. „Academicienii” i-au bătut pe „studenți” cu 1-0 și au produs primul șoc negativ pentru „alb-albaștrii”. De fapt , primul șoc negativ a fost accidentarea lui Elvir Koljic din meciul cu Politehnica Iași, omul fără de care nu s-ar fi putut lega atâtea victorii.

La doar două săptămâni distanță, suporterii olteni și-au văzut favoriții înfrânți și de o altă echipă modestă, Chindia Târgoviște, dar care a avut o ambiție și dăruință mult mai mare decât cea a elevilor lui Bergodi. Atunci, după meci, italianul și-a anunțat demisia. Eșecul, coraborat cu problemele personale ale tehnciianului, au dus la decizia luată.

  • 18 meciuri a avut Cristiano Bergodi pe banca Universității Craiova
  • 10 victorii și 4 înfrângeri este bilanțul italianului
  • 2,33 a fost media de puncte per meci

Rămânem cu impresia că în mandatul de la Universitatea, Bergodi a avut norocul de care a fost lipsit pe banca lui FC Voluntari, dar meritele sale pentru victoriile îndelungate cu echipa nu pot fi luate de nimeni. A fost antrenorul care ar fi putut-o face pe Știința campioană, iar acest lucru nu va putea fi uitat. De remarcat că toate cele trei înfrângeri ale Craiovei cu Bergodi pe bancă au fost pe teren propriu. Tehnicianul de 56 de ani lasă „Campioana unei Mari Iubiri” cu 10 victorii consecutive în deplasare.


  • (P) Cota BETANO pentru FC Botoşani – U Craiova: 3,10 este cota pentru “X final”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT