News

Muncitorii români vor încasa salarii mai mici de anul acesta. Cât înseamnă acum un salariu la un brut de 10.000 de lei

De anul acesta, muncitorii români vor avea salarii mai mici. De exemplu, un salariu brut de 10.000 de lei ar însemna mult mai puțin decât în 2024
03.01.2025 | 21:25
Muncitorii romani vor incasa salarii mai mici de anul acesta Cat inseamna acum un salariu la un brut de 10000 de lei
Salariile muncitorilor au scăzut considerabil de anul acesta. Cât încasează acum. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Cei care plănuiesc să-și achiziționeze o locuință în acest an vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar, deoarece prețurile vor crește cu aproximativ 10%, conform declarațiilor dezvoltatorilor imobiliari.

Salarii mai mici pentru muncitori

Constructorii pun această majorare pe seama noilor politici fiscale implementate de Guvern. Totodată, proiectele majore de infrastructură, finanțate din fonduri europene, ar putea fi afectate, riscând să fie suspendat, conform Observator. 

ADVERTISEMENT

Reprezentanții sectorului de construcții afirmă că nu vor putea evita aceste scumpiri, fiind nevoiți să suporte noile măsuri impuse de autorități.

„Companiile vor fi obligate să menţină salariile nete la fel, să mărească bruturile, îşi vor diminua alte categorii de cheltuieli. Vor avea dificultăti să facă investiţii”, a declarat Cristian Erbaşu, Federaţa Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

ADVERTISEMENT

Anterior, angajații din construcții cu salarii sub 10.000 de lei beneficiau de scutiri fiscale, fiind exceptați de la plata impozitului pe venit de 10% și achitând contribuții reduse la pensii.

Guvernul a decis însă eliminarea acestor facilități, ceea ce înseamnă o creștere a cheltuielilor cu forța de muncă pentru companiile din domeniu, estimată la 6%.

ADVERTISEMENT

Astfel, un angajat din construcții care avea anul trecut un salariu brut de 10.000 de lei încasa un venit net de aproape 7.000 de lei. Începând cu 1 ianuarie, la același salariu brut, venitul net va scădea cu aproximativ 1.000 de lei.

Presiunea pe umerii românilor este din ce în ce mai mare

Pe lângă aceste modificări, introducerea noilor taxe, cum ar fi creșterea impozitului pe dividende și reintroducerea așa-numitei „taxe pe stâlp,” va pune și mai multă presiune pe costuri. În 2023, prețurile locuințelor noi au crescut deja cu 6%, iar aceste tendințe par să continue, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

„Clar vom avea o mărire a costurilor pe construire. Mi-e teamă că şi evaziunea va înflori. Însă, cel mai grav, în cele din urmă, va fi pericolul dispariţiei specialiştilor.

Ce am obţinut în 4-5 ani în urma îmbunătăţirii acestui mediu de constructii se pierde în câteva luni, ajungem în 2017 şi ne vom întreba cu cine facem toate proiectele pe care trebuie să le facem. Chiar dacă vom avea fonduri de la PNRR, există riscul să putem să le absorbim”, a spus pentru Observator Cristian Erbaşu, Federaţa Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

„Toate majorările de taxe se vor reflecta ulterior în produsul finit, în cazul nostru în preţul apartamentelor”, a spus Ramona Ganea, vicepreședinte Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari.

ADVERTISEMENT