News

Mutare surprinzătoare la Kiev. Șeful serviciilor de informații militare, Kirilo Budanov, ar putea fi numit ministrul apărării

Kirilo Budanov ar fi supraviețuit până acum la cel puțin zece tentative de asasinat puse la care de ruși, potrivit Washington Post
05.02.2023 | 14:07
Mutare surprinzatoare la Kiev Seful serviciilor de informatii militare Kirilo Budanov ar putea fi numit ministrul apararii
Kirilo Budanov ar urma să preia Ministerul Apărării. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Schimbarea din funcție a actualului ministru al apărării, Oleksii Reznikov, nu a fost încă confirmată oficial, știrea apărând pe surse în presa din Ucraina, care scrie că acesta ar urma să preia portofoliul justiției.

Mutare surprinzătoare în Guvernul ucrainean

Presa de la Kiev scrie, citând surse atât din administrația prezidențială cât și din domeniul apărării, că actualul ministru al apărării, Oleksii Reznikov, urmează să fie schimbat din funcție săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Acesta ar urma să preia conducerea Ministerului Justiției, în condițiile în care, potrivit declarațiilor unui oficial pentru publicația Ukrainska Pravda, „nimeni din Biroul prezidențial nu are nicio îndoială” că Reznikov ar trebui să rămână în guvern.

Într-un interviu recent pentru aceeași publicație, și care urmează să fie publicat zilele următoare, Reznikov a declarat că nu a avut nicio discuție cu privire la o posibilă demisie a sa, însă a precizat că nu are motive să regrete această schimbare.

ADVERTISEMENT

„Nu am avut nicio discuție cu privire la demisia mea din această funcție. Voi repeta răspunsul meu pentru alte mijloace de informare în masă: ‘Fiecare oficial ar trebui să realizeze că nu este în funcție pe viață. Ei trebuie să înceapă o etapă și să o încheie’.

Așadar, sunt pregătit pentru orice turnură a evenimentelor. Nu îmi este deloc rușine de ceea ce am făcut. Cu siguranță voi avea ceva de arătat [din lucrurile] pe care le-am făcut. Și vom vedea ce se va întâmpla”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT

Șeful serviciilor de informații militare, la Ministerul Apărării

Presa de la Kiev scrie că principalul favorit pentru a ocupa funcția de ministru al apărării este tânărul general și șeful serviciilor de informații militare, Kirilo Budanov.

“Lui Kirilo îi este foarte greu să părăsească DIU, nu vrea să se transfere la Ministerul Apărării, deoarece își dă seama că este o mașinărie birocratică uriașă. Cu toate acestea, nu prea mai are timp să se gândească la asta”, a declarat o sursă din cadrul agențiilor de securitate pentru presa ucraineană.

ADVERTISEMENT

Kirilo Budanov este considerat arhitectul principal al atacului asupra Podului Crimeii, una dintre cele mai spectaculoase reușite ale Ucrainei în acest conflict. Generalul-maior, născut în 1986, care a susținut încă înaintea începerii războiului că Rusia va invada Ucraina, a participat în conflictul din Donbass, fiind șeful unui comando, iar misiunile sale au fost trecute la secret de stat.

Reznikov, actualul ministru al apărării, în vârstă de 56 de ani, a jucat un rol important în campania pentru obținerea și asigurarea ajutorului militar occidental, însă la finalul lunii trecute Ministerul Apărării a fost în mijlocul unui scandal de corupție de mare amploare care a dus la concedierea mai multor oficiali de rang înalt.

ADVERTISEMENT