ADVERTISEMENT
News

Mutația japoneză a Covid-19 care reduce eficacitatea vaccinurilor, depistată și în România

Autor: Adrian Baciu | 05.04.2021 | 19:32
Mutația japoneză a Covid-19 care reduce eficacitatea vaccinurilor, depistată și în România
Mutația japoneză a Covid-19 care reduce eficacitatea vaccinurilor, depistată și în România. Sursa foto: colaj Fanatik

Vești îngrijorătoare în plină campanie de imunizare. Mutația japoneză a Covid-19, despre care unele studii spun că reduce eficacitatea vaccinurilor, a fost depistată și în România.

ADVERTISEMENT

Această nouă tulpină, a 4-a ca periculozitate la nivel mondial, prezintă caracteristici ale tulpinii britanice B1.1.7 + E484K și are un impact în procesul de imunizare cu vaccinurile existente în prezent la nivel mondial.

Autoritățile anunță că proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie.

Mutația japoneză a Covid-19 a fost depistată și în România

După tulpinile din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, în România circulă în comunitate și o nouă variantă a SARS-CoV-2: mutația descoperită în Japonia.

ADVERTISEMENT

Noua variantă de Covid-19, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată în Suceava, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea ”Ştefan cel Mare”.

”La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02).

Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor.

ADVERTISEMENT

În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene.

Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV, prezentat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

În laboratorul Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvenţieri pentru un număr de 91 probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani.

Din probele analizate, a fost depistat un număr de 88 noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie, şi un caz aparţinând tulpinii B.1.1.7 + E484K.

ADVERTISEMENT

Mutația japoneză a Covid-19 ar reduce eficacitatea vaccinurilor

Recent, autorităţile medicale din Japonia au confirmat prezenţa celei de-a patra mutaţii la 10 din 14 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, ale căror probe biologice au fost supuse secvenţierilor genomice în luna martie, la un spital din Tokyo.

Din cele mai noi informații apărute în presa niponă, noua mutaţie ar fi rezistentă la vaccinurile anti-COVID, însă este nevoie de studii suplimentare care să confirme sau să infirme acest aspect.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT