News

Municipiul din România cu două poduri care sunt pericol public. Abia acum se pregătesc lucrările de reparație

Într-un municipiu important din România există două poduri care reprezintă un pericol public. Situația a fost semnalată de ani de zile.
21.05.2024 | 22:34
Municipiul din Romania cu doua poduri care sunt pericol public Abia acum se pregatesc lucrarile de reparatie
Municipiul din România cu două poduri care sunt pericol public. colaj Fanatik/ Foto clubferoviar.ro
ADVERTISEMENT

Într-un municipiu important din România există două poduri care sunt pericol public pentru siguranța rutieră și feroviară, situația fiind semnalată de ani de zile de locuitori. Procedurile pentru repararea lor încep abia acum.

Situație alarmantă într-un municipiu din România: două poduri sunt pericol public

Vorbim de municipiul Pitești, aici unde două poduri feroviare au fost lăsate de izbeliște, deși starea lor este deplorabilă de câțiva ani. Ambele se află pe bulevardul Petrochimiștilor, fiind situate în apropiere.

ADVERTISEMENT

Situația alarmantă a fost menționată în raportul de expertiză realizat de firma Pod-Proiect SRL, din Iași. Acum vor fi pregătite lucrările de reparație, în acest sens fiind lansate procedurile de Sucursala Regională de Căi Ferate Craiova.

Cele două pasaje inferioare de pe strada Petrochimiștilor susțin linia CF 101 Pitești-Craiova și linia 102 Ramificația Golești-Bradu de Sus. Pe prima dintre aceste linii, pasajul inferior se află la km 111+025, între stațiile Pitești și Craiova, iar cel de-al doilea este amplasat la km 2+100.

ADVERTISEMENT

„Pilele prezintă fisuri verticale şi crăpături accentuate, precum şi dislocări de beton din cămăşuiala elevaţiei pilei ce pot cădea în gabaritul străzii punând în pericol siguranţă rutieră. Culeile prezintă degradări şi fisuri pronunţate în zona aparatelor de reazem. Precum şi fisuri verticale pe elevaţie, iar aripile au moloane desprinse. Apariţia primelor degradări a fost consemnată în anul 2017. Tablierele metalice ale ambelor poduri au fost lovite de-a lungul timpului de mai multe ori de vehicule rutiere. (…) â

În anul 2006 tablierul podului din deschiderea a doua a fost lovit de un autovehicul rutier și deplasat cu cca. 10 cm de pe reazemul din capul Y al staţiei. Tablierul a fost readus la poziţie prin ripare si ridicat cu prese pentru a permite repararea cuzineţilor”, se menționează în raportul de expertiză.

ADVERTISEMENT

Licitația de peste 1,11 milioane de euro, lansată în SEAP

Specialiștii au atras atenția asupra lipsei de reparații și spun că din cauza degradării structurii de rezistență există un pericol major. În acest context, este pusă în primejdie siguranța circulației rutiere și feroviare.

Raportul de expertiză a fost făcut potrivit contractului cu firma din Iași „atribuit în urma unei licitații, contra sumei de 136.000 de lei”, arată clubferoviar.ro. Recent s-a publicat anunțul de licitație privind procesul de proiectare și execuție.

ADVERTISEMENT

Valorea contractului este estimată la suma de 1,11 milioane de euro, adică 5.533.624,18 lei. Potrivit anunțului, care a apărut în SEAP, ofertele pot fi făcute până la data de 20 iunie 2024, ora 15:00.

ADVERTISEMENT
Tags: