News

Video&foto. Nadia 56! Primii ani în gimnastică. De la eşecul debutului, la cea mai bună sportivă a lumii în 1975!

Nadia Comăneci împlineşte 56 de ani pe 12 noiembrie. Numele ei va fi legat, pentru eternitate, de perfecţiune, notele de 10 obţinute la Jocurile Olimpice de la Montreal o plasează pe primul loc în orice top legat de istoria gimnasticii.
12.11.2017 | 10:00
Videofoto Nadia 56 Primii ani in gimnastica De la esecul debutului la cea mai buna sportiva a lumii in 1975

Pentru mulţi numele oraşului Oneşti nu spune prea multe. Cei mai vârstnici îşi reaminteasc că pentru aproape 30 de ani, urbea a purtat numele de “Gheorghe Gheorghiu-Dej”. Alţii îşi reamintesc de scurta existenţă a echipei FC Oneşti în Divizia A. În momentul în care legi numele oraşului cu Nadia Comăneci, conexiunile încep să se facă imediat.

Pe 12 noiembrie 1961, la Oneşti, se năştea Nadia Comăneci, cea care peste mai puţin de 15 ani va uimi întreaga planetă. Numele ei vine de la eroina unui film sovietic, “Nadejda”, ceea ce însemna în traducere, “speranţă”. Doar erau timpurile în care România era Populară, iar Moscova încă era atentă la tot ceea ce se întâmpla în ţara noastră. 

Nadia şi “tripla cădere” de la prima competiţiei

Primăvara anului 1968 a însemnat primul contact cu gimnastica. Bela Karolyi organiza o selecţie pentru noua şcoală de gimnastică înfiinţată în Oneşti. Printre micuţele fetiţe venite cu părinţii lor se număra şi Nadia Comăneci. Antrenorul de 26 de ani a selectat-o, printre altele, şi pe fetiţa care avea şase ani şi jumătate. Un an şi jumătate mai târziu, în septembrie 1969, se inaugura Liceul specializat în gimnastică. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Iunie 1970 a însemnat prima competiţie importantă. Oneştiul, devenit oraşul “Gheorghe Gheorghiu-Dej” în 1965, se lupta cu Oradea în Campionatul Republican de gimnastică. Nadia Comăneci urcă pe bârnă, puntea suspinelor. Începe exerciţiul, ultimul al concursului. Cade o dată, de două ori, de trei ori. De fiecare dată se întoarce pe bârnă cu şi mai multă îndârjire. La finalul exerciţiului se anunţă nota: “6,20”. Bela Karolyi face repede calculele, iar cifrele anunţă primul titlul naţional pentru Şcoala sportivă din oraşul “Gheorghe Gheorghiu-Dej”. Dacă Nadia Comăneci ar fi obţinut nota “6,00”, Oradea devenea campioană a României.

Nadia şi primul succes internaţional major

Cinci ani mai târziu, Nadia Comăneci devenise o gimnastă recunoscută pe întregul continent. Lăsase în urmă eşecul de la Campionatul Republican din 1970. Spectatorii din Iugoslavia, Ungaria, Italia sau Polonia fuseseră vrăjiţi de micuţa gimnastă din România. Primul succes major internaţional a venit în mai 1975, la Campionatul European de la Skien.

Ludmilla Turişceva era marea favorită a competiţiei. Sovietica de 24 de ani dominase Europenele la ediţiile de la Minsk din 1971 şi de la Londra din 1973. În plus, gimnasta avea trei medalii de aur olimpice în palmares. Nellie Kim, din echipa Uniunii Sovietice, era, la rândul ei, printre favorite. Nadia Comăneci era doar o copilă, la nici 14 ani, dar Bela Karolyi avea încredere. În viziunea lui, gimnasta viitorului avea între 13 şi 18 ani, vârstă la care agilitatea şi capacitatea de învăţare sunt la cote maxime.

În decurs de două zile, 3 şi 4 mai, întreaga lume o descoperea pe Nadia Comăneci. La 13 ani şi jumătate, gimnasta obţinea patru medalii de aur (individual compus, sărituri, paralele şi bârnă) şi una de argint (la sol). Nadia spulberase concurenţa. “Victoria Nadiei mi se pare logică. Este victoria marelui ei talent, victoria ideii de tinereţe, victoria unei munci mai intense şi mai dure decât a tuturor celorlalte concurente”, avea să spună Bela Karolyi la microfoanele presei internaţionale.

Cea mai bună sportivă a lumii a anului 1975

Două luni mai târziu, Nadia Comăneci şi echipa României au ajuns la un concurs organizat la Montreal. Cu un an înainte să uimească mapamondul, gimnasta avea ocazia să-şi dea proba talentului în Sala Forum, unde urma să se organizeze concursul olimpic de gimnastică în 1976. Românca a obţinut doar două medalii de aur, însă graţia ei i-a vrăjit pe americani şi pe canadieni. Anul 1975 s-a terminat cu o mare onoare. United Press International a anunţat că Nadia Comăneci se clasase pe primul loc în ancheta pentru cea mai bună sportivă a anului în lume. Succesul de la Montreal era aproape.