A murit Medi Dinu, decana de vîrstă a pictorilor din România. Povestea fabuloasă a artistei de 107 ani

Pictoriţa Medi Dinu, decana de vârstă a artiştilor plastici din România, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 107 ani....
18.07.2016 | 22:06
A murit Medi Dinu decana de virsta a pictorilor din Romania Povestea fabuloasa a artistei de 107 ani
ADVERTISEMENT

Pictoriţa Medi Dinu, decana de vârstă a artiştilor plastici din România, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 107 ani.

Medi Dinu s-a născut pe 22 decembrie 1908 la Brezoi, judeţul Vâlcea, dar a locuit şi a creat, timp de câteva decenii, în Sectorul 3 al Capitalei.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, pe 8 martie, Medi Dinu şi-a vernisat la Casa Artelor, expoziţia “Vârstele Tinereţii”, în care s-au regăsit acuarele scăldate în lumină din anii ’30 cu Balcicul, portrete în tuşe rafinate de femei şi bărbaţi şi desene miniaturale trasate în linii măiestrite.
Deşi a fost soţia poetului avangardist Stephan Roll (Gheorghe Dinu) şi i-a cunoscut îndeaproape pe cei din familia pictorului de originie română Victor Brauner, Medi Dinu şi-a delimitat o viziune proprie a picturii. Pictoriţa a ales să transpună lumea înconjurătoare în spirit clasic, îmbinând sensibilitatea feminină cu linia ce sintetizează peisajul, aproape matematică, reducând natura la esenţial.

“A trăit în ambianţa avangardistă, a fost căsătorită cu poetul suprarealist Gheorghe Dinu (Stephan Roll), dar artista nu este câtuşi de puţin avangardistă. A mărturisit adesea că era atrasă de avangardişti, era curioasă să văd cum gândesc şi ce creează, dar în sinea ei a rămas un spirit clasic. Abordările sunt ale unui artist de sorginte clasică ce are tendinţe destul de moderne în compoziţie, modul în care suprapune planurile, felul în care abordează anumite detalii. A fost apropiată de familia Brauner, au trăit în emulaţie, dar fiecare dintre pictorii din acea coterie, fie avangardişti, fie spirite clasice, şi-a asumat propria viziune”, a afirmat la curatorul şi criticul de artă Luiza Barcan.

ADVERTISEMENT

De-a lungul veacului pe care l-a trăit, Medi Dinu a fost studentă la Şcoala de Belle Arte, unde a învăţat expresivitatea cromatică de la Alexandru Steriadi şi tehnica dogmatică a desenului de la Ipolit Strâmbu, însă a studiat şi matematică, asistând la cursurile poetului Dan Barbilian (Ion Barbu) şi a audiat cursurile de filosofie ale profesorului Nae Ionescu. Vocaţia artistică comprimă toate aceste paliere ale gândirii care i-au înlesnit fluiditatea desenului ce îndeamnă privitorul la reflecţie prin simetria şi acuitatea schiţării exacte a obiectelor şi fiinţelor, potrivit organizatorilor expoziţiei.

Frumuseţea, vâltoarea şi seninătatea mării de la Balcic i-a rămas întipărită pe “retina” de pictor, căci a conturat şi a diluat în culori pastelate cu prisosinţă peisaje marine melancolice, aureolate de lumină, unde timpul pare suspendat, iar figurile omeneşti se lasă pradă reveriei.

ADVERTISEMENT

După ce a poposit la Balcic în 1934 pentru un atelier de pictură organizat de Sindicatul Artiştilor Români, revine constant în “oaza de linişte” a Reginei Maria, căci relaţia cu priveliştea Balcicului este revelatoare pentru Medi Dinu. Sensibilizată de peisaj şi de oamenii întâlniţi în hoinărelile pe Coasta de Argint în goana după subiecte pentru pictură, Medi Dinu se leagă afectiv iremediabil de ambianţa orientală a Balcicului şi chiar se stabileşte temporar pe bani puţini în cartierul tătărăsc, conform Artindex.

Îi cunoaşte şi pe cei care pictau după natură la Balcic – Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Lucian Grigorescu -, nu şi pe Nicolae Tonitza, dar pictoriţa avea o fire introvertită şi rămâne departe de cercul de pictori consacraţi. Se împrieteneşte cu tătarii care o numesc “Şeitan Câz” (Fata dracului) şi cu pescarii pe care îi desenează în acuarele.

ADVERTISEMENT

Balcicul este ţărmul unde-şi trăieşte povestea de dragoste cu mai tânărul frate al lui Victor Brauner, arhitectul Teodor (Tedy), membru al grupului suprarealiştilor, prin care îi cunoaşte pe Gellu Naum, Saşa Pană şi Geo Bogza.

Tot la Balcic, Medi Dinu se întâlneşte cu viitorul ei soţ, Gheorghe Dinu (poetul avangardist Ştefan Roll), astfel încât marea şi Balcicul rămân în memoria afectivă a pictoriţei. Peisajele din Balcic sunt înfăţişate în toate perspectivele, mai multe acuarele din expoziţia “Vârstele Tinereţii” ilustrând marea calmă, într-o linişte deplină şi aproape mitică sau marea tulburată, reflectând percepţia clasică a artistei cu relative deformări expresive ce indică o stare interioară devastatoare.

Totuşi, deşi a pictat numeroase perspective ale mării de pe malurile din Balcic, în expoziţia “Vârstele Tinereţii” se pot regăsi şi acuarele cu portul din Sulina, peisaje din Deltă şi reproduceri filtrate de percepţia graţioasă a artistei din satele şi oraşele dimprejurul mării. Simbolul apei traversează creaţia artistică a lui Medi Dinu, iar compoziţiile pastelate realizate estompat şi lichefiat accentuează semnificaţia mării în creaţia pictoriţei.

Portretele artistei sunt învăluite de feminitatea fluidă şi blajină ce-şi exprimă autentic trăirile intense sugerate de fizionomii de pescari, copii, femei de la ţară şi chiar trupuri feminine voluptoase. Acuarela este tehnica favorită a pictoriţei, căci redă detaliul expresiv de atmosferă, circumscrie stratificarea şi evocarea precisă a razelor luminii din preajma mării, respectiv edifică delicateţea chipului în tuşele rafinate din portrete.

Lucrările pictoriţei, fie că reţin în ulei, acuarelă sau desen imagini de la Sulina, de la Văratec Bucureşti sau Paris, reproduc clipa fulgerătoare în care natura se dezvăluie spiritului feminin introvertit şi contemplativ, în cromatică strunită desăvârşit, cu contraste line între culori calde sau cu îngemănări între nuanţe de bleu şi alb, ce revin recurent în opera artistei.

Medi Dinu va fi înmormântată miercuri, la ora 11.00, la Cimitirul Filantropia.

Citeste mai mult pe RTV.NET

ADVERTISEMENT