O localitate din România s-a umplut de urși, iar localnicii sunt terorizați. Turiștii ajung des în acest oraș, mai ales în această perioadă, însă animalele sălbatice au devenit un adevărat pericol.
În plină toamnă, situația urșilor care coboară în zonele locuite s-a agravat. Fructele care s-au copt în această perioadă sunt ca și o invitație pentru animalele sălbatice care s-au obișnuit să caute mâncare pe străzi și prin curțile oamenilor.
Autoritățile par depășite de situație, chiar dacă în această Guvernul a hotărât că 55 de urși problemă pot fi uciși. În municipiul Săcele, din județul Brașov, oamenii sunt terorizați și zilnic se întâlnesc cu urșii.
„În fiecare seară vine. Uite, la casa de acolo. Cam pe la 9. Era într-un pom pe la 4 după masa. Eu ştiu de ce vine…de foame vine, de aia vine. Păi îţi e cam frică să umbli noaptea”, a spus un bătrân despre situația dificilă.
„E plin pe aici de urşi. Unul e mai mare, unul e ursoaică cu pui”. „Sparge gardurile pe acolo, vin la fructe acum că na, mai sunt fructe prin pom…rupe gardurile”, au mai dezvăluit, speriați, localnicii, conform observatornews.ro.
După cum se arată în ultimele statistici ale Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, aici se află nu mai puțin de 1400 de urși. Iar mutarea acestora sau împușcarea lor se poate efectua numai dacă edilul șef convoacă o comisie la care participă un medic veterinar și gestionarul fondului de vânătoare.
În județul Brașov, numai anul acesta, în primele nouă luni, Jandarmeria a primit 773 de alerte cu privire la prezența urșilor. Însă, doar în 5 cazuri, animalele sălbatice au fost tranchilizate și mutate în alte fonduri de vânătoare.
Din punct de vedere legal, primii care ajung la fața locului sunt jandarmii. Aceștia acționează cu sirene, petarde, iar în cazurile grave se folosesc spray-urile cu piper. Căci, legea le-a retras dreptul de a folosi arme cu tranchilizante.
„Ordonanta 81 prevede ca aceasta tranchilizare in momentul de fata se face doar de catre medicul veterinar si doar la stabilirea de catre comisia care se stabileste in acest sens”, a spus col. Elly Paliștan, inspector șef IJJ Brașov.