Editoriale

Mutu bagă cărbuni în locomotiva campionatului

Dacă într-adevăr se va face şi nu va pica între timp, transferul lui Adrian Mutu de la Ajaccio la Petrolul Ploieşti va aduce schimbări majore în Liga lu’ Gino (na, că trebuie să ne...
25.11.2013 | 21:22
Mutu baga carbuni in locomotiva campionatului

Dacă într-adevăr se va face şi nu va pica între timp, transferul lui Adrian Mutu de la Ajaccio la Petrolul Ploieşti va aduce schimbări majore în Liga lu’ Gino (na, că trebuie să ne obişnuim cu faptul că nu mai există Liga lu’ Mitică, care părea condamnată la veşnicie!). Nu e vorba doar de întărirea atacului ploieştean, ci de mult mai mult.
În primul rînd, Mutu va produce emulaţie la Petrolul. De la Pecanha la Teixeira şi de la Hoban la Dore, toţi jucătorii lui Cosmin Contra vor simţi o injecţie de energie. Ei vor căuta să joace cît mai bine nu doar pentru suporteri, club şi antrenor, ci şi pentru Mutu. Pentru instituţia Mutu, căci simpla prezenţă a acestuia în vestiarul ploieştean va creşte nivelul de adrenalină şi pofta de performanţă. Nu e de colea să-ţi aliniezi ghetele lîngă cele care au călcat apăsat pe „Stamford Bridge”, pe „San Siro”, pe „Delle Alpi” sau pe „Artemio Franchi”.

Nu vă aşteptaţi ca Adrian Mutu să marcheze cîte trei goluri pe meci ori să cîştige singur derby-urile cu Steaua, Astra ori Pandurii. Nu-l priviţi ca pe un Superman care nu ratează, nu gafează şi nu se accidentează. Priviţi-l doar ca pe un superfotbalist aflat spre apusul carierei, dotat cu experienţă şi valoare, dar şi confruntat cu inevitabila scădere a capacităţii fizice. Un fotbalist capabil încă să mai dea goluri sau pase decisive, dar care, la cei aproape 35 de ani ai săi, nu mai poate repeta prestaţiile de la 25 de ani, cînd era una dintre vedetele în vogă ale Europei.
În orice caz, repatrierea lui Mutu se produce într-un moment interesant al campionatului. Steaua nu mai zburdă ca anul trecut, Astra s-a obişnuit să marcheze cîte trei-patru goluri pe meci, iar Petrolul pierde o dată pe sezon. Clasamentul reflectă corect noul raport de forţe din Liga 1, unul dominat de cuvîntul echilibru. Iar potenţialul Stelei este în continuă scădere, dat fiind că doi jucători-cheie, Bourceanu şi Tătăruşanu, îşi pregătesc bagajele pentru străinătate, iar accidentările (Chipciu, Pintilii , Filip etc.) afectează tot mai des „armata” lui Reghecampf.
În aceste condiţii, se redeschide bătălia pentru supremaţie. Preconizata hegemonie a Stelei pare a se limita la parcursul formidabil din campionatul trecut, plus startul lansat din ediţia actuală. Or, în timp ce Steaua slăbeşte, Petrolul se întăreşte, iar Astra tace şi face.
Liga lu’ Gino se anunţă tot mai echilibrată. Iar cu Mutu în prim-plan, infinit mai spectaculoasă. Ziarele au asigurată pagina 1 (inclusiv prin activităţile extrasportive ale fostului Briliant!), iar Piţurcă se alege cu o mare bătaie de cap: ce se face dacă Mutu joacă foarte bine?! Îl convoacă sau…?
Sigur, mai există şi varianta ca Piţurcă să nu mai aibă ocazia de a face convocări la echipa naţională…