Profesorul Mencinicopschi a decedat miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani. Cercetătorul a fost înhumat în localitate natală, în comuna argeşeană Domneşti.
La funeralii au participat mulţi localnici, rude şi foşti colegi de şcoală şi de liceu. În faţa casei lui Gheorghe Mencinicopschi sunt munţi de flori şi de coroane din partea celor care l-au cunoscut şi l-au apreciat.
„De mic copil ne dădeam seama cu toţi că va fi un om deosebit. A învăţat foarte bine, a luat mereu premiul I. Când a mers la facultate şi a început să se afirme ca om de ştiinţă, pentru noi, pentru comună, era o mândrie. Am primit vestea dispariţiei cu mare tristeţe. Nu trebuia să moară chinuit, necăjt din cauza sistemului.
A fost foarte bolnav, iar boala i s-a agravat în detenţie. Noi ştim că nu a avut nicio vină. Dispariţia profesorului lasă un mare gol pentru comuna noastră şi pentru întreaga Românie”, a declarat pentru România TV fostul coleg de bancă din şcoala generală şi din liceu al profesorului Mencinicopschi.
Gheorghe Mencinicopschi s-a stins în urma unei fibroze pulmonare, boală care i se agravase în perioada în care a stat în detenţie. Potrivit sursei citate, profesorul Mencinicopschi a început să se confrunte cu probleme grave cu respiraţia în luna martie a anului trecut.
Apropiații cercetătorului susțin că boala s-a agravat în perioada detenţiei, profesorul fiind condamnat în 2014, în dosarul ”Telepatia”, la opt ani de închisoare. A stat după gratii doi ani şi o lună, timp în care starea lui s-a agravat considerabil.
În luna martie anul trecut, au apărut în spațiul public informații despre starea precară de sănătate a lui Gheorghe Mencinicopschi.
Cercetătorul nu mai putea respira fără oxigen și obosea imediat, având organismul foarte slăbit. La acel moment, profesorul a fost diagnosticat cu fibroză pulmonară, urmând un tratament prescris de Flavia Groşan.