Municipiul din România care a atras fonduri europene de milioane de euro și s-a dezvoltat, spre bucuria localnicilor. Acest lucru îl face tot mai atractiv și pentru străini, căci rezultatele investițiilor se văd la fiecare pas.
Dej este un oraș care nu are mai mult de 300.000 de locuitori, dar care a învățat cum să profite la maximum de fondurile europene. Primăria orașului a găsit metoda prin care, în ultimii 10 ani, a atras peste 180 de milioane de euro,
Iar rezultatele se văd la fiecare pas. Câte o schelă este îndepărtată și un oraș nou pare că renaște. Modernizarea zonei centrale a costa 7 milioane de euro. Zona pietonală a fost extinsă de la 3000 la 7500 de mp.
A fost schimbat pavajul, au fost plantați 30 de arbori și elementele istorice au fost puse în valoare. În urmă cu patru ani, constructorii au început lucrările la Biserica Reformată, construită în 1456.
Restaurarea sa a costat 12 milioane de euro. De asemenea, 25 de milioane de euro s-au investit, în Dej, în învățământ. Astfel că, acum, școlile au început să semene tot mai mult cu cele din Vestul Europei.
Nu doar clădirile vechi au fost restaurate. S-au ridicat creșe și grădinițe noi, tot cu ajutorul fondurilor europene. „Este o creşă construită de la zero. Toate dotările din creşă sunt noi. Avem 95 de locuri, 4 grupe, cantină proprie, sală de mese dotată cu mobilierul necesar pentru a putea găti copiilor mese sănătoase”, a declarat Irodina Ionescu, director grădiniţă, conform observatornews.ro.
În Dej au fost făcute săli de sport în fiecare școală, au fost instalate panouri solare. De asemenea, au fost achiziționate autobuze electrice și a fost înființat un sistem de bikesharing.
Locuitorii se pot relaxa într-un parc imens de 170 de metri pătrați. Înainte, în acel loc era o pădure veche, dar acum spațiul este plin de piste de biciclete și alergare, spații de grătar, locuri de joacă pentru cei mici și zone pentru câini.
„Înainte a fost o pădure abandonată. Nu era nimic, numai bălării. Acum, uitaţi ce superb. Poţi veni cu copilul liniştit”, a menționat un localnic aflat la plimbare în parcul amenajat în Dej.
Primele fonduri europene au fost investite în municipiul din județul Cluj în urmă cu 15 ani, când un lac cu apă sărată a fost transformat în Parcul Balnear Toroc. „Dacă nu reuşim să atragem europene, nu reuşim să dezvoltăm oraşul din bugetul local”, a spus Costan Morar, primarul municipiului Dej.