Sport

Cupa Davis sau Cupa Mondială? Tenisul s-a împărţit în două! Pro şi contra modificărilor

Nume mari din lumea sportului, conduse de Novak Djokovic şi Gerard Pique, pregătesc o revoluţie în ceea ce priveşte desfăşurarea Cupei Davis. Reacţiile sunt diverse şi controversate.
27.02.2018 | 20:34
Cupa Davis sau Cupa Mondiala Tenisul sa impartit in doua Pro si contra modificarilor

Formatul actual al competiţilor dedicate echipelor naţionale, Cupa Davis şi Fed Cup, este unul destul de dificil şi prea puţin relevant. Dacă în Fed Cup se joacă mult prea rar, Cupa Davis propune un sistem greoi, ciudat şi rămas în urmă raportat la evoluţia tenisului actual.

Am tot văzut în ultimii ani numele mari absentând, pe bandă, mai ales după ce au reuşit să îşi adjudece Salatiera de Argint. Nadal a făcut-o de 4 ori cu echipa Spaniei, Federer o dată cu Elveţia, Djokovic cu Serbia, iar Murray cu echipa Marii Britanii. După adjudecarea trofeului, mai ales în ultimele 3 cazuri, evoluţiile Big 4 în Cupa Davis pot fi numărate pe degete. Până când Novak Djokovic, susţinut de Gerard Pique, fundaşul Spaniei şi al FC Barcelona au hotărât să schimbe situaţia.

Nadal şi Murray susţin proiectul, Mauresmo şi Rusedski nu!

Proiectul a stârnit deja multe controverse, Federaţia Internaţională de Tenis emiţând un comunicat prin care acceptă demararea iniţiativei – vezi detalii. Vocile din lumea tenisului au fost împărţite, Novak Djokovic şi Gerard Pique fiind în acest moment în centrul atenţiei, indiferent dacă sunt acuzaţi sau susţinuţi. Interesant este faptul că în cea mai mare parte jucătorii activi sunt de acord, în timp ce unii jucători retraşi fac recurs la istorie.

Vocile pro schimbare:

Rafael Nadal: Starul iberic, apropiat al lui Gerard Pique şi al fotbaliştilor spanioli în general (Rafa susţine Real Madrid), acuză de mult timp formatul Cupei Davis. Rafa, prezent la Acapulco, şi-a declarat suportul pentru iniţiativă, spunând că speră ca propunerea să rămână în picioare. Noi sperăm astfel să îi revedem pe Nadal şi Federer în Cupa Davis, indiferent de format.

Boris Becker: Fostul mare jucător german, antrenor al lui Novak Djokovic în cea mai bună perioadă din cariera sârbului susţine de asemenea schimbarea. Becker este unul dintre singurii jucători retraşi ce par deschişi schimbării, declarând că situaţia ideală ar fi aceea în care fanii ar putea să îi vadă jucând şi pentru ţara lor pe Rafael Nadal şi Roger Federer.

Andy Murray: Britanicul a fost de asemenea unul dintre susţinătorii proiectului demarat de Pique şi Djokovic. Ideea a fost receptată de către fostul lider mondial, iar în aşteptarea unei păreri din partea lui Roger Federer, liderii tenisului masculin din ultimii ani par să tragă în aceeaşi direcţie.

Voci contra:

Amelie Mauresmo: Fostul lider mondial din circuitul feminin şi-a exprimat nemulţumirea pe Twitter cu privire la schimbarea formatului. Mauresmo acuză lipsa emoţiei adusă de fanii gazdă şi diminuarea gradului de interes pentru tradiţionala competiţie.

Jo Durie: Jucătoarea britanică a anilor 70, Jo Durie, a susţinut demersul lui Amelie Mauresmo, spunând că perioada de disputare, la finalul sezonului, este aleasă greşit. De asemenea, Durie invocă lipsa sprijinului suporterilor gazdă.

Greg Rusedski: Fostul număr 2 mondial acuză de asemenea, comparând în mod ironic această Cupă Mondială a Tenisului cu cea de fotbal. Nu ştim dacă magnitudinea Cupei Mondiale de Fotbal (cel mai important şi marketat eveniment sportiv din lume) nu este pe placul lui Greg, însă cu siguranţă este o comparaţie mai degrabă măgulitoare decât sarcastică pentru iniţiativa lui Pique.

Dinamism vs. Istorie, Schimbare vs. Tradiţie. E greu de spus acum dacă e mai bine sau mai rău să se treacă la alt sistem. Cupa Davis nu mai vine de ani buni şi din cauza faptului că nu a intrat total în industria sportivă. Desigur, este remarcabil, într-o lume a sportului plină de schimbări, mai mult sau mai puţin în spiritul jocului. Dar o Cupă Mondială a Tenisului nu sună rău deloc, nici măcar ca nume. Nu-i aşa?!

Tags: