N-ai voie sa stai pe Facebook în China sau Iran, dar reţeaua a găsit o soluţie să fenteze cenzura

O modificare facuta de Facebook la aplicatia de pe Android le va permite utilizatorilor sa se conecteze la reteaua sociala, chiar daca se afla in tari in care acest lucru este restrictionat, cum ar fi...
21.01.2016 | 11:25
Nai voie sa stai pe Facebook in China sau Iran dar reteaua a gasit o solutie sa fenteze cenzura

O modificare facuta de Facebook la aplicatia de pe Android le va permite utilizatorilor sa se conecteze la reteaua sociala, chiar daca se afla in tari in care acest lucru este restrictionat, cum ar fi China sau Iranul. Este un pas mare pentru activistii pentru drepturile omului, iar miscarea ar putea fi extinsa astfel incat Facebook sa poata fi accesata in mai multe tari in care acest serviciu este interzis, potrivit CNN Money.

China si Iranul au impreuna o populatie de 1,4 miliarde de oameni, potentiali utilizatori de Facebook.

Cei de la Facebook nu spun ca au modificat aplicatia special pentru oamenii din China si Iran, insa update-ul facut este capabil sa pacaleasca cenzura pe retelele de telefonie mobila, iar acest lucru este cu adevarat util doar pentru cei care traiesc sub regimuri autoritare.

Incepand de saptamana aceasta, aplicatia de mobil a Facebook va beneficia de cel mai bun instrument online de anonimat, care se numeste Tor. Acesta este un sistem care ii ajuta pe utilizatori sa pacaleasca cenzura cand navigheaza pe Internet si ascunde locul in care se afla.

De aceea, Tor este folosit de infractori pentru a se eschiva de autoritati, dar, in acelasi timp, ii si protejeaza pe oameni de guvernele tiranice care urmaresc ce fac pe Internet si ii pedepsesc daca nu se supun.

Sursă: www.ziare.com