News

Mutația mai contagioasă a tulpinii Delta, depistată în Portugalia, Rusia și Austria

Autoritățile medicale din Portugalia, Rusia și Austria au anunțat că au depistat mutația mai contagioasă a tulpinii Delta.
21.10.2021 | 21:33
Mutatia mai contagioasa a tulpinii Delta depistata in Portugalia Rusia si Austria
ADVERTISEMENT

Tot mai multe state din Europa raportează cazuri de infectare cu mutația mai contagioasă a tulpinii Delta.

Mutația Delta AY.4.2, numită și varianta ”Delta Plus”, a fost depistată în această săptămână și în Portugalia, Rusia și Austria.

ADVERTISEMENT

Austria, Portugalia și Rusia au raportat infectări cu mutația mai contagioasă a tulpinii Delta

Potrivit specialiștilor epidemiologi, această subvariantă ar fi cu circa 10% mai contagioasă decât varianta Delta şi la un moment dat ar putea să o înlocuiască, dar probabil acest proces se va desfăşura lent, afirmă cercetătorul rus Kamil Khafizov.

”Vaccinurile sunt suficient de eficace împotriva acestei versiuni a virusului, care nu este chiar atât de diferită pentru a schimba în mod dramatic capacitatea de a ocoli anticorpii”, explică Khafizov, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de joi, și Portugalia a informat despre detectarea în ultimele a circa 10 cazuri de Covid-19 cu subvarianta AY.4.2.

În statul iberic, unde rata de vaccinare trece de 90%, încă nu s-a constatat o creştere exponenţială a infectărilor cu această subvariantă. Originea epidemiologică a acelor cazuri a fost atribuită fluxului turistic dinspre Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, autoritățile de la Viena au anunțat că statul din centrul Europei are până în prezent peste 30 de cazuri de infectări confirmate cu această subvariantă.

Israelul a anunțat marți primul caz de infectare cu Delta Plus

Tot în această săptămână, marți, Israelul a detectat primul caz de infectare cu subvarianta Delta Plus a coronavirusului. Anunțul a fost făcut de ministerul israelian al Sănătății.

ADVERTISEMENT

”Varianta AY4.2, care a fost descoperită în mai multe ţări europene, a fost identificată în Israel”, a anunțat ministerul israelian într-un comunicat emis marți, conform Agerpres.

Infecția a fost depistată la un copil de 11 ani venit din Europa. Acesta a fost identificat pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi a fost plasat în carantină, a precizat aceeaşi sursă, subliniind că niciun alt caz nu a mai fost identificat de atunci.

Marea Britanie, 6% din secvențieri cu subvarianta Delta

În prezent, Delta este încă o variantă dominantă în Marea Britanie. Recent, s-a observat că subvarianta AY 4.2 crește rapid ca acoperire. Acesta include mutațiile spike A222V și Y145H, care ar putea oferi virusului avantaje de supraviețuire, conform ultimului raport al Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

”AY.4.2 Delta a reprezentat aproximativ 6% din toate secvențierile realizate, fiind pe o traiectorie în creștere”, se spune în raport.

”Delta rămâne varianta predominantă, dar se observă că o subvariantă Delta, denumită ca AY.4.2, se extinde în Anglia. Acum este un semnal de monitorizare și evaluarea a început”, se mai arată în raportul prezentat de MSN.

ADVERTISEMENT