Life

Muntele din România care arată ca toamna în plină vară. Cum explică specialiștii fenomenul

Cu toate că ne aflăm în mijlocul verii, peisajul din Muntele Tâmpa pare, mai degrabă, unul de toamnă. Care este explicația din spatele fenomenului, conform specialiștilor din domeniu.
03.08.2022 | 21:46
Muntele din Romania care arata ca toamna in plina vara Cum explica specialistii fenomenul
Muntele Tâmpa arată ca în plină toamnă, deși suntem în mijlocul verii. (foto de referință). Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Muntele Tâmpa, la poalele căruia este situat orașul Brașov, arată ca în plină toamnă, deși ne aflăm abia la începutul lunii august. Specialiștii în domeniu au explicat cum s-a ajuns la acest fenomen și care este soluția ca arborii să-și recapete culoarea verde, specifică acestei perioade.

Un munte din România arata ca toamna, chiar dacă ne aflăm în toiul verii. Fenomenul, explicat de specialiști în domeniu

Un fenomen întâlnit destul de rar poate fi observat în această perioadă în Brașov. Cu toate că ne aflăm abia la începutul lunii august, adică în plină vară, Muntele Tâmpa pare desprins din cu totul alt anotimp.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți copaci s-au îngălbenit, căpătând o culoare specifică, mai degrabă, lunii noiembrie. Explicația este una simplă, în vreme de caniculă, arborii, asemenea oamenilor, caută mecanisme de apărare.

Orașul de la poalele Tâmpei a fost la rândul său afectat de temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă, iar zona are o capacitate mică de înmagazinare a apei, conform lui Dan Chira, inginer la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov.

ADVERTISEMENT

„Pe Tâmpa, combinaţia nefavorabilă de factori apare în zone cu sol scurt, adică cu adâncime mică, zonă care are o capacitate mică de înmagazinare apei, cu rocă calcaroasă, care pierde uşor apa, pe o pantă sau înclinare mare, ceea ce duce la pierderea uşoară a apei de preciptaţii şi pe expoziţii însorite care se încălzesc mai mult, iar evaporaţia şi transpiraţia sunt mai mari”, a explicat specialistul pentru adevărul.ro.

Cumulul de factori enumerați mai sus, duc la producerea mai multor fenomene, pe care locuitorii și turiștii aflați în Brașov le pot observa acum cu ochiul liber.

ADVERTISEMENT

Fenomenul a mai avut loc de câteva ori în ultimul secol

În primul rând, semnalul de venire a toamnei duce la îngălbenirea frunzelor și la înroșirea acelor la rășinoase. Acest lucru s-a mai întâmplat în 2012, 2018 și 2019.

Atunci, pădurea situată înspre Răcădău a fost într-o proporție minoră afectată. Totodată, în anul 2000, a avut loc căderea masivă a frunzelor din pădurea de foioase dinspre Dealul Melcilor, la sfârșitul lunii iunie.

ADVERTISEMENT

În ultimul secol, situații similare au mai avut loc la Brașov, după spusele lui Dan Chira și, în ciuda faptului că au existat și arbori care s-au uscat, pădurea a supraviețuit.

În perioada aceasta, metabolismul copacilor este redus cu până la 10%, însă aceștia își vor reveni la normal dacă temperaturile vor fi mai scăzute sau dacă va ploua.

 

 

 

ADVERTISEMENT