Aceasta este murătura pe care ar trebui să o ai mereu în meniu. Este cel mai bun probiotic și ajută la scăderea inflamațiilor din organism. E delicioasă și o poți consuma împreună cu diverse preparate.
În afară de faptul că sunt delicioase și pot fi consumate alături de mai multe feluri de mâncare, murăturile au și beneficii importante pentru organism.
Castraveții murați și gogoșarii se numără printre preferințele românilor, dar și varza murată. Aceasta din urmă poate fi consumată regulat deoarece contribuie la echilibrarea florei intestinale. O altă funcție a acestui aliment este îmbunătățirea digestiei, datorită conținutului de probiotice.
Totodată, varza murată reprezintă o sursă importantă de vitamine și minerale. Aceasta conține vitaminele C, K, B6 și acid folic, importante pentru funcționarea corespunzătoare a organismului, precum și pentru a menține imunitatea.
Intestinul este organul care conține majoritatea sistemului imunitar. Probioticele din varza murată sunt importante pentru a regla sănătatea intestinală.
Mai multe studii au demonstrat rolul important al probioticelor ca parte a unei diete sănătoase. Acestea pot lupta împotriva mai multor tipuri de infecții microbiene.
Potrivit unor cercetări, probioticele pot fi foarte eficiente pentru combaterea rezistenței la antobiotice, pentru combaterea diareei și a colitei cu Clostridium difficile, precum și a constipației, a mai multor boli inflamatorii intestinale și chiar a cancerului.
Una dintre principalele cauze ale inflamației este autoimunitatea, în care organismul își atacă propriile țesuturi, întrucât are impresia că este vătămat de un “invadator” exterior, care poate proveni atât de la un aliment la care ai o sensibilitate sau o alergie, dar și de la toxinele de la diverse produse sau din mediu, notează sfatnaturist.ro.
Probioticele benefice din varza murată contribuie la creșterea și la reglarea celulelor, care mai sunt cunoscute ca “celule ucigașe naturale”. Acestea controlează căile inflamatorii din organism și acționează împotriva infecțiilor sau a reacțiilor alergice la anumite alimente.
În acest fel, riscul de a dezvolta aproape toate bolile cronice scade considerabil. Acesta este un motiv pentru care varza murată nu ar trebui să lipsească din dietă.
Datorită conținutului de antioxidanți, cum ar fi vitamina C și compuși fitochimici, varza murată ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, dar și a stresului oxidativ.
Mai mult, varza murată face parte dintr-un grup de alimente bogate în antioxidanți care pot lupta împotriva cancerului. În anumite studii de laborator, acest aliment a demonstrat protecție împotriva formării de celule canceroase, dar și efecte pozitive asupra scăderii inflamației.
Un alt beneficiu pe care îl are consumul de varză murată este faptul că aceasta ajută la pierderea în greutate. Are un conținut redus de calorii și e bogat în fibre, motiv pentru care poate crea o senzație de sațietate.
Atunci când este urmată o dietă echilibrată, varza murată contribuie la pierderea în greutate, așa că poate fi consumată în siguranță.
Consumul de varză murată poate să contribuie și la scăderea tensiunii arteriale, dar și la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL). Acest aliment conține potasiu, care joacă un rol esențial în menținerea funcției cardiace sănătoase.