News

Multe bunuri cumpărate de stat în timpul pandemiei vor fi distruse. Suma imensă de bani care a fost irosită

O serie de bunuri cumpărate de stat în timpul pandemiei urmează a fi distruse. Pentru ele s-a cheltuit o sumă uriașă de bani.
20.04.2023 | 07:02
Multe bunuri cumparate de stat in timpul pandemiei vor fi distruse Suma imensa de bani care a fost irosita
O serie de bunuri cumpărate de stat în timpul pandemiei vor fi distruse. Suma uriașă de bani irosită. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În următoarea perioadă, mai multe bunuri cumpărate de stat în timpul pandemiei urmează a fi distruse. Din bugetul public s-a cheltuit o sumă uriașă de bani pentru achiziționarea acestor produse.

O serie de bunuri cumpărate de stat în timpul pandemiei vor fi distruse. Suma uriașă de bani irosită

În primăvara anului 2020, imediat după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat oficial pandemie de Covid-19, România a luat o serie de decizii radicale. De la vârful statului, Klaus Iohannis a decretat stare de urgență.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, conducerea Unifarm, compania strategică a statului, a scos din conturi sume uriașe de bani pentru fel și fel de bunuri. Mai exact, s-au cheltuit peste un miliard de lei și peste 15 milioane de euro.

Un număr uriaș de camioane cu mărfuri din toată lumea ajungea la noi în țară în 2020. Apoi, peste doar un an, DNA anunţa că Adrian Ionel, fostul director Unifarm, este parte a unui dosar de mită şi trafic de influenţă. Amintim că, în primă instanță, Ionel a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare. O decizie definitivă va fi dată peste două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Între timp, achizițiile din pandemie au ajuns să fie analizate și de Parlament. O comisie din Legislativ anunță că aproape jumătate din produsele cumpărate de Unifarm sunt acum fie expirate, fie deteriorate.

Conducerea Unifarm nu explică ce se va întâmpla cu stocurile. În mod normal, aceste bunuri urmează să fie distruse. Asta înseamnă că statul va rămâne cu o pagubă de o jumătate de miliard de lei. La această sumă se adaugă costul distrugerii, notează Știrile ProTv.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari probleme au fost unele administrative, altele de natură penală, identificate la Unifarm, unde lucrurile au fost scăpate de sub control în acea perioadă, procedurile fiind total lipsite de transparență și legalitate”, spune deputatul PNL Florin Roman, vicepreședintele Comisiei parlamentare de anchetă.

Gaura din bugetul statului va crește: 10 milioane de doze de vaccin expirate sau deteriorate

Bunurilor cumpărate în debutul pandemiei li se va adaugă și cele 10 milioane de doze de vaccin expirate sau deteriorate. Pentru ele, România a plătit milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Dacă tragem linie vedem că, în intervalul 16.01.2020 – 09.03.2022, în România au fost comise presupuse infracțiuni în legătură cu anumite achiziții publice din domeniul sanitar.

Există indicii temeinice că alte proceduri au fost grav viciate – iar toate acestea au adus prejudicii importante statului român”, se arată în Raportul Comisiei parlamentare. În același document se vorbește și despre aproape 10 milioane de doze de vaccin expirate sau deteriorate. Toate au fost distruse.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant