Gospodinele care încă nu s-au decis dacă în toamna lui 2024 vor pune murături în saramură sau oțet, trebuie să știe care sunt cele mai sănătoase. Specialiștii atrag atenția asupra efectelor pe care aceste alimente le au asupra organismului.
Toamna este perioada din an în care avem de ales între o mare varietate de legume pentru a pune murăturile de iarnă. Ba chiar, multe persoane optează și pentru pregătirea fructelor murate.
Fie că vorbim de castraveți murați, gogonele, ceapă, varză, pepene sau chiar avocado murat, acestea pot schimba gustul oricărei mese. Însă, experții în sănătate spun că este foarte important și modul în care alegem să le preparăm.
Ce trebuie să alegem dintre murături în saramură sau oțet, potrivit specialiștilor? Cele fermentate sunt mult mai benefice pentru sănătate, deoarece au un conținut ridicat de probiotice. Murăturile în saramură luptă cu bacteriile dăunătoare din intestin și ajută la dezvoltarea bacteriilor bune.
Probioticele sunt luate cel mai ușor din murături în saramură, deoarece vitamina C se menține prin legume sau fructe conservate în sare. În schimb, murăturile în oțet au un efect total diferit.
Cele din urmă tulbură bacteriile bune. Viorica Lazăr, profesor universitar la Facultatea de Biologie a explicat, pentru Știrile Pro Tv, de ce este bine să consumăm murături în saramură.
„Acidul lactic produs de microorganismele fermentative, probiotice, adică de microorganismele fementative cu efect probiotic, acidul lactic are efect antibacterian, microbian, efect foarte bun de apărare anti-infecțioasă”, a transmis aceasta.
Pe lângă gustul bun al alimentelor conservate în saramură, ele sunt o sursă ridicată de vitamina C și acid lactic. În plus, pot stimula digestia și ajută la refacerea florei intestinale. Totuși, o cantitate exagerată de sare poate influența creșterea tensiunii arteriale și nu este recomandată în afecțiunile renale.
Pe de altă parte, oțetul împiedică dezvoltarea bacteriei care sintetizează acidul lactic. Inclusiv dacă optăm să preparăm o salată în care punem oțet riscăm să distrugem acidul lactic. În acest context, specialiștii recomandă să limităm consumul oțetului.
„O serie de alimente trebuie să fie limitate, nu zice nimeni să fie excluse, dar limitate”, a adăugat dr. Viorica Lazăr.