O propunere legislativă de modificare a Codului Muncii prevede ca fiecare angajat care are în întreținere un copil de până la 8 ani să poată solicita în fiecare lună un număr de zile în care să lucreze de acasă. Măsura face parte dintr-un pachet legislativ mai amplu inițiat de către liberali pentru susținerea familiilor cu copii mici.
În cazul adoptării acestui proiect de lege, părinții cu copii sub 8 ani vor putea depune cerere pentru a primi patru zile pe lună în care să muncească de acasă sau în regim de telemuncă, cu excepția situațiilor în care munca de la distanță nu este posibilă. De acest drept vor beneficia ambii părinți, cu condiția ca zilele de muncă să nu se suprapună.
Facilitatea de care beneficiază părinții copiilor mici nu va reduce veniturile acestor angajați întrucât „sunt asimilați celor care își efectuează întreaga activitate la locul de muncă, fără să le fie afectate drepturile salariale, sporurile ori alte drepturi asimilate acestora.” În schimb, beneficiarii trebuie să dețină la domiciliu mijloacele necesare îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.
Inițiatorii susțin că proiectul lor este întemeiat pe prevederile Directivei UE 2019/1158 care cere statele membre să ia măsuri pentru ca părinții copiilor cu vârste de până la 8 ani, precum și îngrijitorii acestora, să primească dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire.
În baza acestei directive, mai multe state europene au adoptate deja măsuri similare: Belgia, Finlanda, Germania, Norvegia, Olanda, Spania. În Suedia, salariaților li s-a acordat în plus dreptul de a cere un program de muncă redus cu 25%, însă aceste lucru determină o reducere proporțională a drepturilor salariale. În Austria, programul de muncă poate fi redus cu numai 20%, însă reducerea este însoțită de o protecție suplimentară față de concediere.
Parlamentarii PNL afirmă că proiectul lor „facilitează concilierea vieții profesionale și a vieții de familie. Totodată, vine în sprijinul părinților în ceea ce privește șansele pe piața muncii, egalitatea de tratament la locul de muncă și promovarea unui nivel ridicat al ocupării forței de muncă.”
Tot în baza prevederilor unei directive europene a fost elaborat și un proiect care prevede reducerea TVA la 5% pentru dispozitivelor de fixare în scaune ale copiilor în automobile. Și alte state europene au un nivel redus al TVA pentru scaunele pentru copii mici, între 5 și 9%. Măsura este recomandată și de Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor care, într-un raport din septembrie 2022, semnala că există variații mari între diverse țări în ce privește siguranța rutieră a copiilor. „Copiii nu beneficiază de același nivel de siguranță peste tot în Europa. Rata mortalității în accidente rutiere a copiilor în România este de zece ori mai mare decât în Norvegia, Cipru sau Suedia”, se arăta în raport.
Aceeași cotă de TVA de 5% este propusă într-un al treilea proiect de lege pentru produsele alimentare concepute special pentru copiii mici. Este vorba nu doar de laptele pentru sugari cu peste 10% grăsimi, ci și de legumele fin omogenizate pentru copii sau de preparatele alimentare compuse omogenizate în care se regăsesc legume, carne, pește, fructe. Reducerea TVA la 5% ar urma să se aplice și articolelor de îmbrăcăminte pentru sugari, scutecelor și șervețelelor pentru nou-născuți.
„România se confruntă cu câteva fenomene negative: scăderea numărului de nou născuți și creșterea numărului de decese și migrația masivă a populației în ultimii ani. Având în vedere această situație, este necesară luarea unor măsuri urgente care să vină în sprijinul natalității”, scriu inițiatorii acestui ultim proiect de lege în expunerea de motive.