Fotbal intern

N-au știut că e urgent. Instituțiile statului, singurele care n-au răspuns la cererea LPF de a elabora un plan de măsuri pentru Liga 1 dacă epidemia de coronavirus se extinde. Ce spun IGSU și Jandarmeria | ACTE

03.03.2020 | 12:41
Nau stiut ca e urgent Institutiile statului singurele care nau raspuns la cererea LPF de a elabora un plan de masuri pentru Liga 1 daca epidemia de coronavirus se extinde Ce spun IGSU si Jandarmeria  ACTE
ADVERTISEMENT

Jandarmeria și IGSU sunt singurele instituții care n-au răspuns solicitării LPF de a desemna câte un participant în comisia de criză organizată pentru a elabora un plan de acțiune privind Liga 1, aplicabil în cazul escaladării epidemiei de coronavirus și în România.

Liga Profesionistă de Fotbal a trimis adrese către FRF, posturile de televiziune și instituțiile statului pe data de 26 februarie, solicitând desemnarea unor reprezentanți care să se întrunească și să discute ce e de făcut dacă epidemia de coronavirus se extinde și în România. “Menționăm că intenționăm să avem o primă întâlnire în perioada imediat următoare, fapt pentru care așteptăm răspunsul dumneavoastră în cel mai scurt timp. Vă mulțumim anticipat pentru celeritate”, scrie în încheierea adresei trimise de LPF către instituțiile statului român – graba fiind justificată de faptul că pe stadioane se strâng mulți oameni la un loc, ceea ce poate, în anumite condiții, duce la răspândirea accelerată a virusului.
Despre inițiativa LPF de a discuta cu FRF, televiziunile și autoritățile statului oportunitatea ca meciurile Ligii 1 să se joace fără spectatori sau chiar să fie suspendate de tot, FANATIK v-a informat încă de ieri.

ADVERTISEMENT
Adresa trimisă de LPF către Jandarmerie pe 26 martie. Instituția publică nu dăduse niciun semn de viață până pe 3 martie, la prânz

La o săptămână după solicitarea LPF, încă niciun răspuns oficial de la IGSU și Jandarmerie

În unele campionate din Europa, mai periclitate, autoritățile au luat deja măsuri. În weekendul trecut, două partide din Serie A – Inter – Sampdoria și Atalanta – Sassuolo – s-au amânat. Elveția a decis să suspende de tot campionatul primelor două ligi cel puțin până pe 23 martie. Echipele englezești Manchester United, Tottenham și Arsenal și-au anulat turneele programate la vară în Asia. În toate țările, autoritățile, împreună cu federațiile și ligile, urmăresc îndeaproape evoluția epidemiei (luni, pentru prima oară de la izbucnirea molimei, s-au înregistrat mai multe cazuri în afara Chinei decât în China, țara de unde s-a răspândit virusul).

Până marți, 3 martie – adică o săptămână distanță de la trimiterea solicitării –, IGSU și Jandarmeria nu dăduseră niciun semn de viață. “Încă așteptăm un răspuns. Situația este urgentă, nu ne permitem noi să le dăm termene unor instituții ale statului, dar cu cât întocmim mai repede planul de acțiune, cu atât este mai bine. Deocamdată, nu este un pericol iminent, dar nu știe nimeni în acest moment cum va evolua situația”, a comentat pentru FANATIK secretarul general al LPF, Justin Ștefan, semnatarul adresei.
Din partea FRF vor participa la discuții secretarul general adjunct Gabriel Bodescu și un medic. De la LPF va participa directorul de competiții Eduard Alexandru. Televiziunile care difuzează meciurile Ligii 1 și-au desemnat, de asemenea, câte un reprezentant.

ADVERTISEMENT

Contactați de FANATIK, reprezentanții instituțiilor publice au avut reacții diferite. Maiorul Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Public pentru Situații de Urgență (IGSU), a menționat că reprezentanții instituției n-au știut că e ceva urgent: “Vom desemna în perioada următoare pe cineva. Nu era trecut un termen-limită pe adresă. În perioada aceasta suntem foarte solicitați. IGSU are de gestionat zilnic numeroase situații.

Locotenent-colonelul Sorin Despina, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a promis că se va interesa ce s-a întâmplat cu cererea trimisă de LPF și că va reveni cu lămuriri. Până la ora apariției articolului, acest lucru nu s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT
Adresa trimisă de LPF către IGSU pe 26 februarie

“Intenționăm să avem o primă întâlnirea în perioada imediat următoare, fapt pentru care așteptăm răspunsul dumneavoastră în cel mai scurt timp”

Iată textul adresei pe care LPF a trimis-o către IGSU și Jandarmerie:
“Stimați domni,

Vă scriem în legătură cu constituirea unui Comitet de criză la nivelul Ligii 1, care să gestioneze situația întâmpinată deja de alte campionate, respectiv desfășurarea competiției Campionatul Național CASA Liga 1, în condițiile epidemiei de gripă dezvoltată de virusul Corona.
Pentru a preîntâmpina o situație neprevăzută și a pregăti un plan de acțiune pentru cazul în care se va adopta decizia de intrare în carantină și interzicere a desfășurării activităților sportive organizate, Liga Profesionistă de Fotbal, prin ordinul președintelui, va înființa un Comitet de criză la nivelul Ligii 1, fapt pentru care venim la dumneavoastră cu solicitarea de a desemna un reprezentant care să facă parte din acest comitet.
Menționăm că intenționăm să avem o primă întâlnirea în perioada imediat următoare (n.r. – sublinierea autorilor), fapt pentru care așteptăm răspunsul dumneavoastră în cel mai scurt timp.
Vă mulțumim anticipat pentru celeritate și rămânem la dispoziția dumneavoastră pentru orice alte clarificări sau informații suplimentare necesare.

Cu considerație, Liga Profesionistă de Fotbal

Prin Justin Ștefan, Secretar General”.

Tags: