În județul Constanța se află municipiul din România unde, în comparație cu perioada comunistă, populația s-a redus la jumătate. În acest oraș, înfloritor în secolul XIX, se află al treilea cel mai mare stadion din țară.
Recensământul din 2022 a adus în prim-plan rezultate alarmante în privința natalității din țara noastră. Cercetarea a arătat că populația rezidentă din România a scăzut la 19.053.815 locuitori. În comparație cu recensământul anterior, cel din 2011, țara noastră a pierdut 1,1 milioane de locuitori.
Foarte multe orașe importante au înregistrat scăderi majore ale numărului de locuitori. În unele zone din țară, care odinioară aveau un ridicat nivel de trai, populația s-a redus la jumătate.
În această situație se află municipiul Medgidia, situat în județul Constanța, o zonă unde, anual, ajung sute de mii de turiști din țară și din străinătate. În perioada interbelică, populația orașului Medgidia a fost în creștere. Acest lucru s-a datorat condițiilor economice favorabile, implicării autorităților și a existenței unor relații pașnice între comunitățile stabilite în oraș.
Anterior, la finalul secolului XIX, afluxul de populație spre orașul Medgidia se intensifică. În anul 1874, numărul locuitorilor ajunge la 20.000. Acest aspect s-a datorat colonizărilor făcute de autoritățile otomane.
Apogeul din punct de vedere al numărului de locuitori ai Medgidiei s-a înregistrat în perioada comunistă. Conform datelor oficiale disponibile pe site-ul Primăriei Medgidia, în 1970, în acest oraș locuiau peste 60.000 de oameni.
Treptat, după căderea regimului totalitar din țara noastră, populația în zonă a început să scadă. A fost un declin dramatic. Conform recensământului din 2021, populația municipiului Medgidia era de 34.612 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 39.780 de locuitori.
Perioada comunistă a fost una înfloritoare pentru Medgidia. ”Epoca de aur” a adus industrializare după modelul sovietic. Au apărut în zonă întreprinderi de mari dimensiuni, precum I.M.U. Medgidia şi Fabrica de Ciment din Medgidia.
Acestea atrăgeau ca un magnet forța de muncă din zonă. Un rol important l-a jucat și Canalul Dunăre – Marea Neagră, ale căror lucrări au demarat, la inițiativa sovietică în 1949.
Tot în perioada comunistă, în zonă se construiește și un stadion de mare capacitate. Stadionul Municipal din Medgidia sau Stadionul Iftimie Ilisei, a fost ridicat în anul 1978.
Arena are o capacitate de 32.700 de locuri, fiind al treilea cel mai mare stadion din România, după Arena Națională (55.635 locuri) și Ghencea (32.972 locuri).
În 2017, acesta a fost restaurat, după ce timp de 10 ani nu a găzduit nicio activitate sportivă. Primul meci după renovare s-a jucat în data de 26 august 2017. A fost atunci o victorie a gazdelor, CSM Medgidia, cu scorul de 4-0, împotriva echipei CS Portul Constanța.