News

Mutaţia coronavirusului, care e de 10 ori mai infecţioasă, prezentă şi la pacienţi români

19.08.2020 | 22:37
Mutatia coronavirusului care e de 10 ori mai infectioasa prezenta si la pacienti romani
ADVERTISEMENT

​Noua mutație a coronavirusului, care este considerată de 10 ori mai contagioasă, a devenit deja majoritară în România, cu o incidență de 96% din cazuri. Un studiu MedLife, citat de HotNews, arată că mutația nu este asociată cu un risc mai mare de deces și este puțin probabil să îngreuneze crearea unui vaccine

Mutația D614G a coronavirusului a fost depistată încă de acum două luni, într-un procent majoritar, de 96%, la pacienții din România, testați în cadrul studiului desfăşurat de MedLife.

ADVERTISEMENT

Chiar și după apariția acestei mutații, riscul de deces depinde în continuare de vârsta pacientului sau prezența comorbidităților.  Astfel, nu au apărut indicii care să arate că cei infectați cu tulpina D614G a virusului au dezvoltat forme mai severe de boală.

Mutația coronavirusului, dominantă în  Europa și America

De asemenea, mutația D614G a apărut într-o regiune a proteinei care este mai puțin importantă pentru dezvoltarea unui răspuns imun corespunzător, astfel că este puțin probabil ca elaborarea vaccinurilor să fie afectată de prezența acestei mutații.

ADVERTISEMENT

Mai mulți cercetatori din Statele Unite și Marea Britanie au suspectat faptul că mutația D614G ar fi mai contagioasă întrucât, de la apariția acesteia – februarie 2020, în multe regiuni din lume a devenit forma dominantă a virusului. Aceștia au arătat că pacienții care sunt infectați cu forma D614G a virusului au o încărcătură virală mai mare, fapt care sugerează că forma respectivă de virus ar putea fi mai transmisibilă. Astfel, studiile derulate până acum pe culturi celulare au indicat că această formă a virusului produce titruri virale de până la 10 ori mai mari (respectiv între 2,6 și 9,3), fiind considerată o dovadă indirectă privind rata mai mare de infecțiozitate a virusului. Cu toate acestea, nu există date certe care să confirme că această mutație face virusul mai transmisibil. Ceea ce putem spune cu certitudine este faptul că această mutație circulă și pe teritoriul țării noastre, fiind identificată la pacienți români din diverse regiuni geografice ale țării. De asemenea, informațiile actuale sugerează că mutația D614G nu reprezintă un factor mai mare de risc pentru mortalitate, așa cum o reprezintă vârsta pacientului sau prezența comorbidităților”, a afirmat biologul Dumitru Jardan, coordonator al laboratorului de Biologie Moleculară MedLife.

Mutația D614G a virusului SARS-CoV-2 constă într-o schimbare de aminoacizi la nivelul proteinei spike (S), pe care virusul o folosește pentru a intra în celule. Proteina spike se cuplează la receptorii celulari și mediază fuzionarea anvelopei virale cu membrana celulei gazdă. Mutația schimbă aminoacidul în poziția 614, de la D (acid aspartic) în G (glicină), tulpina virusului fiind transformată din D614 în G614.

ADVERTISEMENT

Mutația a apărut încă din luna februarie și a devenit varianta predominantă în Europa și America.

Studiul demarat de MedLife la începutul lunii iunie constă în secvențierea genoamelor virusului din diferite regiuni ale țării, analizând probe atât de la pacienți simptomatici, cât și asimptomatici. O altă concluzie a studiului este că virusul care circulă pe teritoriul României are originea în Wuhan și că răspândirea lui s-a făcut, în mare parte local, prin transmitere intracomunitară.

ADVERTISEMENT
Tags: