News

Municipiul din România unde proprietarii plătesc 500% impozit pe clădiri. Greșeala uriașă i-a costat enorm

Care este municipiul din România unde proprietarii plătesc 500% impozit pe clădiri. Greșeala care i-a costat scump la buget.
30.03.2024 | 16:13
Municipiul din Romania unde proprietarii platesc 500 impozit pe cladiri Greseala uriasa ia costat enorm
Arad, municipiul din România unde proprietarii plătesc 500% impozit pe clădiri. Care este explicația. Sursa foto: Primăria Arad / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Municipiul din România unde mii de cetățeni, proprietari de imobile, plătesc 500% impozit pe clădiri. O greșeală uriașă pe care o puteau îndrepta i-a costat enorm în ultimii ani.

Arad, municipiul din România unde proprietarii plătesc 500% impozit pe clădiri. Care este explicația

Autoritățile dintr-un important oraș al României încasează un impozit de 500% de la mii de cetățeni. Pentru oamenii de rând, aceasta este o lovitură importantă din punct de vedere financiar. În schimb, la bugetul local se adună milioane de lei extra.

ADVERTISEMENT

Această situație este întâlnită în Arad. În municipiul din Banat, peste 2.000 de proprietari plătesc așa numita “taxă pe paragină”. Vorbim de un impozit majorat cu până la 500%. Motivul: imobilele pe care le deţin în proprietate sunt în stare de degradare şi pot pune în pericol trecătorii, pe lângă faptul că afectează imaginea oraşului.

Responsabilitate pentru aceste impozite de 500% revine exclusiv proprietarilor. Primăria Arad spune că, în ultimii 5 ani, doar 193 de proprietari somaţi să îşi reabiliteze clădirile au făcut toate demersurile legale pentru a obţine de la municipalitate autorizaţia de construire.

ADVERTISEMENT

În 2019 au fost emise 52 de autorizaţii. Apoi, de la un an la altul, numărul lor a scăzut. De exemplu, în 2023 au fost emise jumătate, adică 25, relatează agenția Agerpres.

Colectări de aproape 2.000.000 de lei la bugetul local Arad din aceste impozite

”Taxa pe paragină” este în vigoare în municipiul Arad din 2019. În toată această perioadă, 2.378 persoane fizice şi 137 persoane juridice au fost supraimpozitate de municipalitate. Au ajuns în plus la bugetul local aproape 2 milioane de lei, mai exact 1.925.318 lei.

ADVERTISEMENT

E important de notat că cetățenii obligați să plătească aceste impozite astronomice știau de situația în care se află. Asta pentru că, înainte să perceapă impozitul de 500%, Primăria Arad a inventariat toate clădirile şi terenurile.

În urma acestui demers, s-au constatat degradări majore la sute de faţade din zona arhitecturală şi istorică a oraşului. Aici există numeroase palate de pe corpul cărora se desprind tencuieli sau ornamente.

ADVERTISEMENT

Cu doi ani înainte de impunerea taxei mărite, în 2017, administraţia locală a început să transmită somaţii proprietarilor de clădiri degradate. Aceștia au avut timp să ia măsuri înainte de aplicarea supraimpozitului de 500%. În total, în 7 ani, au fost transmise 3.688 de somații.

ADVERTISEMENT