News

Muncitorii sezonieri, printre care mulți români, tratați ca niște sclavi în fermele beneficiare de fonduri UE: ”Sunt mai protejate animalele”. Video

20.07.2020 | 09:34
Muncitorii sezonieri printre care multi romani tratati ca niste sclavi in fermele beneficiare de fonduri UE Sunt mai protejate animalele Video
ADVERTISEMENT

Fie că sunt din România, Bulgaria, Polonia sau din oricare alt stat al lumii, muncitorii sezonieri sunt, deopotrivă, tratați inuman în majoritatea fermelor din Europa.

O anchetă a celor de la Euronews a scos în evidență o realitate cruntă a condițiilor în care își desfășoară activitatea acești oameni.

ADVERTISEMENT

De pe urma muncii lor se obțin miliarde de euro, însă liderii Europei au fost depășiți de situație, iar milioane de oameni suferă de pe urma lipsei unor măsuri în acest domeniu.

Muncitorii sezonieri, tratați ca niște sclavi în fermele din Europa: ”Sunt mai protejate animalele”

Politica agricolă comună a Uniunii Europene are ca obiectiv să sprijine fermierii și acest sector cu 60 de miliarde de euro. În aceleași timp, la condițiile de muncă ale angajaților nu se face nicio referire.

ADVERTISEMENT

Un europarlamentar din Germania trage un semnal de alarmă în acest sens și spune că ”Suntem într-o situație absurdă, adică sunt mai protejate animalele decât unii dintre lucrătorii din fermele noastre”, a declarat Daniel Freund, europarlamentar german din partea Verzilor.

Cei de la Euronews, citați de Hotnews, au stat de vorbă cu zeci de lucrători agricoli din toată Europa. Condițiile de muncă ale acestora sunt de-a dreptul scandaloase, iar situația lor este ignorată de ani întregi.

ADVERTISEMENT

Cetățenii intervievați au vorbit despre condiții grele imposibile de viață, abuzuri verbale, fizice și sexuale, presiuni psihologice enorme, muncă până la epuizare, lipsa alimentației și a echipamentelor de protecție.

Condiții de Evul Mediu în Spania, ”iad” în Franța

Spania este recunoscută ca o țară în care numei producția de căpșuni aduce sume uriașe de bani. Cu toate acestea, condițiile din zona iberică sunt extrem de vitrege pentru muncitori.

ADVERTISEMENT

O țară dezvoltată precum Spania, o țară europeană… Nu pot înțelege cum pot permite să continue această situație”, comentează Seydou Diop, care în trecut a făcut parte din armata culegătorilor de căpșuni și a locuit într-una dintre acele barăci.

Euronews și ceilalți parteneri din această anchetă au intervievat mai mult de douăzeci de culegători şi foşti culegători de fructe din Huelva. Mulți au spus că nu au primit măști sau mănuși în timpul pandemiei Covid-19. Toată lumea se plânge de orele neplătite, de condițiile de muncă epuizante și de presiunea enormă pentru a recolta cât mai multe fructe.

José Antonio Brazo, din Huelva, spune că cei care nu sunt suficient de productivi sunt pedepsiți: “Pe stil medieval. Dacă nu culegi kilogramele pe care ţi le cer, rămâi acasă una, două sau trei zile fără salariu. Deci, în acele zile nu aduci bani acasă”.

Condițiile sunt grele și în Franța iar un columbian venit să lucreze aici povestește primele zile: ”Bine ai venit în iad, îmi amintesc că mi-a spus. Am crezut că e o glumă. Dar când au deschis ușa și am văzut casa… A fost un dezastru. Podeaua era murdară, erau muște pe tavan, în baie erau fecale pe pereți”, a povestit el. Nu exista lenjerie de pat sau hârtie igienică.

Condițiile din Germania au dus la mii de infectări cu COVID-19

Focarele uriașe de coronavirus din abatoare a adus în centrul atenției condițiile de muncă din aceste spații. Recent, compania germană de ambalare a cărnii Tönnies a ajuns în centrul unor controverse pentru că nu a putut ajuta suficient de mult autoritățile pentru a depista sutele de lucrători infectați.

O mare parte din forța de muncă a companiei este angajată în Europa de Est, prin subcontractanți acuzați de sindicate că nu au plătit ore suplimentare și că i-au pus pe lucrătorii migranți să plătească sute de euro chirie pentru un pat într-o cameră comună.

Parlamentul UE recunoaște că sunt probleme

În iunie, Parlamentul European a admis existența acestor probleme prin aprobarea unei rezoluții care solicită „acțiuni urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de muncă ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri”.

Liderii de la Bruxelles consideră că pandemia Covid-19 a evidențiat și a agravat în continuare dumpingul social și precaritatea actuală a situațiilor multora dintre ei. De asemenea, rezoluția îndeamnă statele membre să „crească capacitatea inspectoratelor de muncă și să asigure locuințe de calitate, care nu ar trebui să fie legate de salarii”.

“Nu puteți avea un model de afaceri bazat pe o formă de exploatare a lucrătorilor străini. Aceștia sunt lucrători esențiali pentru că în această criză, dacă ei nu ar fi existat, noi ne-am fi confruntat şi cu o criză alimentară”, a spus Nicolas Schmit, comisarul european pentru muncă și drepturile sociale.

ADVERTISEMENT