În următoarea perioadă, mai multe bunuri cumpărate de stat în timpul pandemiei urmează a fi distruse. Din bugetul public s-a cheltuit o sumă uriașă de bani pentru achiziționarea acestor produse.
În primăvara anului 2020, imediat după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat oficial pandemie de Covid-19, România a luat o serie de decizii radicale. De la vârful statului, Klaus Iohannis a decretat stare de urgență.
În această perioadă, conducerea Unifarm, compania strategică a statului, a scos din conturi sume uriașe de bani pentru fel și fel de bunuri. Mai exact, s-au cheltuit peste un miliard de lei și peste 15 milioane de euro.
Un număr uriaș de camioane cu mărfuri din toată lumea ajungea la noi în țară în 2020. Apoi, peste doar un an, DNA anunţa că Adrian Ionel, fostul director Unifarm, este parte a unui dosar de mită şi trafic de influenţă. Amintim că, în primă instanță, Ionel a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare. O decizie definitivă va fi dată peste două săptămâni.
Între timp, achizițiile din pandemie au ajuns să fie analizate și de Parlament. O comisie din Legislativ anunță că aproape jumătate din produsele cumpărate de Unifarm sunt acum fie expirate, fie deteriorate.
Conducerea Unifarm nu explică ce se va întâmpla cu stocurile. În mod normal, aceste bunuri urmează să fie distruse. Asta înseamnă că statul va rămâne cu o pagubă de o jumătate de miliard de lei. La această sumă se adaugă costul distrugerii, notează Știrile ProTv.
”Cele mai mari probleme au fost unele administrative, altele de natură penală, identificate la Unifarm, unde lucrurile au fost scăpate de sub control în acea perioadă, procedurile fiind total lipsite de transparență și legalitate”, spune deputatul PNL Florin Roman, vicepreședintele Comisiei parlamentare de anchetă.
Bunurilor cumpărate în debutul pandemiei li se va adaugă și cele 10 milioane de doze de vaccin expirate sau deteriorate. Pentru ele, România a plătit milioane de euro.
Dacă tragem linie vedem că, în intervalul 16.01.2020 – 09.03.2022, în România au fost comise presupuse infracțiuni în legătură cu anumite achiziții publice din domeniul sanitar.
”Există indicii temeinice că alte proceduri au fost grav viciate – iar toate acestea au adus prejudicii importante statului român”, se arată în Raportul Comisiei parlamentare. În același document se vorbește și despre aproape 10 milioane de doze de vaccin expirate sau deteriorate. Toate au fost distruse.