Muntele care pulverizează praf de aur. Locul unic care îi fascinează de ani de zile pe cercetători. Studiile nu sunt foarte elaborate pentru că acesta este izolat geografic și nu se poate ajunge cu mare ușurință la el.
Muntele care eliberează particule de aur. Locul inedit care îi impresionează de foarte multă vreme pe oamenii de știință. Se găsește în Antarctica și este unul dintre puținii vulcanici activi din această regiune a lumii.
Specialiștii susțin că Muntele Erebus, cel mai înalt vulcan activ din Antarctica, pulverizează în aer un praf prețios. Cercetătorii au înregistrat prezența acestui praf chiar și la 1.000 de kilometri distanță de cel mai sudic punct de expulzie a lavei de pe planetă.
Potrivit New York Post, acest sudic punct de expulzie atinge o înălțime de 37941504 kilometri. Metalul prețios eliberat conțin aproximativ 80 de grame de aur cristalizat, evaluat la aproximativ 6.000 de dolari.
Aurul se pare că este doar unul dintre multele elemente expulzate de Erebus, conform Observatorului Terestru al Agenției Naționale de Aeronautică și Spațiu (NASA). Muntele are o înălțime a vârfului de 3.794 de metri.
Cercetătorii transmit că toate componentele gazoase și solide sunt proiectate prin erupții stromboliene. Mai exact, este vorba de un tip de erupție de intensitate moderată. De asemenea, Erebus are un „lac de lavă” fierbinte care clocotește cel puțin din anul 1972.
Lacul de lavă se găsește în unul dintre craterele sale de vârf, rezultat din materialul topit de la suprafața sa. Gigantul geologic din Antarctica are ușoare nuanțe de roșu în craterul din vârful său, care se observă cu ajutorul unor imagini din satelit.
„Erebus este în erupție continuă cel puțin din 1972”, a declarat Conor Bacon de la Observatorul Pământului Lamont-Doherty al Universității Columbia din New York, pentru Live Science, mai arată sursa citată.
Oamenii de știință spun că acesta este cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ, numele său venind de la personificarea întunericului din mitologia greacă. Se spune că Muntele Erebus erupea atunci când căpitanul Sir James Clark Ross l-a văzut pentru prima dată în anul 1841.
Muntele care eliberează particule de aur în aer este situat alături de alți doi vulcani pe Insula Ross, care a fost numită după exploratorul britanic. Pe de altă parte, muntele este cunoscut și pentru o tragedie care a avut loc pe 28 noiembrie 1979.
Dezastrul de pe Muntele Erebus are legătură cu zborul 901 al companiei Air New Zealand, care a intrat frontal în partea laterală a vulcanului. Din păcate, toate cele 257 de persoane care se aflau la bord au decedat.
Zborul făcea parte dintr-un program Air New Zealand care le permitea pasagerilor să călătorească într-un zbor turistic de 11 ore de la Auckland către Antarctica și înapoi în Noua Zeelandă. Informațiile relatate de BBC arată că la momentul decolării ziua era înnorată.
Căpitanul pilot Jim Collins a încercat să coboare avionul la aproximativ 610 metri prin coborârea în spirală în două bucle mari. În timpul manevrei, cu puțin timp înainte de ora 13:00, aeronava s-a izbit de versantul muntelui Erebus.
Echipele de salvare care au ajuns la locul epavei au găsit o parte din aparatele foto ale pasagerilor care conțineau încă filme intacte. Imaginile au arătat că în momentul prăbușirii exista o vizibilitate decentă, iar avionul se afla cu mult sub nori.
Așa se face că a fost exclusă posibilitatea ca vulcanul să fi fost acoperit de nori groși. Pe de altă parte, cercetătorii cred că prăbușirea avionului a fost cauzată de o „furtună albă”. Vulcanul acoperit de gheață a fost efectiv făcut invizibil de lumina uniformă, făcându-l imposibil de observat.
Pilotul nu a văzut solul care era acoperit de gheață și cerul acoperit de nori. Din păcate, a fost incapabil să evalueze distanța și a presupus că albul văzut în fața carlingii era gheața și zăpada din peisajul de dedesubt, și nu însuşi Muntele Erebus.