News

Foto. Nadia 56! Şah-mat la PCR. Cum a fugit în 1989 din România lui Ceauşescu

Nadia Comăneci împlineşte 56 de ani pe 12 noiembrie. În urmă cu aproape 28 de ani, "Zeiţa de la Montreal" a părăsit România, ţară care suferea din ce în ce mai mult din cauza politicii lui Nicolae Ceauşescu.
12.11.2017 | 10:02
Foto Nadia 56 Sahmat la PCR Cum a fugit in 1989 din Romania lui Ceausescu

În 1981, Nadia Comăneci şi antrenorii ei, Bela şi Marta Karolyi, au fost invitaţi de americani la un eveniment dedicat gimnastei care avea pe atunci 20 de ani. Cu această ocazia, românca l-a reîntâlnit pe Bart Conner, cel care avea să-i devină soţ în 1996. Cu ocazia concursului, Bela şi Marta Karolyi au rămas în Statele Unite ale Americii, lucru care a produs un şoc comuniştilor de la Bucureşti.

Nadia Comăneci a avut de suferit de pe urma acţiunilor foştilor ei antrenori. Partidul i-a interzis să mai călătorească în afara ţării. Singura excepţie a fost făcută în 1984, când gimnasta a participat ca observator la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Securiştii au urmărit-o cu atenţie pe toata durata Olimpiadei, frica era mare ca nu cumva şi Nadia să rămână în America. 

Noaptea în care Nadia a părăsit România

Cinci ani mai târziu, viaţa în România era una destul de grea. Cozile la alimente, întreruperea electricităţii sau megalomania lui Nicolae Ceauşescu erau din ce în ce mai greu de suportat. În noapte de 27/28 noiembrie 1989, Partidul Comunist Român avea să primească una dintre cele mai grele lovituri. Nadia Comăneci fugea din ţară, întâi în Ungaria. Maghiarii i-au prins pe transfugi şi i-au ameninţat că-i vor trimite înapoi în ţară.

Nadia Comăneci le-a spus cine este, iar maghiarii au luat decizia să o lase să-şi continue drumul spre Austria. Câteva zile mai târziu ajungea în Statele Unite ale Americii. Ştirea a făcut înconjurul planetei. “Nadia a ales libertatea”, era titlul unuia dintre ziarele care apăreau în Occident. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

În 1989 venise timpul să plec. Decizia a fost dificilă deoarece mi-a afectat familia. Am avut puţin timp de gândire, dar, sincer vă spun, mi-am urmat intuiţia. Altcineva a venit cu ideea, eu doar am acceptat. Am ajuns la graniţă, am fugit printr-o zona interzisă şi, dupa ce am ajuns în Ungaria, am traversat graniţa în Austria. A fost periculos, dar nu aveam altă alegere. Nu am putut să le spun celor din familie că voi pleca. Am plecat având la mine doar hainele pe care le purtam în acea zi. Cu familia am luat legatura abia dupa revoluţie, a povestit Nadia Comăneci într-un interviu acordat în presa din Elveţia în urmă cu cinci ani.