Fotbal international

Sclavagism pe şantierele Mondialului din Qatar 2022. Suma infimă pe care o câştigă un muncitor pe lună

20.05.2019 | 17:20
Sclavagism pe santierele Mondialului din Qatar 2022 Suma infima pe care o castiga un muncitor pe luna

Tabloidul britanic The Sun vorbeşte despre cel mai mare sclavagism posibil pe şantierele Mondialului din Qatar 2022. O amplă anchetă efectuată de britanici scoate la iveală amănunte inimaginabile legate de situaţia celor care muncesc şi îşi riscă vieţile zilnic pentru o sumă de-a dreptul ridicolă, care nu are cum niciodată să ajungă celor veniţi de departe în speranţa de a câştiga suficienţi bani, pentru a trimite şi acasă familiilor nevoiaşe.

Muncitorii de pe şantierele CM 2022 Qatar sunt plătiţi cu sume derizorii

Un muncitor pe şantierele turneului final al CM 2022 este plătit cu o sumă între 200 şi 250 euro pe lună pentru cele opt ore de muncă zilnică în condiţii de climă extrem de periculoase pentru sănătatea omului. Unul dintre muncitori a povestit pentru The Sun că de foarte multe ori autobuzele care îi preiau de la şantiere până la locuinţele lor întârzie foarte mult sau că deşi sunt plătiţi atât de prost au fost destule situaţii când a fost întârziată zile întregi efectuarea plăţilor.

Singurul element pozitiv din această situaţie este că fiecare muncitor are asigurată cazarea şi masa gratuite, precum şi asigurarea de sănătate pe durata şederii în Qatar. Beneficiază de o vacanţă de o lună, evident plătită şi are dreptul la un zbor dus-întors din ţara lor în Qatar de asemeni gratuit.

CM 2022 Qatar. Între 200 şi 250 de euro este salariul lunar al unui muncitor
CM 2022 Qatar. Între 200 şi 250 de euro este salariul lunar al unui muncitor

Mondialul morţii a adunat deja 1200 de decese

Însă şefii guvernului din Qatar riscă enorm sancţiuni la nivel internaţional pentru salariile extrem de joase care reprezintă forme de exploatare şi de abuz asupra forţei de muncă venită din afara ţării, nefiind respectate nici cele mai elementare norme de salarizare pentru muncitorii care au fost angajaţi pentru acest tip de lucrări.

Situaţia este şi mai gravă pentru autorităţile din Qatar deoarece există estimări asupra unui număr de 4000 de persoane care nu şi-au primit banii de câteva luni şi care se află într-o stare de sănătate precară ca urmare a acestui fapt. Organizaţia Amnesty International spune că aceşti muncitori provion din Filipine, India sau Nepal. Până acum acest Mondial, care va avea loc abia peste trei ani, este deja numit Mondialul morţii, deoarece 1200 de persoane şi-au pierdut vieţile muncind pe aceste şantiere.