News

Ministrul finanțelor anunță că multinaţionalele vor fi impozitate cu 15% din profit. De când va intra în vigoare măsura

Companiile multinaționale vor fi impozitate cu 15% din profit. Anunțul a fost făcut de Adrian Câciu, ministrul de finanțe de la noi din țară, după reunirea Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare.
18.01.2022 | 22:55
Ministrul finantelor anunta ca multinationalele vor fi impozitate cu 15 din profit De cand va intra in vigoare masura
ADVERTISEMENT

Ministrul de finanțe a anunțat că companiile multinaționale vor fi impozitate cu 15 la sută din profit.

În același timp, Adrian Câciu a ținut să sublinieze faptul că adoptarea, dar și implementarea directivei în ceea ce privește nivelul minim de impozitare pentru multinaționale este un obiectiv prioritar.

ADVERTISEMENT

Companiile multinaționale vor fi impozitate cu 15% din profit, conform unei decizii europene

De asemenea, acesta a informat și data de la care va fi implementat această măsură. Mai precis, este vorba despre 1 ianuarie 2023, fiind vorba despre o perioadă mai mică de un an.

Adrian Câciu a ținut să precizeze că țara noastră este de acord cu orice măsură poate ajuta la combaterea planificării fiscale.

ADVERTISEMENT

”România susține toate măsurile de combatere a planificării fiscale. Apreciem că acest proiect va contribui la asigurarea unei competiții echitabile în cadrul pieței interne a UE.

Adoptarea și implementarea directivei este un obiectiv prioritar și pentru România, de aceea vom pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023” , a precizat Adrian Câciu, ministrul finanțelor de la noi din țară.

ADVERTISEMENT

De când intră în vigoare măsura despre multinaționale

De asemenea, el a informat că proiectul referitor la impozitarea companiilor multinaționale va contribui la o competiție echitabilă pe piața din cadrul Uniunii Europene.

Ministrul de finanțe a mai precizat că până la 1 ianuarie 2023 vor fi pregătite deja toate măsurile necesare pentru ca directiva să fie implementată.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește numărul de multinaționale din România care vor fi afectate, este vorba de 44.

Detalii despre impozitarea minimă a grupurilor multinaționale din Uniunea Europeană

Această propunere privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din Uniunea Europeană a fost cel mai important subiect care avut discutat în cadrul Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (Ecofin), de marți, de la Bruxelles.

„Ne dorim o Europă independentă, capabilă să își apere valorile, să promoveze investițiile în inovare și în tehnologiile-cheie și să protejeze mediul. Vrem să construim un nou model bazat pe o creștere durabilă”, a spus și Bruno Le Maire, ministrul francez a economiei,

Regulile din această directivă fac referire la toate grupurile mari, fie că este vorba de unele naționale sau internaționale, care au venituri combinate mai mari de 750 milioane de euro pe an.

De asemenea, o altă condiție este ca firma-mamă sau una dintre filiale să aibă sediul într-una dintre țările Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT