Fotbal intern

CIFRELE care le dau FIORI “lupilor”. Adi MUTU se urneşte greu

Sosirea lui Adrian Mutu la Petrolul a creat o emulaţie uriaşă în rîndul suporterilor "lupilor galbeni". Aproximativ 8.000 de fani au fost prezenţi pe stadionul "Ilie Oană" la prezentarea...
15.01.2014 | 00:21
CIFRELE care le dau FIORI lupilor Adi MUTU se urneste greu

Sosirea lui Adrian Mutu la Petrolul a creat o emulaţie uriaşă în rîndul suporterilor “lupilor galbeni”. Aproximativ 8.000 de fani au fost prezenţi pe stadionul “Ilie Oană” la prezentarea atacantului cu speranţa că acesta va fi liderul care îi va purta pe ploieşteni spre cucerirea titlului visat de 48 de ani. Toată lumea, în unanimitate, este convinsă că “Briliantul” va fi unul dintre principalii marcatori ai Petrolului în retur, dacă nu chiar golgheterul echipei. Cum Mutu a semnat pe un an şi jumătate, FANATIK vă pune sub lupă o analiză a primelor şase luni pe care Adi le va juca în tricoul “găzarilor”. Drept comparaţie, vor fi folosite primele jumătăţi de an pe care golgheterul piteştean şi le-a trecut în palmares pentru fiecare echipă la care a jucat pînă acum în carieră.

FC Argeş – fără gol la început

Tînărul Mutu debuta în martie 1997 în prima ligă a României în tricoul lui FC Argeş, dar nu a impresionat decît prin calităţile pe care le poseda, nu şi prin cifre. Astfel, la 18 ani, “Briliantul” strîngea cinci partide pentru piteşteni, fără a reuşi să marcheze însă şi vreun gol. Prima sa partidă a fost  FC Argeş – Oţelul 0-0.

2-mutu-arges

Dinamo – mai puţin de un gol pe lună

Forma considerabil mai bună pe care o atinsese începînd cu sezonul 1997-1998 l-a propulsat pe atacant în tricoul lui Dinamo la începutul lui 1999. Tot în martie, Mutu a debutat şi pentru “cîini”, dar pe data de 6, într-0 deplasare la Bistriţa pe care roş-albii au cîştigat-o cu 3-2 împotriva Gloriei. Încet, dar sigur, jucătorul a devenit component de bază în “Ştefan cel Mare”, strîngînd pînă la finalul sezonului 15 partide, în care nu a epatat însă prin eficacitate, el marcînd doar patru goluri.

mutu

Inter Milano – Secetă în tricoul “nerazzurrilor”

Explozia la Dinamo a venit în sezonul următor, motiv pentru care la începutul anului 2000, Inter Milano l-a transferat pe “Briliant”. Era totuşi greu pentru un puşti de doar 21 de ani să se impună într-o echipă de supervedete, astfel încît, în singura jumătate de an în care jucătorul a fost legitimat la echipa italiană nu a marcat nici un gol în cele zece partide în care a fost utilizat în Serie A. Trebuie avut în vedere însă că în doar trei dintre ele a fost şi titular. Debutul s-a produs pe 6 ianuarie, în meciul Inter – Perugia 5-0.

descărcare

Hellas Verona – A început poticnit

Plecat de la Inter, Mutu a rămas totuşi în Serie A, la modesta Hellas Verona. Cu toate că în cei doi ani petrecuţi în oraşul lui Romeo şi Julieta, evoluţiile atacantului au fost unele foarte apreciate, începutul nu a fost unul încîntător, iar în prima jumătate de an sub culorile echipei din “Cizmă” el nu a punctat decît o dată în nouă partide de Serie A. Prima dintre ele a fost pe 30 septembrie 2000, Bari – Verona 0-0.

mutu-a-salvat-fotbalul-in-serie-a-istoria-fabuloasa-a-unui-meci-in-care-briliantul-a-transformat-ura-in_size1

AC Parma – A punctat la debut

Mutu a început să ia viteză începînd cu turul sezonului 2002-2003, atunci cînd a semnat cu AC Parma. “Briliantul” a dat gol chiar la debut, într-o partidă memorabilă, Parma – Brescia 4-3, jucată pe 6 septembrie 2002. Pînă la pauza de iarnă, Adi a mai marcat de cinci ori, ajungînd la un total de şase goluri în 15 partide.

parma

Chelsea Londra – fulminant

Mulţumită prestaţiilor din Serie A, Mutu a fost pus în capul listei de achiziţii a lui Roman Abramovici, proaspăt patron al lui Chelsea Londra. Plătind mai mult de 20 de milioane de euro, londonezii l-au adus pe atacant, iar acesta a răsplătit, în primă fază, încrederea primită şi a dat patru goluri în primele trei partide de Premier League. Ulterior, randamentul de marcator i-a mai scăzut, avînd în vedere că nu a mai marcat decît o dată în celelalte 13 partide în care a evoluat înaintea pauzei de iarnă, însă s-a revanşat prin cele cinci assisturi furnizate coechipierilor. Debutul s-a consumat pe 23 august 2003, în Chelsea – Leicester 2-1 cînd, la fel ca şi la Parma, a marcat.

adrian-mutu-chelsea-660x495

Juventus Torino – 3 goluri pentru “Bătrîna Doamnă”

Proaspăt revenit după o suspendare de mai multe luni din cauza consumului de cocaină, care i-a adus şi rezilierea contractului cu Chelsea, Mutu a primit o mînă de ajutor de la Juventus. Reîntors în Serie A, Mutu nu a părut în apele sale la un club cu un nume atît de mare, chiar dacă a dat trei goluri în cele 12 partide jucate în turul acelui sezon. Revenirea atacantului pe teren s-a consumat pe 11 septembrie, în Empoli – Juventus 0-4.

Juventus-660x456

AC Fiorentina – Eficienţă maximă

În vara lui 2006, “Briliantul” avea să înceapă cel mai frumos capitol din întreaga carieră, care s-a întins pe durata a cinci sezoane din momentul în care a semnat contractul cu Fiorentina. Faptul că a devenit unul dintre cei mai iubiţi şi eficienţi jucători din istoria clubului s-a văzut din chiar prima jumătate de an petrecută la Florenţa în care a marcat de 10 ori, în 17 meciuri. Prima dintre ele a avut loc pe 9 septembrie, chiar împotriva lui Inter, într-un meci pe care formaţia “Viola” l-a pierdut acasă cu 3-2. Chiar dacă nu a marcat, Mutu a oferit o pasă decisivă atunci.

fiorentina-carusel-Copy-660x391

Cesena – Randamentul a scăzut

Pentru Adrian Mutu, anul 2011 a devenit cel în care cariera sa a intrat într-un uşor regres. A rămas în Serie A, dar la modesta Cesena, pentru care a debutat pe 21 august în meciul din deplasare cu Atalanta, pierdut cu 4-1. Atunci, fotbalistul a oferit assistul unicului gol al echipei sale. Pînă la finalul lui decembrie, el nu şi-a trecut în cont decît patru reuşite în 13 meciuri.

1868adrian-mutu-cesena-441x660

Ajaccio – La indigo

După şapte sezoane, Mutu a părăsit din nou Serie A. De această dată definitiv şi a dat curs ofertei primite din partea lui Ajaccio, club din prima ligă a Franţei. Debutul a venit pe 16 septembrie, pe terenul lui Lyon, acolo unde corsicanii au cedat cu 2-0. Mutu a intrat doar în ultima jumătate de oră fără a-şi ajuta prea mult echipa. În tot turul, atacantul a avut cifre identice cu prima jumătate de an petrecută la Cesena: 13 meciuri şi patru goluri.

ajaccio-660x439

Concluzie

În ciuda faptului că toată lumea se aşteaptă de la Mutu la multe goluri, cifrele “Briliantului” la începutul fiecărui contract pe care l-a avut în carieră nu susţin această ipoteză. Practic, cu excepţia Fiorentinei, unde a marcat de zece ori din prima jumătate de an jucată pe Artemio Franchi, atacantul nu a reuşit să puncteze de mai mult de cinci ori pentru nici o altă echipă, indiferent de numele acesteia.