EURO 2008 – Mutu, înger şi demon

Cu Victor Piţurcă pe bancă, România se trezea, încă o dată, într-o grupă imposibilă: Olanda, Italia, Franţa! Ce adversari!...
03.06.2016 | 13:53
Cu Victor Piţurcă pe bancă, România se trezea, încă o dată, într-o grupă imposibilă: Olanda, Italia, Franţa! Ce adversari!...
ADVERTISEMENT

Cu Victor Piţurcă pe bancă, România se trezea, încă o dată, într-o grupă imposibilă: Olanda, Italia, Franţa! Ce adversari!

Dar Piţi îşi făcuse temele, ştia că tricolorii nu au cum să facă spectacol, aşa că a mutat cum ştia mai bine, defensiva mai întîi de toate. De aceea, meciul Franţa – România a şi fost votat drept cel mai urît de la turneul final al campionatului european din Elveţia şi Austria.

ADVERTISEMENT

A fost însă un punct important, care-l făcea pe tehnician să spere la calificare. Urma Italia. Surpriză, românii au început în forţă, interesaţi să înscrie, nu să spere la acelaşi 0-0, ca în meciul precedent. Mutu a ieşit la rampă după pauză şi a deschis scorul. Din păcate, bucuria a durat un minut. Italienii au egalat.

Momentul psihologic avea să se consume cu zece minute înainte de final. Adi Mutu a scos un penalty, dar tot el avea să-şi bată joc de şansa de a învinge Italia. Buffon a ghicit colţul şi s-a terminat 1-1.

ADVERTISEMENT

Meci cu cîntec, ultimul pentru România, în faţa Olandei. Pentru că nu-şi doreau Italia în fazele superioare, olandezii au început cu multe rezerve, dar şi fără chef de joc. Degeaba au fost invitaţi românii la joc, pentru că abia au reuşit să treacă mijlocul terenului. Aşa că ”portocala mecanică” a uitat de interese şi a lovit de două ori după pauză. România a fost eliminată, la fel şi Franţa, iar Olanda şi Italia au mers mai departe.

Finala s-a jucat pe stadionul Ernst Happel din Viena între Spania şi Germania. Prima a cîştigat cu 1-0, prin golul lui Torres.

ADVERTISEMENT

Rezultatele din grupă:
România – Franţa 0-0
Italia – România 1-1 (Mutu 55 / Panucci 56)
Olanda – România 2-0 (Huntelaar 54, van Persie 87)

Clasamentul grupei:
1. Olanda 3 3 0 0 9-1 9
2. Italia 3 1 1 1 3-4 4
3. România 3 0 2 1 1-3 2
4. Franţa 3 0 1 2 1-6 1

ADVERTISEMENT