Sport

”Mulțumim Islanda, să mergem cu toții la stadion acum!”. Presa macedoneană sună mobilizarea pentru meciul decisiv pentru baraj

Sintagma ”mulțumim Islanda” se regăsește la unison în presa macedoneană după remiza de la București. Jurnaliștii nu vorbesc însă despre calificare, ci îi mobilizează pe fani să asiste la meciul cu Islanda de duminică.
12.11.2021 | 11:41
Multumim Islanda sa mergem cu totii la stadion acum Presa macedoneana suna mobilizarea pentru meciul decisiv pentru baraj
ADVERTISEMENT

Presa macedoneană acordă, firesc, spații ample disputei din grupa J a preliminariilor Cupei Mondiale 2020. În condițiile în care Germania își asigurase deja calificarea la Mondiale, duelul la distanță, în trei, dintre România, Macedonia de Nord și Armenia, a ținut capul de afiș în grupa noastră. Unul care, în decurs de numai patru ore, a schimbat favorita pentru baraj.

Macedonenii, singurii din grupul de trei care au fost la Euro, au făcut instrucție cu Armenia la Erevan (5-0). Chiar dacă se confruntau cu absențe din pricina accidentărilor sau cumulului de cartonașe. Pentru ”tricolori” era cea mai proastă dintre variante, dar destinul elevilor depindea totuși de propria performanță. Șase puncte cu Islanda și Liechtenstein pentru prezența la baraj. Dar a fost 0-0 cu Islanda, pe stadionul Steaua.

ADVERTISEMENT

Presa macedoneană cere suportul fanilor

Presa macedoneană a așteptat cu sufletul la gură meciul de la București. Și a salutat remiza care schimbă favorita la calificare. ”Șansa de aur pentru Macedonia: Mulțumim Islanda, să mergem cu toții la stadion acum!”, a titrat Sloboden Pecat.

Publicația amintită scrie: ”Echipa națională de fotbal are o șansă uriașă să-și asigure, pentru prima dată în istorie, un loc la Cupa Mondială.

ADVERTISEMENT

După marea victorie de la Erevan, 5-0, ne-am rugat și am susținut Islanda să nu piardă cu România. Și, în final, islandezii au reușit o remiză albă în București (0-0), astfel că, înaintea ultimei runde, echipa noastră este în pole-position pentru locul doi, calificant”.

Jurnaliștii fac calculele și menționează că și Armenia mai are șanse matematice. Dar este aproape imposibil să le transforme în realitate (victorie cu Germania, iar Macedonia de Nord și România să piardă).

ADVERTISEMENT

Amintesc însă că în cazul unei remize, ”va trebui să sperăm că România nu va triumfa in Vaduz, cu Liechtenstein, lucru mult mai greu de realizat. Trebuie să câștigăm și trebuie să asistăm la meciul de duminică în care să obținem o nouă victorie”.

Și ”Nova Makedonija”, ”Vecher” sau ”Nezavisen Vesnik” merg pe aceeași idee. Evident, după ce vorbesc la superlativ despre succesul elevilor lui Milevski în Armenia.

ADVERTISEMENT

”Putem juca de la egal la egal împotriva oricui”

”Islanda a oprit România, Macedonia este la un pas de playoff” titrează ”Nova Makedonija”. Care pune accent pe victoria categorică a Macedoniei de Nord în Armenia. Și pune accent pe forța grupului, care a reacționat după criticile primite în urma înfrângerii cu Germania, 0-4, la Skopje. Așa cum promitea Elif Elmas.

”Sunt mulți jucători care ne lipsesc, dar asta nu este o scuză, vom câștiga în Armenia. Deși nu totul depinde de noi, mai există o șansă și vom ține cu dinții de ea până la capăt.

Trebuie să ne așteptăm la o confruntare dură și să fim deștepți. Să dăm dovadă de dorință pentru victorie, pentru că este posibil ca România să eșueze, și putem juca play-off-ul cu două victorii.

Am demonstrat că putem juca cu toate echipele naționale, acum trebuie să arătăm că ne dorim acel loc al doilea mai mult decât Armenia și România”, declarase acesta înainte de meci.

Blagoja Milevski îl laudă pe jucătorul lui Sepsi, Ashkovski. ”Nu s-a terminat încă”, avertizează însă selecționerul

Jurnaliștii macedoneni de la Sloboden Pechat mai relevă faptul că acest 5-0 vine în contextul în care Arian Ademi, Boban Nikolov, Adis Jahovi și Erdal Rakip au lipsit din pricina unor accidentări. Iar Stefan Ristovski pentru cumul de cartonașe galbene. Ultimul fiind înlocuit de jucătorul lui Sepsi, Ashkovski.

”Nimeni în afară de noi nu credea că după înfrângerea de la Skopje cu Germania cu 0-4, vom reveni astfel și că vom câștiga la Erevan. Jucătorii mei au demonstrat că au un mare potențial și merită felicitări. Critica, mai ales dacă este bine intenționată, ne ajută, altfel ne motivează și mai mult.

Băieții au arătat de ce au jucat în Campionatul European, iar unii dintre ei la două Campionate Europene. Au crezut în calitățile lor, iar în ceea ce îl privește pe Ashkovski, că pot juca pe mai multe posturi. A jucat într-o poziție atipică, și a făcut-o mai bine decât se putea aștepta cineva. Este de toată lauda.

Barajul? Cursa pentru calificare nu s-a terminat încă. Ce se va întâmpla, vom vedea duminică. Mergem de la meci la meci. Dar după înfrângerea din Germania, nimeni nu a crezut că vom reveni așa. Și am făcut-o!”, a spus selecționerul Blagoja Milevski.

 

ADVERTISEMENT