News

Municipiul din România care are un potențial uriaș de dezvoltare. În urmă cu 10 ani era printre cele mai sărace orașe din țară, acum a devenit un model de succes, atrage investiții de sute de milioane de euro

Unde se află municipiul din România cu un potențial uriaș de dezvoltare în prezent. S-a transformat radical. Acum 10 ani era o zonă extrem de săracă.
24.08.2024 | 15:00
Municipiul din Romania care are un potential urias de dezvoltare In urma cu 10 ani era printre cele mai sarace orase din tara acum a devenit un model de succes atrage investitii de sute de milioane de euro
Reșița, de la unul dintre cele mai sărace orașe, acum 10 ani, la municipiul din România cu un potențial uriaș de dezvoltare. Sursa foto: Facebook / Primăria Reșița / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În Banat găsim municipiul din România cu aproape 60.000 de locuitori care are un potențial uriaș de dezvoltare în prezent. S-a transformat radical în ultimul deceniu. De la o zonă extrem de săracă, acum a făcut pasul spre un oraș-magnet pentru investiții.

Reșița, de la unul dintre cele mai sărace orașe, acum 10 ani, la municipiul din România cu un potențial uriaș de dezvoltare. Zona atrage investiții de sute de milioane de euro

După Revoluție, majoritatea orașelor industriale din România au decăzut. Multe s-au transformat în paragină, fiind serios depopulate. Oamenii de aici au plecat spre alte zone din țară sau chiar spre alte state.

ADVERTISEMENT

Încă din secolul al XVIII-a, Reșița s-a remarcat ca unul dintre cele mai importante centre metalurgice din Europa. A rămas în istorie drept orașul în care a fost produsă, în anul 1872, prima locomotivă cu aburi din Europa Centrală și de Est.

Și între războaie, apoi în comunism, industria de profil a continuat să se dezvolte acolo. Apoi, după Revoluție, uzinele au intrat în declin. Pur și simplu, orașul s-a prăbușit, cunoscând o depopulare masivă.

ADVERTISEMENT

Acum, oamenii din zonă trăiesc vremuri mult mai bune. Reșița este o surpriză plăcută a țării. Orașul a renăscut în special datorită proiectelor finanțate cu fonduri europene. Sunt în curs de atragere sute de milioane de euro.

La originea schimbării este Ioan Popa, primarul Reșiței. Acesta se află în fruntea orașului în 2016. În ultimii 8 ani, Reșița a trecut printr-un proces de modernizare și dezvoltare fără precedent.

ADVERTISEMENT

Edilul spune că în anul când a preluat conducerea Primăriei Reșița, în iunie 2016, situația era una sumbră. ”Nu aveam niciun studiu de fezabilitate, niciun DALI (Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție), nicio documentație de atribuire pentru lucrări de investiții. Practic, nu aveam nimic pregătit pentru a porni de undeva”, a declarat Popa, într-un interviu pentru ziare.com.

Infrastructura rutieră din Reșița, schimbată radical grație fondurilor europene

În urmă cu mai bine de un deceniu, în 2011, tramvaiul electric din oraș era abandonat. După ce tramvaiele și liniile au fost tăiate și vândute, transportul urban a fost preluat de o firmă privată care opera autobuze uzate.

ADVERTISEMENT

Treptat, primăria a reușit să rezolve această situație prin achiziționarea de autobuze second-hand, menținând serviciile funcționale până la finalizarea unui proiect de mobilitate urbană mult mai ambițios.

Am reușit să obținem fonduri europene în valoare de 80 de milioane de euro pentru modernizarea depoului de tramvai, stațiilor de redresare, stației internodale din Muncitoresc, și pentru refacerea completă a 18 km de linie cale, inclusiv trama stradală”, a precizat primarul.

Investiții de sute de milioane de euro în sănătate și învățământ, la Reșița

În ultimii ani, autoritățile locale din Reșița s-au concentrat pe trei direcții majore: educație, sănătate și mobilitate urbană. Între 2016 și 2020, toate grădinițele, școlile gimnaziale și liceele din oraș au fost modernizate.

Am investit aproximativ 40-50 de milioane de euro fonduri europene în modernizarea și dotarea tuturor unităților de învățământ din oraș și acum avem toate spațiile la standarde europene”, a adăugat Ioan Popa, pentru sursa citată.

Pe parte sanitară, Primăria Reșița, în colaborare cu Consiliul Județean, a inițiat un proiect ambițios pentru construirea unui nou spital județean. La bază este o investiție de 230 de milioane de euro.

Așadar, dacă tragem linie vedem cum succesul Reșiței are la bază un singur lucru: atragerea de fonduri europene. Între 2016 și 2020, orașul a beneficiat de aproximativ 160 de milioane de euro din fonduri europene.

Acum, pentru perioada 2021-2027, Primăria are în derulare sau în pregătire proiecte în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro. ”Bugetul nostru local a crescut semnificativ, de la 23 de milioane de euro în 2016 la 84 de milioane de euro în 2023, iar proporția fondurilor alocate pentru investiții a crescut de la 15% la 74%”, a mai subliniat Ioan Popa.

ADVERTISEMENT