Un animal agresiv terorizează oamenii dintr-o zonă populară din România. Este încă plin de turiști, iar autoritățile nu reușesc să mai facă față invaziei. „Lupul auriu” scoate sunete înfiorătoare și dă târcoale locuințelor.
Localnicii din Delta Dunării se simt amenințați de șacali. Asta în timp ce datele oficiale arată că au numărul exemplarelor a scăzut. Astfel, în luna ianuarie a anului trecut, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) menționa un efectiv între 2.400 și 3.500 de exemplare.
Dar, studiul realizat de Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Delta Dunării (INCDDD) menționa că ar fi, de fapt, între 625 și 1.100 de șacali. În aceste date nu cred nici primarii, dar nici localnicii care se simt în pericol.
Din lipsă de hrană, șacalii au ajuns chiar în mijlocul populație. Noaptea scot sunete infernale, băgând spaima în locuitorii din Delta Dunării. Ba mai mult decât atât, deși în mare parte se hrănesc cu carne, animalele agresive au început să atace culturile de viță de vie.
În consecință, oamenii au fost nevoiți să le abandoneze, de teamă să nu fie și ei atacați. Totodată, și-au împrejmuit curțile și grădinile, ca nu cumva acești șacali ajunși în Delta Dunării să nu ajungă la animalele domestice.
Autoritățile nu au la dispoziție prea multe variante pentru a scăpa de șacalii care, după părerea lor, sunt tot mai mulți. Una dintre metode ar fi câteva sesiuni de vânătoare. Nicoleta Sevastin, primarul comunei Maliuc, a menționat că animalele au ajuns până în zona blocurilor.
Șacalul este ușor de recunoscut, seamănă cu lupii, dar sunt mai mici, motiv pentru care i se mai spune și „lupul auriu”. Alexandru Timur Ciauș, primarul din Chitila Veche, a afirmat că oamenii fac degeaba reclamații, că nu sunt băgați în seamă, notează antena3.ro.
Bogdan Bulete, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), spune, însă, că nu este de ajuns ca cei din Delta Dunării să publice pe internet poze cu pagubele uriașe făcut de șacali, ci trebuie să adreseze autorităților.
„Fac un apel către populaţie să meargă către primării şi să reclame că le-a fost atacată gospodăria de către şacali cu un minim de probe la îndemână. Aceste reclamaţii se cumulează şi-mi dau o imagine clară, astfel încât îmi pot adapta măsurile de administrare a resursei cinegetice de pe teritoriul rezervaţiei.
Vânătoarea pe teritoriul rezervaţiei este oprită. Pentru a putea avea această acţiune de extragere a şacalilor a trebuit să obţinem o derogare de la Ministerul Mediului. Această derogare are în spate o explicaţie, nişte argumente. Unele din principalele argumente sunt aceste reclamaţii ale populaţiei, precum că sunt interferenţe ale şacalului în activitatea umană.
Dacă nu am reclamaţii mi-e destul de greu să spun că un cetăţean a făcut o postare pe o reţea de socializare în care precizează că şacalul a făcut pagube. Lucrurile se fac profesionist, nu printr-o postare pe reţelele de socializare”, a anunțat Bogdan Bulete, conform ziaruldelta.ro.