News

Multe teste de salivă ale elevilor, fals pozitive. Rafila: “Cred că mai sunt încă probleme în a le interpreta”

Mai multe dintre testele de salivă ale elevilor au fost fals pozitive. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, consideră că mai sunt încă probleme în a le interpreta
08.12.2021 | 19:10
Multe teste de saliva ale elevilor fals pozitive Rafila Cred ca mai sunt inca probleme in a le interpreta
ADVERTISEMENT

Multe teste de salivă făcute elevilor luni au ieșit fals pozitive. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că a fost surprins de această situație și este de părere că încă există probleme în a lucra cu aceste teste, precum și în a le interpreta.

Multe teste de salivă ale elevilor, fals pozitive

Testarea de salivă a elevilor stârnește noi controverse.

86 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 au fost înregistrate luni în școli, după ce școlarii și preșcolarii au făcut testele de salivă, conform ministrului educației, Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

În ziua următoare, acesta a anunțat că din 38 de copii testați pozitiv, care au făcut și testul PCR, doar 16 au fost cu adevărat identificați pozitiv. Ceilalți 22 nu au, de fapt, COVID-19.

Ce spune ministrul sănătății despre situația testelor fals pozitive

Întrebat dacă mai este necesar ca elevii să facă aceste teste de salivă, în condițiile în care foarte puține au fost confirmate cu testul PCR, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a spus că este surprins de rata mare de teste fals pozitive și că, deocamdată, încă sunt probleme în obișnuința de a lucra cu ele și chiar de a le interpreta.

ADVERTISEMENT

“Testele de salivă au un interval de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Dacă depășești intervalul de 30 de minute și apare linia aceea, el, de fapt, este nu un test pozitiv, dar poate că părinții încă nu știu.

Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuși am găsit niște copii pozitivi înseamnă că au fost 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor și lucrul acesta este foarte important”, a menționat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Testele de salivă, în centrul a mai multor controverse

Introducerea testelor de salivă a adus nemulțumiri atât din partea părinților, cât și din partea profesorilor.

Cadrele didactice și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu felul în care testele sunt ambalate. Profesorii s-au plâns de faptul că testele nu vin individual și, din acest motiv, asamblarea lor este una dificilă.

ADVERTISEMENT

În această privință, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că testele de salivă vor fi ambalate individual.

O altă controversă care a implicat testele de salivă este cea a vânzării acestora pe internet. Cu toate că testele vin în ajutorul elevilor, unii părinţi s-au gândit că mai bine fac niște bani de pe urma lor, așa că le-au pus la vânzare pe internet.

ADVERTISEMENT